Facebook schuldig aan demonisering roodharigen

Facebook, het Amerikaanse equivalent van Hyves, is in opspraak geraakt. Reden is de groep 'Kick a ginger', oftewel 'schop een roodharige' die al meer dan vijfduizend leden heeft. Inmiddels blijken al tientallen roodharige kinderen en pubers het slachtoffer te zijn geworden van geweld.

Waarschijnlijk heeft de oprichter van de groep inspiratie geput uit een aflevering van South Park van enkele jaren geleden. Hierin noemt Eric Cartman, met zijn enorme omvang zelf ook geen knap kind, kinderen met rood haar 'kwaadaardig en harteloos'. Iemand nam de woorden van Cartman een beetje te serieus, met zelfs een 'Nationale anti-roodharigendag' als gevolg.

En het is menens, want een veertienjarig Canadees meisje vertelde vorige week trots dat zij enkele roodharige klasgenootjes in elkaar heeft geslagen. De veertienjarige oprichter van de 'anti-rooiengroepering' op Facebook heeft inmiddels bij de politie zijn excuses aangeboden. Ondanks dat hij de groep enkel als een grap ziet, is de politie toch een onderzoek gestart. 


Gingervitis, een serieuze bedreiging