Britse troepen volledig uit Irak

Donderdag is een einde gekomen aan de Britse bezetting van Irak sinds 2003. Rond het middaguur namen de Amerikanen het zuiden van Irak over van hun Britse bondgenoten. Vorige maand werd begonnen met de terugtrekking van de Britten uit Irak.

Premier Gordon Brown verklaarde het hoofdstuk van de aanwezigheid van zijn land in Irak voor gesloten. Volgens de premier moet nu gewerkt worden aan het verbeteren van de relaties tussen de twee landen.

Het Verenigd Koninkijk onder leiding van toenmalig premier Tony Blair was de grootste bondgenoot van Amerika bij de inval in Irak in maart 2003. Het land werd aangevallen onder het mom van massavernietigingwapens, maar die zijn echter nooit gevonden. Tijdens de Irak-Iranoorlog van 1980-1988 leverde de VS zelf wel chemische massavernietigingswapens aan Irak.

In totaal kwamen 179 Britten om het leven tijdens de oorlog en bezetting. De oorlog kostte de Britse betalingbetaler 4,5 miljard pond. Naar schatting kwamen er in totaal 655.000 mensen om het leven sinds het begin van de oorlog.

Tony Blair en George W. Bush