'Geen cholera in Zimbabwe'

Er is in Zimbabwe helemaal geen sprake van een cholera-epidemie. Een uitbraak van deze dodelijke ziekte is door artsen in de kiem gesmoord. Dit zei de Zimbabwaanse president Robert Mugabe gisteren.

Hij weerspreekt daarmee berichten van onder meer de Verenigde Naties en van de autoriteiten in het buurland Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika heeft donderdag zelfs een gebied aan de grens met Zimbabwe tot rampgebied uitgeroepen als gevolg van de uitbraak van cholera in Zimbabwe. De provinciale autoriteiten in Limpopo bestempelden het grensdistrict Vhembe als rampgebied.

In Zimbabwe zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties al 775 mensen aan cholera bezweken. In Zuid-Afrika zijn tot dusverre 672 gevallen geconstateerd. Acht van deze patiënten zijn overleden, onder wie twee met de Zuid-Afrikaanse nationaliteit.

De uitbraak van cholera is slechts het laatste drama in het al vele jaren door wanbeleid geplaagde Zimbabwe. De 84-jarige Mugabe wil niet wijken ondanks grote binnen- en buitenlandse druk om op te stappen. Hij regeert het voormalige Rhodesië sinds 1980.

geencholera  (foto: ANP)