Privacylek bij de Kruidvat Fotoservice?

Martin (Martin7sloten)

Beste José,

Tot groot genoegen trof ik jouw mailtje aan in mijn mailbox. Nog nooit in mijn vijfjarige schrijverscarrière heb ik het zo ver weten te schoppen dat een column van mij van een website moest worden gehaald. Tot vorige week. Op vriendelijke, doch dwingende toon schreef je dat mijn column onmiddellijk, doch uiterlijk om 17.00 uur van FOK! verwijderd moest zijn. Mijn ogen begonnen meteen te glunderden.

Uiteraard heb je Google Alerts ingesteld op termen als 'Kruidvat' en 'Trekpleister', dochters van de AS Watson Group, om in de gaten te houden wat er zoal geschreven wordt over de organisatie. Wel zo fijn voor mij. Nu weet ik ook zeker dat je deze open brief zult lezen.

Kijk, als columnist zet ik mijn lezers graag aan het denken. Over zaken zoals privacy bijvoorbeeld. We hebben er dagelijks mee te maken. Grote kans dat de NSA of de AIVD jouw mail heeft gelezen. Erg? Nee hoor.

Ik denk dat veel lezers mijn verhaal wel op waarde geschat zouden hebben. En zij die het niet zouden snappen, zouden er tenmínste over hebben nagedacht. En dat was nou precies de bedoeling. Want natúúrlijk zal het Kruidvat niet zomaar intieme foto's openbaar maken en op de website of bij de fotozuil in de winkel tentoonspreiden. Zelfs niet wanneer dat vijf cent per foto scheelt voor de klant. AS Watson ként geen privacybeleid ten aanzien van de Kruidvat Fotoservice. Klanten die hun foto's laten afdrukken, hóeven bij het uploaden van de foto's via de site of bij de fotozuil in de winkel niet aan te geven voor wie de foto's zichtbaar zullen zijn. Het zou toch van de gekke zijn wanneer een mensenmenigte zich rond de fotozuil van het lokale Kruidvatfiliaal zou verdringen om naaktfoto's te bekijken van een negentienjarig dorpsmeisje? Het is een verzinsel, zoals je zelf aangeeft in de tweede zin van je mailtje.

Hoe kóm ik hier dan bij, zul je je wellicht afvragen? Verzin ik dan moedwillig dingen die niet waar kúnnen zijn? Ergens zal toch een basis moeten liggen voor mijn column.

Dat zal ik je vertellen José. Vroeger, toen ik mijn fotorolletjes nog gewoon naar het Kruidvat bracht om ze te laten ontwikkelen, mocht ik van de enveloppe een strookje afscheuren. Zo'n geel strookje met een code. Het duurde slechts een paar werkdagen voordat diezelfde enveloppe gevuld met vierentwintig of soms zesendertig glanzende foto's in het filiaal op mij lagen te wachten. Ik kon dat geduld vaak moeilijk opbrengen en ging een dag ervoor al kijken of mijn foto's klaar zouden zijn. Meestal was dat niet het geval. Het stond mij echter vrij om elke enveloppe open te trekken met foto's die al wél klaar waren. Niemand die mij daarin tegenhield. Niemand die er wat van zei.

Zo kon ik zien waar de buurvrouw met vakantie was geweest en wat de leraar van de basisschool had gegeten. Een soort voorloper van Facebook, zeg maar. Ook zag ik wel eens stelletjes op de foto die 'in real life' helemaal niet bij elkaar waren. Die mensen waren gewoon getrouwd, maar niet met elkaar. En dan toch samen zoenend op de foto, kijkend naar de camera. Toen vond ik dat spannend. Nu zou ik zoiets scharen onder de noemer 'ingewikkelde relatie'.

Dus ja, ik ben stout geweest, José. Vroeger. Vroeger toen ik nog jong en ondeugend was. En vorige week. Toen ik de term privacy op de hak nam. Met de Kruidvat Fotoservice als dankbaar middel. Want José, je zult toch moeten onderkennen dat er jarenlang een ernstig privacylek is geweest bij elk Kruidvatfiliaal. Iedereen kon (privé)foto's bekijken die via de Kruidvat Fotoservice werden afgedrukt.

Dat was nog in een tijd zonder Google Alerts, zonder Facebook en zonder 'privacysettings'. Dat was nog in een tijd dat niemand vreemdging. Of topless op het strand lag. Dat was nog in de tijd dat de SRV-wagen door de straten reed.

Dus maak je geen zorgen lieve José. Deze 'overtreding' van de wet bescherming persoonsgegevens is al lang en breed verjaard. Bovendien was het vóór jouw tijd als Manager PR & Interne Communicatie. Niemand zal jou daar óóit verantwoordelijk voor kunnen houden.

Met vriendelijke groet,
Martin7sloten