16 jaar cel voor woonbootmoord Zwolle

Twee mannen uit het Overijsselse Vroomshoop hebben ieder conform de eis 16 jaar celstraf gekregen voor de moord op de bewoner van een woonboot in Zwolle vorig jaar maart. De straf is conform de eis. De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat de twee het 53-jarige slachtoffer Jan Popke Karsten meerdere malen met een schroevendraaier en een mes in zijn lichaam hebben gestoken, van hoofd tot benen.

Volgens de rechter handelden de mannen met voorbedachten rade en is er dus sprake van moord. Dit leidt de rechtbank onder meer af uit het grote aantal toegebrachte steken.

De rechter liet in de hoogte van de straf meewegen dat de mannen, Egbert H. en Hendrik S., voor eigen rechter handelden. Ook noemde de rechter de bruutheid van het feit bepalend voor de strafmaat.

De twee verdachten, 30 en 39 jaar, zijn zwagers van elkaar. Ze hebben bekend Karsten te hebben vermoord omdat hij hun zusje respectievelijk echtgenote tijdens haar puberjaren onzedelijk had betast. Dat misdrijf zou al jaren eerder hebben plaatsgevonden. De Zwollenaar kende het vermeende slachtoffer via zijn zus, die al jaren een relatie heeft met de vader van het meisje dat hij zou hebben bevoeld.