Paffen met Hans Teeuwen

Driek (DriekOplopers)

Op Rotterdam-Zuid heb je een winkelcentrum. Keizerswaard. Met een kaasboertje. Paar jaar geleden een stukkie lollige kaas gekocht. Thuis aangekomen constateerden mevrouw Oplopers en ikzelf dat die kaas beschimmeld was. En dit was geen kaas van het soort dat beschimmeld behoort te zijn. Terug naar de kaasboer. We mochten wat anders uitkiezen, maar die rotte kaas werd gewoon weer in de vitrine gelegd. Voor de verkoop, en wij moesten verder niet zeuren, vond de kaasbeunhaas. De NVWA gebeld en verzocht om in te grijpen. Maar nee, zo’n klacht, daar gingen de heren niet op af. Te onbelangrijk. Ik had het schaamrood op de kaken wel willen zien van de sneue ambtenaar die mij dat moest mededelen. Kijk, dan ben je een meelijwekkende verliezer in de maatschappij. Inspecteur bij de NVWA.

Er is geen betere manier om de burger te schofferen dan, wanneer hij ergens zijn nek voor uitsteekt, als overheid vervolgens niet de moeite te willen nemen, daar wat aan te doen. En de NVWA verstaat die kunst als geen ander. Schofferen van burgers. Een incompetent zooitje mislukkelingen met een opsporingspasje. Van die types die op de middelbare school al bij de meester klikten als Jantje zijn huiswerk niet had gemaakt. Dat soort volk.

Nee, de Dames En Heren Van De Warenwet richten zich liever op zaken die écht belangrijk zijn. Zoals een bezoekje aan een modetreintjesbeurs om daar eens fijn handhavend te gaan optreden. Hoezo? Ik leg het u even uit. Vroeger werden in ons land de trams voorzien van reclameborden. Turmac. Tabak van voor de oorlog. Lichtbruine borden met sierlijke letters. Dus ook de modeltrammetjes op de beurs reden hun rondjes met piepkleine reclamebordjes. Voor Turmac. Dus kwam de NVWA handhavend optreden. Want reclame voor tabaksartikelen is nu eenmaal verboden… De bordjes moesten van de ouderwetse modeltrammetjes af, anders zou er een fikse boete volgen. Kijk, dan ben je volgens mij een beetje niet goed snik in je hoofd, als inspecteur van de NVWA. Lullig, zo’n baan waarbij iedereen je in je gezicht uitlacht. Met je stomme dienstauto, je overdreven aktetas en je lelijke wijf.

In de kroeg is het verboden om te roken. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar het is de wet. In de ergste tokkiekroegen staan de asbakken gewoon op tafel en zitten de getatoeëerde stierennekken gewoon hun sjekkies te paffen. Daar treedt de NVWA nauwelijks tegen op. Dat durven de helden niet. De reden dat de NVWA-inspecteurs altijd een bruine pantalon dragen? Dan valt het niet zo op als ze weer in hun broek hebben gescheten van angst na een dreigende blik van zo’n shagrokende betonvlechter.

Maar dan…

Zomergasten. Met Hans Teeuwen. Die tegen het einde van de uitzending lekker een sigaretje opsteekt. Om de stress even van zich af te roken. Hola! Dat gaat zomaar niet! Eropaf. De helden van de NVWA zijn de studio binnengevallen om de criminele asbak in kwestie aan een zorgvuldig uit te voeren sporenonderzoek te onderwerpen, en de VPRO een boete op te leggen.

Ik zou de hele dag schuddebuiken van het lachen als het niet zo verschrikkelijk triest was. We vraten al jaren als rund vermomde paardenbiefstuk bij Steakhouse Piet de Leeuw in de Amsterdamse Noorderstraat. Als we veel kip van de goedkope supermarkt eten, dan krijgen we van die hormoontroep opeens tieten. De uitlaatgassen in drukke stadsstraten leveren bij wijze van spreken meer gezondheidsrisico’s op dan een slof sigaretten per week. En op de Ring Amsterdam en die snelweg bij Overschie mogen we tegenwoordig weer lekker doorrijden, ondanks de gekoolteerde longen van de omwonenden.

Je zult toch Inspecteur-Generaal zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit… Dan ben je dus verantwoordelijk voor deze poppenkast. Voor lamlendigheid als het gaat om rotte kaas. Voor kommaneukerij op de treintjesbeurs. Voor lafbekkerij bij de arbeiderskroeg. En voor totaal doorgeslagen geldingsdrang bij de VPRO. Je zult toch Harry Paul heten. Inspecteur-Generaal bij de NVWA. Harry Paul. Onthoud die naam. Harry Paul. De allerergste droplul van toezichthoudend Nederland. Maar goed, die is verboden. De droplul. Mag niet van de NVWA.  De kans is te groot dat je je erin verslikt.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns