Say hello to my little friend ...

Thako (Okaht)

Sinds Alphen aan den  Rijn is is de overheid een stuk voorzichtiger geworden met het verstrekken van wapenvergunningen. Op zich logisch: de plaatsnaam is al bijna synoniem voor het drama dat Tristan van der Vlis met volstrekt legale wapens aanrichtte. Natuurlijk zat de schrik er daarna goed in.

In de praktijk valt het aantal minder afgegeven wapenvergunningen echter wel mee. Het aantal is van 78.000 in 2011, teruggegaan naar 76.000 in 2013. Dat is 2000 minder. Net 2,5%. En dat op een groep sportschutters en jagers, die zo'n 0,4% van de totale Nederlandse bevolking uitmaakt. De reacties zijn dan nog best heftig, maar feitelijk is er dus niet zoveel aan de hand.

Wel grappig: de heftigste reacties komen doorgaans van mensen die niet eens een vuurwapen, laat staan een wapenvergunning hebben. Die gaan googelen met cijfertjes en wijzen op het aantal illegale wapens dat in omloop is. Een hoop gezeur over de overheid die zich overal maar tegenaan bemoeit. Gezeik over schijnveiligheid. En natuurlijk komt meteen weer de roep om vrij wapenbezit naar boven. Want ja: op iedere Nederlandse straathoek staat tenslotte wel een tasjesdief tegen wie je je moet bewapenen.

Zoals zo vaak gaan er dan een hoop zaken door elkaar lopen en worden feiten en doelen volstrekt verkeerd geïnterpreteerd.

Eerst even het aantal doden door vuurwapens. In Nederland is sowieso het aantal doden door moord de afgelopen jaren sterk teruggelopen van rond de 250 in 2001 tot zo'n 150 nu. Bij 39% is een vuurwapen gebruikt. En dat dan nog vooral bij moorden binnen het criminele circuit. De kans om te worden doodgeschoten is voor de gemiddelde Nederlander dus uitermate gering.

Over hoeveel illegale wapens in Nederland in omloop zijn, zijn vanzelfsprekend geen exacte cijfers bekend. Voorzichtige schattingen spreken over 68.000 tot 75.000 stuks. Laten we het gemakshalve afronden naar 80.000. Dan kom ik toch tot de conclusie dat dit er waarschijnlijk minder zijn dan de legale wapens.

Alleen de vergunninghouders hebben al minimaal zo veel wapens in huis! Tel daar leger en politie nog een keer bij op, en je kunt rustig stellen dat de boeven het in een shoot-out af gaan leggen! Daar neem ik even in mee dat sportschutters, agenten en militairen een verrekte stuk beter hebben geoefend. Een beetje crimineel koopt op de zwarte markt een revolver en denkt bij de eerstvolgende overval meteen fucking 'Scarface' Tony Montana te zijn.

Dat geeft ook meteen de onzin van vrij wapenbezit aan. De gemiddelde crimineel met een wapen is meestal een onervaren debiel met een wapen. Je houdt je hart vast als daar tienduizenden onervaren debielen bijkomen!

Maar wat is dan vervolgens de meerwaarde van die stevige controle van mensen mét een wapenvergunning? Mist het zijn doel, omdat het niets doet aan de illegaliteit?

Kijk. Op die illegale markt ga je echt geen invloed uitoefenen. De ellende met illegaliteit is nu eenmaal dat het stiekem gebeurt. En iemand die in staat is een juwelier te overvallen, denkt bij de aanschaf van zijn wapen écht niet aan de pakkans of de hoogte van een eventuele straf.

Maar ondertussen kun je nog wel degelijk een beetje controle houden over 76.000 wapenbezitters, die die controle nog toelaten ook! Je bent toch gek als je dat dan niet doet?

Heb je zelf een column geschreven die je graag op FOK! gepubliceerd wilt hebben? Twijfel dan niet om 'm in de submit te gooien!