Videogames schuld van drama VS

Wesley Oudijk (Wessiej)

Je verwacht het niet, maar binnen een aantal uren na het drama op een basisschool in Newtown is er alweer met het vingertje gewezen. Dit keer ligt de schuld niet bij de opvoeding, de debiele wetten over het legaal bezitten van meerdere guns of een debiel kind, nee, het zijn de videogames! Maar natuurlijk.

Om maar even een pijnlijk triest voorbeeld te geven. Toen de verkeerde dader nog de schuld kreeg van dit drama werd er direct een heksenjacht tegen hem begonnen op het internet. Het is dat zijn Facebook-account digitaal is, anders was het helemaal leeggeplunderd. Er werd gekeken naar wat hij 'liked' en alles wat hij leuk vindt moét wel de schuld zijn voor dit drama. Afijn, een van de dingen die de 'verkeerde dader' leuk vond was de game Mass Effect. Schieten op aliens en de wereld redden van de ondergang. Met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren is het spel redelijk casual en zelfs de meest zwakzinnige ziet niet direct een link tussen de game en dit drama. Maarja, dan ken je de echte Amerikaanse huisvrouwen nog niet.

Zij hebben namelijk in groten getale de Mass Effect-pagina op Facebook zitten onderspammen. Met teksten als: ''Jullie hebben bloed aan jullie handen'' en men zegt dat de makers van de game overgenomen zijn door Satan. Het is weer het bekende liedje. Wijzen naar het onbekende, simpelweg omdat je geen andere uitweg kent voor je emoties die gewoon liggen bij een kind dat compleet is doorgedraaid en die hoogstwaarschijnlijk niet meer normaal kon nadenken. 

DRAMA
De persoon die wij niet noemen
Maar hoewel je de Amerikaanse huisvrouwen moeilijk kunt verwijten dat ze zo dom zijn, is er altijd nog baas boven baas. Namelijk Jack Thompson. Toen de beste man nog relevant was begon hij een hetze tegen de gamejournalistiek en vooral tegen de GTA-games. Het was gewelddadig en kinderen zouden er door gaan moorden in het echte leven. Van deze beste man, die ondertussen door iedereen en zijn moeder is uitgekotst, werd jaren niks vernomen. Maar gisteren, toen men nog bezig was met het tellen van kinderlijkjes, besloot Thompson een email te sturen naar vele gamesites met alleen de tekst: ''Blood is on YOUR hands''. Misselijkmakend. 

drama

Hoewel Jack Thompson ongeveer minder aandacht verdient dan mijn kleine teen, is het wel weer pijnlijk dat zulke debiele mannetjes hun campagne tegen games voortzetten tijdens een drama als dit. Dan ben je gewoon, oud-hollands, een bekrompen lul. Het lijkt na elk drama wel weer een standaard riedeltje. Men schiet er op los, en games zijn de klos.

Het is natuurlijk makkelijk om naar games te wijzen, uit onderzoek bleek dat 97% van de jongens tussen de 15-30 gamet. Het is dus bijna onmogelijk om iemand te vinden die niet een spel speelt. Aangezien shooters het populairste genre zijn kom je ook al snel uit dat jongens zulke games spelen. Zijn ze dan allemaal potentiële moordenaars? Nee, het is gewoon tijd voor de media/het domme volk om eens wat zelfreflectie toe te passen. Wijzen omdat je je emoties niet kwijt kunt kan niet meer. Vroeger was Rock 'n Roll-muziek de reden dat men 'psychotisch' wordt, en nu zijn het sinds enkele jaren de games. Een moment van zelfbezinking en denken, leeft zo'n jongen wel in een goede community, zijn deze wapenwetten nou echt nodig? Nee joh, laten we met zijn allen lekker dom blijven en de schuld geven aan wat pixels op een scherm.