AH deelt bonuskaartgegevens met justitie

Ondanks dat op de bonuskaart van de Albert Heijn staat dat de gegevens over inkopen niet aan derden ter beschikking worden gesteld, moeten grote winkelketens, zoals Albert Heijn, dergelijke klantgegevens zeker tientallen keren per jaar met justitie delen. Dat meldt BNR nieuwsradio. Het OM wil niet vertellen hoe vaak er precies om de gegevens wordt gevraagd.

"Het kan belangrijke informatie bevatten over wat iemand precies heeft gedaan op welk tijdstip of wat ze precies hebben gekocht. Dat kan belangrijk zijn in een strafrechtelijk onderzoek", zegt Officier van Justitie Monique Korte.

"Het is op zich geen nieuw feit. Het is wettelijk toegestaan om gegevens op te vragen", aldus Naima Azough van GroenLinks. De supermarkten maken niet goed duidelijk aan hun klanten dat de gegevens door justitie kunnen worden bekeken, aldus de politica. Daarnaast zou er vertrouwelijk met de gegevens moeten worden omgegaan door politie en justitie. "Daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over." De gegevens moeten vernietigd worden als mensen niet langer verdacht zijn, vindt Azough. "Ik ben bang dat dit soort gegevens, boodschappenlijstjes en locaties waar je bent geweest, gewoon rondslingeren of in ieder geval niet vernietigd worden zoals zou moeten gebeuren."