5 jaar geëist voor moord postbode

De 16-jarige Michiel de K., die op Koninginnedag postbode Peter Herwegh in Zaamslag met een klauwhamer doodsloeg, heeft vandaag vijf jaar celstraf tegen zich horen eisen. De officier van Justitie spreekt van moord. Volgens deskundigen is de jongen volledig toerekeningsvatbaar. Vanwege de leeftijd van De K., vond de zitting plaats achter gesloten deuren.

"Ik was opgefokt, woedend op de politie en alles wat er die avond was gebeurd. Ik had de hamer bij me om tegen iets of iemand te gebruiken", aldus de verklaring van De K., die zegt die nacht veel te hebben gedronken en geen idee had wat hij deed en waarom hij dat deed. Herwegh had eerder op de avond bemiddeld bij confrontaties. Later keerde de groep zich tegen hem, omdat zij dachten dat hij wilde filmen om alles aan de politie te laten zien.

Een 17-jarige jongen uit Terneuzen deelde als eerste een klap uit, waardoor Herwegh op de grond viel. De 16-jarige De K. sloeg hem daarna met een klauwhamer op het hoofd en belde vervolgens 112. Twee dagen later overleed Herwegh in het ziekenhuis van Gent.

De rechtbank in Middelburg doet op 19 november uitspraak in deze zaak.