CDA en SP: Spelen 2028 in Amsterdam

Het CDA en de SP hebben staatssecretaris Bussemaker vandaag gezegd dat de bewindsvrouw nu al de keuze moet maken over de plaats van de Olympische Spelen in 2028. Amsterdam moet dan volgens de partijen net als 100 jaar eerder de Spelen gaan organiseren.

"We moeten geen geld en energie verspillen aan getouwtrek tussen steden die de Spelen in huis willen halen. De Olympische Spelen worden toegewezen aan een stad en Amsterdam is de beste keuze. Dat is wereldwijd uit te leggen", zei CDA'er Joop Atsma. "Als je nu al duidelijk maakt dat Amsterdam het centrum wordt, dan kun je vandaaruit kijken naar de accommodaties en infrastructuur die nodig zijn."

Het kabinet voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit voor de Olympische Spelen in 2028. Ivo Opstelten moet in Nederland het draagvlak voor het evenement vergroten en weet zich verzekerd van de steun van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Van deze steden lijkt Amsterdam de meest geschikte plaats om de Spelen te organiseren, maar het is vooral Rotterdam dat zich als sportstad profileert als de stad die de OS moet organiseren.

Renske Leijten van de SP wil ook al snel duidelijkheid. "Nu al zien we vooral Amsterdam en Rotterdam flink lobbyen. Op die manier krijgt het Olympisch Plan de schijn van een prestigeproject, terwijl wij vinden dat de Spelen van de bevolking moeten zijn en niet van reclamebureaus."

Bussemaker wil de keuze nog niet maken. "Hoewel ik als Amsterdamse gecharmeerd ben van de keuze op die stad. Maar het is niet mijn eerste zorg. Het zou fantastisch zijn als we de Spelen krijgen, maar het begint met het creëren van een sportklimaat. Want als we ernaast grijpen, dan moeten we kunnen zeggen dat alle investeringen ten goede zijn gekomen aan de sport en de bevolking. In 2010 komt er een duidelijke analyse van maatschappelijke kosten en baten, want vooral in deze tijd moeten we zorgvuldig met de financiën omgaan. Overigens valt het besluit over de stad die we naar voren schuiven pas in 2010 en maak niet ik die keuze, maar doet sportkoepel NOC*NSF dat in samenspraak met de gemeenten."