Sony boet voor verzamelen kindergegevens

Sony Music heeft sinds 2004 de persoonlijke gegevens van tenminste 30.000 kinderen onder de dertien jaar verzameld zonder toestemming van hun ouders.

Via 196 sites van artiesten en entertainers die onder het beheer staan van Sony Music, zoals Britney Spears en Christina Aguilera, werden onder andere de namen, adressen, mobiele nummers en geboortedata verkregen. De data werd onder andere op andere sites gebruikt en soms zelfs gepubliceerd. Het bedrijf is verplicht alle data die op onrechtmatige wijze is verkregen te verwijderen.

Sony Music heeft ermee ingestemd één miljoen dollar te betalen om de rechtszaak te schikken. Daarmee geeft het bedrijf toe de wet te hebben overtreden door persoonlijke informatie van kinderen onder de dertien jaar online te verzamelen. In de Verenigde Staten bestaat namelijk de Children’s Online Privacy Protection Act, die kinderen tot dertien jaar moet beschermen. Wat er met de persoonlijke gegevens gebeurt van oudere mensen die de sites van het bedrijf bezoeken is niet bekend.