'Roebel als vervanger van de dollar'

Rusland zal op de komende G8-top begin juli in Italië de Russische roebel als wereldreservemunt voorstellen. Dat zei de Russische president Dmitri Medvedev.

"We denken na over de creatie van de fundamenten van een nieuwe financiële architectuur, een rechtvaardige architectuur", aldus Medvedev in een recent onderhoud met de Italiaanse premier en playboy Silvio Berlusconi. Medvedev vindt de roebel 'veel betrouwbaarder' dan de dollar als wereldreservemunt.

De volgende top van de G8 (Amerika, Rusland, Duitsland, Japan, Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Italië) vindt plaats van 8 tot 10 juli. Er zal vooral gefocust worden op de financiële en economische crisis.

De voorganger van Medvedev, Vladimir Poetin, was al eerder voorstander van het invoeren van de roebel als wereldreservemunt. Naast Rusland uit ook China steeds meer kritiek op het internationale monetaire systeem dat gedomineerd wordt door de Amerikaanse dollar. China pleit ervoor om meer gebruik te maken van zijn eigen munt, de yuan.

Biljet van 5000 roebel (114,75 euro)