Laat kinderen niet in de kou zitten!

Sarah (SarahMorton)

Nu het hartje winter is en er vaak een gure wind waait, moet mij iets van het hart.
Vaak zie ik baby's en peuters verkleumen in een buggy of wandelwagen.
Omdat zij stilzitten, is voor hen de gevoelstemperatuur veel lager dan voor de ouders die achter de wagen lopen.
Bijna iedereen weet dat je het warmer krijgt wanneer je beweegt. Daarom zie je zelfs in de winter nog joggers in een korte broek. Ze lijken geen last te hebben van de kou.

Buiten stilzitten als het vriest is niet behaaglijk. Binnen de kortste keren verstijf je van de kou.  Daarom gaan ook weinig mensen op een terras zitten met 0 graden.
Opvallend genoeg dwingen veel mensen hun kleine kinderen wel om een uur stil te zitten met die kou, door hen in een buggy te zetten.
Veel kinderen dragen niet eens handschoenen.

Ik heb meegemaakt dat er een vlijmende wind woei, zo een die in je gezicht striemt en in de handen lijkt te snijden.
Onderweg kwam ik een moeder tegen, met twee kinderen vastgebonden in een buggy. De jongetjes waren zo te zien twee jaar en vijf (!) jaar jong. Allebei huilden en beefden ze. Krampachtig reikten ze hun armen. Hun gezicht en handen waren al bleekblauw van de kou. Het enige wat de moeder deed was een handschoentje goed doen. Het was een dun katoenen handschoentje en die ging ook bijna meteen weer los.
Verder werd er niet naar de kinderen om gekeken.
Voorzichtig legde ik uit dat als je stilzit, je bloed minder goed stroomt, waardoor je het koud krijgt.
Dat kinderen moeten bewegen om warm te blijven.
Het interesseerde haar niets.  “Nee hoor, is niet nodig.” Lachend en met stevige pas liep ze weg.
(Ja, loop maar hard door, anders krijg je het nog koud!)
Ze zag er stralend gezond uit, in tegenstelling tot haar kinderen.
Dan liep er nog een oude dame langs, in een voor dit weer dunne jas.
Jaloers zei ze: “Nou, die kinderen zitten er lekker warm bij.”
Maar zij zag niet blauw van de kou.

Het kan ook anders gaan.
Toen ik vrijwilligerswerk deed bij de kinderboerderij, zag ik een vader die zijn dochtertje optilde, toen zij zelf niet meer wilde lopen en ook niet in de buggy wilde. Meteen ontspande ze zich.
Hij had eerst de buggy geprobeerd, maar het meisje huilde en schreeuwde. Ook haar afleiden met een speeltje hielp niet.
Toen besloot hij haar te dragen. Blijkbaar had hij zelf al door dat het te koud was om in een buggy te zitten. Het kindje was ook al best moe, waardoor zij minder energie had om zichzelf warm te houden.
Een vermoeid kind heeft vaak behoefte om lekker te hangen. Tegen de ouder aan. Dat voelt gezellig en geruststellend.

Onderkoeling kan een serieus gevaar zijn voor kinderen. Kort na de geboorte zijn ze het kwetsbaarst maar ook oudere kinderen kunnen onderkoeld raken. Als zij daadwerkelijk aan het verkleumen zijn (dus bleek zien, traag reageren, trillen), dan moet er snel ingegrepen worden. (Let op: een jonge baby kan nog niet rillen.) Het kind naar een warme ruimte brengen bijvoorbeeld en tegen je aan houden. Als het kind nog helder en wakker is, iets warms te drinken geven.
Als het kind versuft is, moet er een dokter geraadpleegd worden.

Kinderen die zelf mogen lopen, lijken veel minder vatbaar en ook veel minder last te hebben van de kou.
Probeer zelf maar eens. Als je stevig wandelt, of danst of springt, dan heb je het zo warm.
Baby's kunnen natuurlijk nog niet zelf lopen. Zij hebben lichaamswarmte nodig.
Een baby wil gedragen worden. Een wandelwagen is vaak veel te koud, zeker als het kind met het gezicht van de ouders zit afgewend en dus alle wind vangt.

Ik kwam een gezin tegen. De peuter zat in een draaimolen en vermaakte zich wel.
Maar in de wandelwagen zat een baby van ongeveer een jaar. Weliswaar in een voetenzak, maar de handjes waren onbedekt en waren rood van de kou. Het kindje huilde erbarmelijk. Er klonk pijn in door.
Voorzichtig opperde ik dat het kindje het koud had en opgetild wilde worden.
Nee, dat was niet nodig, ze warm warm genoeg ingepakt, kreeg ik als antwoord.
Huilen kost een kindje ook nog eens extra energie.
Waarschijnlijk zullen de ouders zelf niet gaan kamperen als het buiten vriest, maar van hun baby verwachten ze wel dat het slaapt in de open lucht.

Het helpt natuurlijk wel om een kind warm in te pakken, maar soms is het niet genoeg, zeker wanneer er een straffe wind is en de gevoelstemperatuur lager is.
Met zulk weer is het misschien niet verstandig om lang met heel jonge kinderen naar buiten te gaan.

Misschien komen er binnenkort wandelwagens en buggy's met stoelverwarming. Vreemd eigenlijk dat er wel auto's zijn met stoelverwarming maar geen buggy's of wandelwagens, terwijl het in een auto meestal van zichzelf al minder koud is.
Of misschien wordt er een massagebuggy uitgevonden, die de bloedcirculatie op gang houdt en dus onderkoeling en doorzitten voorkomt.
Maar totdat de techniek tegemoet komt aan de wensen van moderne ouders, is lichaamswarmte en lichaamsbeweging de meest simpele en natuurlijke manier om het kind warmte te geven.
Al zolang de mensheid bestaat beschermt het dragen de baby tegen gevaren maar ook tegen kou.
Baby's die worden gedragen (bijvoorbeeld in een draagdoek) lijken nauwelijks last te hebben van te kou. Ze zien er gezond en gelukkig uit.

De moeder heeft de baby letterlijk onder haar hart gedragen. De temperatuur was constant 37 graden.
Waarom zou een baby na de geboorte het zonder haar lichaamswarmte moeten stellen?

Veel baby's worden na hun geboorte te snel en te lang van hun moeder gescheiden en moeten dus lichaamswarmte ontberen. Ze worden onderworpen aan medische onderzoekjes, met koude instrumenten.
Ik heb gezien in het filmpje 'De geboorte van Michael Landkoer ( direct na bevalling )' hoe een naakte pasgeboren baby ruim een minuut lang op een weegschaal ligt, terwijl de medici overleggen. Om de noodkreten van het kind worden grappen gemaakt.

Een filmpje 'de bevalling' gaat over een jongetje dat drie weken te vroeg geboren is en wordt onderworpen aan allerlei medische handelingen.
Zijn longen worden leeggezogen, want hij had vruchtwater ingeslikt.
Vervolgens pakt de arts het kind bij de schouders en schudt het kindje herhaaldelijk door elkaar.
Waarom? Voor de pret?
Het kindje was eerst stil en begon toen te jammeren.

Zeker premature baby's of voldragen baby's met een laag lichaamsgewicht, hebben te weinig lichaamsvet en raken snel onderkoeld.
Sommige medische handelingen zijn noodzakelijk of zelfs levensreddend, maar ook dan heeft het kind de nabijheid van de moeder/ouders hard nodig. Lichaamscontact is letterlijk van levensbelang voor baby's.
Voor een veilige hechting en zeker ook voor het fysieke welbevinden.
Prematuren die veel worden gedragen (gebuideld), hebben betere overlevingskansen, blijken zich veel beter te ontwikkelen en sneller te herstellen dan prematuren die lichaamscontact moeten ontberen.

Sommigen pasgeborenen moeten de hele nacht doorbrengen op een aparte babyzaal.
Ook al is de kamer goed verwarmd (22 graden Celsius) een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden.
Ook wordt er vaak urenlang niet naar de baby's omgekeken.

Het kan ook anders. Zeker bij thuisbevallingen is het gebruikelijker dat de baby snel (soms wel na wat onderzoekjes) op de buik van de moeder wordt gelegd en dan ook onbelemmerd uit de borst kan drinken. Binnen een uur na de geboorte is de baby nog heel helder en alert en hapt dan ook makkelijker toe, wat handig is voor latere momenten als de baby doezelig is. Ook biedt moedermelk warmte, energie en essentiele voedingsstoffen, wat het kind ook zal helpen om op temperatuur te blijven. Moedermelk is altijd op temperatuur.
Ook sommige ziekenhuizen erkennen het belang van lichaamswarmte en een veilige hechting als gezonde basis.

Sinds 2013 (!) is het gebruikelijk dat baby's na een keizersnede niet weg worden gehaald bij de moeder, maar bij haar blijven. Zij kan het kind voeden en koesteren, waarbij wel rekening gehouden wordt om de wond te ontzien.
Ook de vader kan het kind natuurlijk koesteren. Behalve de borst geven kan hij in principe alles voor het kind doen.

Naschrift stukje dat een moeder schrijft over kinderen in de buggy 's winters.

“Hallo,

Er moet mij even iets van het hart. Als kindertjes nog heel klein, worden ze vaak lekker warm ingepakt in de wagen, maar als ze eenmaal peuters zijn wordt dat ineens anders! Ik zie heel veel moeders nu met deze kou en wind met een buggy lopen zonder dekentje of voetenzak. Zij realiseren zich niet hoe gevaarlijk dit voor een klein kind kan zijn, zij kunnen hier snel van onderkoeld raken!

Ik denk altijd zo, als ik het zelf te koud vind om buiten stil te zitten op een stoeltje zonder dekentje, dan moet ik mijn kleintjes ook toedekken.

Ik schrijf dit niet als commentaar, maar meer als advies omdat ik het idee heb dat veel vrouwen zich niet realiseren hoe koud het kan zijn als je stilzit in de wind.

Groetjes,

Carlisle”

https://9maand.be/forum/peuters/buggy-in-de-winter-let-op.97404?showAll=1 ”

Onderkoeling.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/111404-onderkoeling-bij-baby-en-volwassene.html
https://www.oeiikgroei.nl/abc/onderkoeling/

Dragen.
https://kiind.nl/logica-van-het-dragen/
https://kiind.nl/dragen-of-duwen/
https://www.oudersvannu.nl/baby/kraamtijd/kangoeroeen/
https://www.oudersvannu.nl/baby/verzorging/huidhonger/

De geboorte van Michael Landkoer ( direct na bevalling )
https://www.youtube.com/watch?v=BEFDn143D2E

Jul 28, 2007
de bevalling van patrick
https://www.youtube.com/watch?v=ajXb7bGtF70