Poepen onder de douche

Jan (Bakoenin)

'Teutje, moet je nu eens kijken. Ik schrik me rot. De rekening van Dunea is achterlijk hoog. Hoe kan dat nou?' Aloysius kijkt met grote ogen naar de zojuist geopende jaarrekening van het waterleidingbedrijf. Mopperend komt zijn vrouw de kamer in. 'Ik zei toch dat die wethouder geen gelijk had. Maar jij wil natuurlijk weer niet iemand van jouw partij afvallen. Er gaat dan misschien zes liter water verloren als je een wc doortrekt, maar als je doucht gaat er veel meer water verloren en als je dat drie keer per dag doet dan telt dat aardig aan, hoor. Het gaat natuurlijk nog veel meer kosten als je straks als oud mannetje last van je prostaat krijgt.' Teutje schudt haar hoofd. Ze had het nog zo tegen haar man gezegd. Je moet niet onder de douche plassen om schoon water te besparen, maar Aloysius wilde niet luisteren. Wethouder Wassink van de gemeente Aa en Hunze had uitgerekend dat plassen onder de douche schoon water zou besparen en die man was van GroenLinks, dus zou hij het wel weten volgens Aloysius. Teutje had gezegd dat het misschien zo zou zijn als je maar één keer per dag naar de wc moest, maar zowel Aloysius als zij moeten toch echt wel vaker plassen op een dag. En vooral 's nachts is het lastig. Ze worden allebei wel een keertje wakker om te plassen en als je dan steeds onder de douche moet, dan slaap je niet zo makkelijk weer in. Bovendien gingen ze voor ze dat idee van de wethouder kenden niet iedere dag onder de douche. Ze wasten zich ook wel aan de wastafel. Maar om nou in de wastafel te gaan plassen, dat vonden ze toch wel wat smerig. Bovendien zou die waarschijnlijk afbreken als Teutje erop zou gaan zitten en Aloysius heeft ook wel een trapje nodig om het voor elkaar te krijgen, want hij heeft niet van die lange benen. Dus dan blijft er niets anders over dan te gaan douchen als je moet plassen.

Dit stukje over Aloysius en Teutje is natuurlijk een onzinverhaaltje. Zulke domme mensen heb je niet. Dat hoop ik tenminste, want bij Albert Heijn zie ik tegenwoordig bij sommige kassa's wel vijf borden waarop met koeienletters staat dat je daar alleen kunt pinnen en nog staan er mensen die contant willen betalen. Zelfs op de beurtbalkjes staat het nu aangegeven. Dat zijn enorme beurtbalken geworden. En nog gaat het soms mis. Maar dat plan van wethouder Wassink is natuurlijk ook onzin. Als ik uit bed kom, moet ik plassen. Maar je denkt toch niet dat ik dan meteen in mijn blote kont onder de douche ga staan? Ik ga eerst plassen, dan een flinke bak koffie drinken en het journaal kijken, daarna eet ik een broodje en pas dan ga ik douchen. Maar dan hoef ik niet meer te plassen. En ik ga niet met douchen wachten tot ik eindelijk weer eens moet plassen. Bovendien douch ik me niet elke dag. Ik douch me om de dag en de andere dagen was ik mijn bovenlichaam en mijn belangrijke plekjes aan de wastafel. Iedere dag douchen is echt niet nodig. Ik weet zeker dat ik op deze manier meer schoon water bespaar dan de wethouder.

Als de man dan zonodig schoon water wil besparen, raad ik hem aan om net zo te doen als mijn vrouw en ik in het begin van ons huwelijk. We woonden op een zolderkamertje van een herenhuis. Dat herenhuis was van een vies, oud, Indonesisch mannetje, dat het kamertje beslist niet aan ons had verhuurd als hij had geweten dat mijn vrouw zwanger was. Op die kamer was een wastafel. Het toilet was twee etages lager op de begane grond. De douche was ook daar. Op de eerste etage woonden de huisbaas en een alleenstaande man en op de begane grond woonde een zeurwijf. De huisbaas en het zeurwijf hadden al eens geklaagd dat we 's nachts iets rustiger moesten doen op de trap, want ze werden er wakker van. Nou lagen wij daar niet wakker van, maar we vonden het zelf ook slimmer om dan 's nachts maar niet meer naar de wc te gaan, maar gewoon in een emmer te plassen. Deksel erop en je ruikt niets.

Plassen in een emmer is vele malen beter dan plassen onder de douche. Je kunt gewoon opsparen tot je een aardige voorraad hebt en het dan weggooien. Als je niet plast onder de douche dan kun je misschien wel meteen de kleine wasjes doen. Die wasmachine gebruikt namelijk ook schoon water en de vaatwasser ook, dus bij een volgende douchebeurt kan de vaat misschien mee.  
Zou die man de kraan laten lopen als hij zijn tanden poetst? Dat is echt niet nodig. Ik draai tijdens het poetsen de kraan dicht. De meeste mensen doen meer water in de waterkoker dan nodig voor een kopje thee. Doe dat later in de gieter. Kijk, dan ben je zinnig bezig. 

Als je dan zonodig je behoefte onder de douche wilt doen, kan het ook anders.
In 1992 fietsten mijn vrouw en ik door Bulgarije. Het land was net bevrijd van de Sovjet-Unie en je kon goed merken dat alles van de Staat was geweest, want in de hotels was alles kapot. In een hotelhal met zeventig lampen brandde er eentje. Ik heb in de meeste hotels de vlotters van de toiletten moeten repareren, want anders konden we niet doortrekken. Meestal was dat gewoon een kwestie van even een losgeschoten stangetje weer aan de vlotter bevestigen. Van het hotelpersoneel hoefde je niets te verwachten, want die waren niet gewend om ook maar iets te doen. Ook de douches waren niet altijd wat ze moesten zijn. Soms was er alleen een stangetje waar een klein straaltje uitkwam.
In één hotel hadden ze het helemaal bont gemaakt. Daar zat het douchepijpje boven het toilet. We moesten er erg om lachen, maar we gingen die dag maar niet douchen.

Toen vonden we dat belachelijk, maar nu lijkt zoiets het ei van Columbus voor wethouder Wassink. Niet alleen plassen onder de douche. Je kunt op die manier zelfs poepen onder de douche. Wat een besparing!