Hittegolf op valreep zomer

Afgelopen weekeinde is in Nederland officieel een hittegolf geweest. Het is de eerste van het nieuwe millennium. De vorige was eind juli, begin augustus 1999.

Volgens berekeningen van het KNMI in De Bilt komt de zomer van 2001 daarmee op de tiende plaats van heetste zomers sinds 1901. Het instituut bestempelt de late hittegolf als heel bijzonder. In de afgelopen honderd jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat een hittegolf pas na 20 augustus begon, in 1930 en in 1942.

Zondag is tot nu toe de warmste dag van 2001 geweest, concludeert Weerbureau HWS. De hoogste temperatuur werd deze dag gemeten op vliegveld Maastricht Airport. Het kwik steeg daar naar 34,2 graden. Door de tropische temperaturen in Limburg raakten daar de afgelopen dagen talrijke personen onwel, zeggen medewerkers van ziekenhuizen in de provincie.

Sinds 22 augustus is het in De Bilt dagelijks warmer dan 25 graden. Afgelopen vrijdag en zaterdag steeg het kwik tot boven 30 graden. Het KNMI spreekt in ons land van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt in een tijdvak van zeker vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is en in die periode zeker drie dagen een waarde van minstens 30 graden wordt bereikt. De 20e eeuw telde in De Bilt 32 hittegolven. De uitzonderlijke zomer van 1947 telde vier afzonderlijke hittegolven met een totale duur van 38 dagen.

Zware buien
De zomer van 2001 gaat ook de geschiedenis in als de zomer van de zware buien. Op zeker tien dagen is er op minimaal één KNMI-locatie 50 mm regen of meer gevallen. Volgens het KNMI komt dat zelden voor. Sinds 1951 heeft het in Nederlandse zomers alleen in 1968 en 1969 heviger geregend. Het KNMI constateert dat de zomers de laatste jaren warmer zijn geworden in de maanden juli en augustus.

De hittegolf beleefde zondag zijn laatste dag. In de middag en avond trokken zware onweersbuien over vooral het westen, midden en noorden van het land. Er viel ongeveer 10 milimeter water, tien liter per vierkante meter.