Size does matter

Tim (Teundepopulist)

Er mogen over de decennia gezien dan wel steeds meer vrouwen in de politiek zitten, in bepaalde opzichten blijft de politiek een masculien iets. Neem nu gemeentelijke herindelingen. Vrijwel alle politici, man of vrouw, hebben de stellige overtuiging dat groter beter is. Het voornaamste argument is dat men veronderstelt dat fusies financieel voordeel opleveren. Verder wordt er iets in jargon gebrabbeld dat kleine gemeenten niet “de slagkracht hebben om complexe problemen in een snel veranderende wereld op te lossen”. Retoriek die lekker in het gehoor ligt, maar betekenisloos is.

In het verleden is er regelmatig getwijfeld aan het nut en de noodzaak van gemeentelijke herindelingen, onder meer door Pim Fortuyn. De afstand tussen burgers en politiek zou te groot worden, verstedelijking zou toenemen en kleine gemeenten zijn bang ondergesneeuwd te worden door hun grotere buren. Desalniettemin is het aantal gemeenten in Nederland in ongeveer een eeuw gedaald van 1200 naar 415 op dit moment. Als het aan het aantredende kabinet ligt blijven er circa 150 gemeenten van minimaal 100.000 inwoners over. Om kosten te besparen. Recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft echter uitgewezen dat gemeentefusies vaak leiden tot meer en niet minder kosten. Aanvankelijk worden er meer kosten gemaakt, dan zakken de kosten naar een normaal niveau om vervolgens weer te stijgen

Toch bezweer ik u dat dit lokale en nationale politici er niet van zal weerhouden om in te zetten op schaalvergroting, efficiency, bestuurskrachtverbetering en andere lulkoek uit het managementbingo. Kortom, het aantal gemeenten zal blijven dalen. Groot blijft goed. In de nog door mannen gedomineerde bankenwereld hebben we kunnen zien dat groter niet altijd beter is. Sommige banken bleken “too big to fail”, onderwijsfabrieken en woningbouwmolochen investeerden in derivaten en volksstammen zuchten onder een hypotheek om maar in een groter huis te kunnen wonen. Groter is en blijft beter. Vrouwen vertellen mannen regelmatig dat een groter geslachtsdeel niet gerelateerd is aan hun bedpresaties. Desalniettemin blijven mannen geobsedeerd door de vraag of zij een grote hebben. We kunnen vrouwen op dit punt maar moeilijk geloven.

Daarom zullen gemeentefusies door blijven gaan. Ook al zal dit de deur openzetten voor de afkalving van het verschil tussen stad en platteland, leidt het tot extra kosten en zullen voorzieningen in de toekomst alleen nog in de grootste dorpskernen te vinden zijn. In de toekomst kan vrijwel niemand zich direct tot een gemeenteraadslid wenden. Dat hoeft ook niet, want politici houden niet van het volk. In ieder geval niet in de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Daar sprak 83 procent van de stemgerechtigden zich uit over een fusie met de stad Utrecht. 98 procent van de mensen in het stemhokje sprak zich uit tegen deze fusie. Deze Noord-Koreaanse meerderheid kon een fusie niet voorkomen. Groter is namelijk beter en daar kunnen kiezers en vrouwen helemaal niets aan doen.

Tim is politicoloog. Vanwege tijdsgebrek zal hij stoppen als columnist voor Fok! U wordt bedankt voor al uw hartverwarmende, grappige, positieve en negatieve reacties!