Beste jihadist

Thako (Okaht)

Beste jihadist,

Of moet ik extremist zeggen? Strijder voor de islam misschien? Moslim superheld? Of misschien ben je gewoon een fervent supporter van IS. Het is maar net hoe je jezelf ziet of aangesproken wilt worden. In ieder geval iemand die de islam aangrijpt om een enorme lafbek te worden. Ik heb een paar vragen en zou ze je graag willen stellen.

Eerst mezelf voorstellen. Ik ben Thako. Een overtuigd ongelovige blanke Nederlander. Ik benadruk mijn atheïsme omdat ik ooit bewust overtuigd christen ben geworden en na een paar jaar juist weer heel bewust met religie heb gebroken. Zelf weet ik dus verdomde goed hoe je gedurende je leven verschillende en totaal tegengestelde waarheden aan kunt nemen, maar ze ook weer kunt verwerpen. Door toch weer zelf na te gaan denken namelijk.

Wat ik daar vooral van mee heb genomen is kennis. De bijbel heb ik van voor tot achter bestudeerd. Ik zie de bijbel nu deels als een stukje geschiedschrijving, deels als een aantal keurige leefregels en deels als zaken die ik simpelweg niet meer geloof. Voor een deel ook vage verhalen waarvan ik zeker weet dat ze in de loop van de overlevering aardig zijn aangedikt. Als je een verhaal eerst gedurende vele eeuwen alleen maar mondeling overdraagt en nadat het op schrift staat ook nog eens blijft vertalen, wil de waarheid nogal eens een beetje worden geslachtofferd.

Het handige van die kennis is dat ik iedere mogelijke christelijke stroming met één en hetzelfde geschrift onder de loep kan nemen. En dan lig ik toch een partij dubbel! Er zijn groepen die in datzelfde boek lezen dat je vooral lief moet zijn voor elkaar. Anderen lezen dat je negers aan bomen op mag hangen. Sommigen vinden armoede of in ieder geval soberheid een deugd. Anderen nemen hun geloof als hulpmiddel om stinkend rijk te worden. Met hetzelfde boek in de hand is lepra bestreden, maar zijn ook vrouwen levend verbrand op verdenking van hekserij. De één breekt met de bijbel in de hand de apartheid in Zuid-Afrika af en de ander begint met de bijbel op het nachtkastje een Golfoorlog.

Met één en hetzelfde dikke boek dus.

Geldt dit niet ook voor jouw islam? Jij hangt een specifieke stroming en interpretatie aan. Er zijn anderen die de islam anders interpreten en die mogen van jou een kogel krijgen. Zij lezen iets anders en moeten dus dood. Als buitenstaander zie ik dat er zelfs binnen jouw stroming mensen worden afgeslacht omdat ze niet 'streng' genoeg zijn. Heb je daar zelf al over nagedacht?

Eén dik boek met dezelfde woorden en bijna wereldwijd nog steeds in het oorspronkelijke Arabisch geschreven. En toch geeft iedereen er een compleet andere draai aan. Wie ben jij dan om te denken dat jouw draai zo ongelooflijk de waarheid is, dat je straffeloos mannen, vrouwen en kinderen af mag slachten? Ik zou daar eens over na gaan denken. Wat als je het mis hebt?

En waar haal je het gore lef vandaan om mensen die gewoon heel dat boek van jouw niet kennen te veroordelen? Ongelovigen schiet je af omdat ze niet volgens regels leven die zij niet kennen omdat ze jouw boek nog nooit hebben gelezen. Heb je daar wel eens over nagedacht?

Aan welke kant van de weg rijden ze eigenlijk in Raqqa? Rechts? Wat als ze ineens links gaan rijden en het jou vergeten te vertellen? Vind je het wel oké dat jij dan een nekschot krijgt omdat je de regels niet kende? Nadenken!

Is het je al opgevallen beste jihadist? Ik heb het steeds over 'nadenken'. Zélf nadenken. Wat dénk jij als zo'n haatbaard je vertelt dat er geen hogere eer is dan jezelf opblazen in een voetbalstadion? Vind je het niet vreemd dat die haatbaard de ene week tientallen strijders de dood in jaagt, maar zelf de volgende week gewoon de volgende lading zelfmoordterroristen weer toespreekt? Jij levert al je spaarcenten in om jezelf op te blazen of af te laten knallen terwijl die dikke haatprediker zich vet laat betalen om jou op te naaien. Ik zou van mijn stoel rollen! Van het lachen!

Ook zoiets. Ik zie je zelden lachen. Wel veel grijnzen. Grijnzen bij een lijk. Bij ontploffende bommen. Of boven op een Toyota pick-up die je hebt gejat. Die video's van jullie zitten best gelikt in elkaar, maar ik zie alleen chagrijnige koppen. Is dat ook jouw geloof? Nooit lachen?

Beste jihadist. Als je al in Raqqa zit heeft deze brief geen zin meer. Zoals ik al schreef ken ik de ervaring van het opgesloten zitten in een geloof en letterlijk alles wat ze zeggen voor waarheid aannemen. Hoe debiel ik het achteraf ook vind. Een beetje lullig vind ik het dan wel voor jou. Als je in Raqqa één keer zelf nadenkt, krijg je de kogel. En anders krijg je wel een Franse bom op je harses.

Zit je nog niet in Syrië en heb je nog geen bomgordel omgebonden? Denk dan eerst zelf eens na. Heb ik wel de ultieme waarheid in pacht? Is die blanke jongen waar ik vijf jaar terug nog mee voetbalde nu ineens mijn ultieme vijand? Wil ik zwaarbewapend en als een laffe hond onschuldige burgers afschieten? Is het niet makkelijker om een wat minder agressieve uitleg van de islam aan te hangen?

O ja. En lach dus eens een keer! Neem jezelf niet zo serieus! Wordt eens gruwelijk verliefd op een bloedmooie meid. Zo verliefd dat je wel twee keer nadenkt voor je dat weggooit door je ergens in Parijs in duizend stukjes over een theatervloer te blazen.

Mijn mening? Als je met automatische vuurwapens ongewapende burgers afschiet ben je een lafbek. Als je geboeide gevangenen afschiet ben je een lafbek. Kinderen opblazen is het werk van de misselijkste gore lafbek. Met een beetje stoer praten in een video ben je ook gewoon een lafbek. En als je nooit zelf nadenkt ben je helemaal een lafbek. Want dan ben je zelfs bang voor jezelf.

En kom nu niet met die bekende kutsmoes: "Zij doen het ook!". 'Zij' zijn namelijk ook lafbekken en met die kutsmoes wordt jij gewoon én een jankende kleuter én een gore lafbek.

Wanneer je in mijn ogen wel een held bent? Als je wél zelf nadenkt. Als je jezelf ontworstelt aan een beroerde situatie. Als je niet alles aanneemt wat de eerste de beste grootmuil of imam roept. Als je durft te twijfelen aan eenzijdige 'waarheden'.

Mijn persoonlijke grootste helden? Mensen die beroerd beginnen en slechte keuzes maken … maar de moed hebben daar op terug te komen.

Met vriendelijke groet,

Thako van den Heuvel