Comeback van de stropdas

Crises brengen door de jaren heen behalve ontij ook positieve effecten met zich mee. Zo veroorzaakt de huidige kredietcrisis een run op de aloude stropdas en dat is goed nieuws voor de desbetreffende branche.

Wie vandaag de dag mannelijke sollicitanten ontvangt, zal veelal heren tegenover zich zien die vaak strak in het pak zitten en een bijpassende stropdas dragen. Vooral de combinatie van een neutraal gekleurde stropdas met een donkerblauw kostuum lijkt favoriet. Volgens deskundigen kleden sollicitanten zich overeenkomstig de graadmeter van de economie. In tijden van laagconjunctuur waarin je juist verwacht dat er weinig geld wordt uitgegeven, investeren mannen vaak in een pak met verschillende stropdassen.

Volgens een veel gebezigde theorie zou de stropdas zijn ontstaan tijdens de dertigjarige oorlog (1618-1648). Kroatische soldaten in dienst van de Franse koning werden als helden voorgesteld aan Lodewijk 13e. Ze droegen felgekleurde zijden doeken om hun nek. De modebewuste koning werd direct enthousiast over deze stijl. Op dat moment ontstond de 'cravat' (een afleiding van het woord 'Kroaat') die al snel populair werd onder de aristocraten door heel Europa.