Ruzie over geld motief moorden in Hurwenen

Het motief voor de gruwelijke moord op Aart en Bas de Lang in hun riante villa in het Gelderse Hurwenen lijkt een conflict over een geldlening te zijn. Marcel B., de 47-jarige marktkoopman uit Hellevoetsluis die bij de moordpartij zwaargewond raakte, lijkt de noodlottige dinsdagavond bij de zwaarbeveiligde woning van Aart de Lang aangeklopt te hebben om zijn schulden bij malafide geldverstrekkers te vereffenen.

Marcel B. verkoopt kleding op onder meer de Rotterdamse en Haagse markt. Hij ligt sinds de gruwelijke moordpartij in het brandwondencentrum en wordt daar zwaarbewaakt door politie. Deze heeft de man nog steeds niet kunnen horen, gezien de ernst van zijn verwondingen.

Schulden

Marktkooplieden menen dat Aart en Bas de Lang ongewild bij de problemen van Marcel B. betrokken zijn geraakt. Volgens standwerkers zou Marcel B. grote schulden, van ongeveer 65.000 euro, hebben bij Algerijnen of Oost-Europeanen. "Hij kon het geleende geld echter niet meer terugbetalen. Toen hebben de geldverstrekkers het bedrag verdubbeld naar 130.000 euro," aldus één van de marktkooplieden.

De marktkooplieden vermoeden dat Marcel op de avond van de lugubere moorden thuis door zijn schuldeisers is overvallen en meegenomen. Zijn mobiele telefoon lag volgens bekenden nog in zijn woning. Uit wanhoop is Marcel waarschijnlijk met zijn belagers naar het huis van Aart en Bas Lang in Hurwenen gereden. Hij hoopte dat zij hem geld konden lenen. Marcel was een bekende van Aart en Bas de Lang en zou eerder aangeklopt hebben voor geld.

Onderzoek 

Alle zakelijke contacten van de slachtoffers worden door de politie nagetrokken. De politie hoopt zo meer duidelijkheid te krijgen over de relatie van vader en zoon De Lang met Marcel B. Dit meldde een woordvoerster van de politie Gelderland-Zuid.

Het sporenonderzoek in en rondom de villa van De Lang is nog steeds niet afgerond. Volgens een zegsvrouw is de situatie zeer complex. "Omdat er ook brand heeft gewoed en de brandweer het huis in is gegaan op zoek naar nog meer slachtoffers, lopen heel veel sporen door elkaar heen. Daardoor is het lastiger om de boel in kaart te brengen."