In een dip door PIP

Jan (Bakoenin)

Wij zeiden vroeger in Den Haag: “Krèg de pip.” Dat zeiden we als we iemand iets vervelends toewensten. Maar wat die pip was, wist niemand. De pip die wij vroeger bedoelden was eigenlijk een vogelziekte, maar dat wisten wij niet. We riepen maar wat. Tegenwoordig smijt de Haagse jeugd met meer bekende en ergere ziektes zoals kankâh en wat daarmee wordt bedoeld, weet iedereen.

Maar die redelijk onschuldige uitdrukking van vroeger kan tegenwoordig in een nieuw jasje worden gestoken, want er is heel wat mis met de borsten, billen en zelfs testikels van talloze vrouwen en mannen en dat komt door PIP.
Poly Implant Prothese heeft de afgelopen tijd voor flink wat onrust gezorgd. Tot nu toe waren het alleen lekkende borstimplantaten, maar als er meer gaat lekken, kunnen er ook bobbelige mannenbillen en blubberige ballen gaan ontstaan. Jean-Claude Mas (Jan-Kloot Mas) heeft de boel besodemieterd door illegaal verkregen siliconengel van inferieure kwaliteit te gebruiken en daardoor kunnen de implantaten gaan scheuren. De Franse regering heeft al 30.000 vrouwen aangeraden om de implantaten van PIP preventief te laten ruimen. Het lijkt wel of ze het over koeien en geiten hebben. Er is nog geen bewijs dat de lekkende implantaten kanker kunnen veroorzaken, maar er kunnen al wel behoorlijk vervelende ontstekingen ontstaan.

Inmiddels zitten vrouwen over de hele wereld in de problemen. En misschien komen daar ook nog wel talloze mannen bij.
Marion van de Stolpe deed in EenVandaag haar trieste verhaal. Ze heeft sinds de implantaten zijn gaan lekken allemaal vlokjes siliconen in haar lichaam en die veroorzaken heel veel lichamelijke ongemakken. En zij is niet de enige vrouw in de wereld die de PIP-ziekte heeft. 

Nu is dat natuurlijk heel vervelend voor Marion en al die andere vrouwen en misschien ook nog mannen, maar ik vraag me toch ook nu weer af waarom de mensen toch altijd zo moeten kloten met hun lichaam. Hoe komt het toch dat we niet gewoon tevreden zijn met wat we hebben? Ik ben een klein mannetje met mijn honderdvierenzestig centimeter, maar ik laat toch ook geen twintig centimeter bijspuiten? Ik zie er juist de voordelen van. Ik heb niet het probleem dat ik in bus en vliegtuig mijn benen niet kwijt kan. 
Natuurlijk, als een vrouw borstkanker heeft gehad en de borsten zijn verwijderd, dan kan ik me voorstellen dat je implantaten neemt. Of als er andere medisch noodzakelijke redenen zijn. Maar in de meeste gevallen gaat het er gewoon om dat men niet tevreden is met het eigen lichaam. En er zijn niet alleen veel mensen die wat in hun lichaam spuiten om het volmaakter te maken. Wat dacht je van al die mensen die er de meest waanzinnige tatoeages op laten aanbrengen? Geen enkel wezen evolueert naar een schilderij. Zelfs niet als het in een schilderachtige omgeving leeft. Maar de mens heeft niet genoeg aan wat moedervlekjes en laat van alles op de huid tatoeëren. En alsof dat niet genoeg is, gaan er ook vaak nog eens wat piercings in op de meest onmogelijke plekken. Denk je net een lekker visje te hebben om van te proeven en dan heb je weer het vishaakje in je mond. 
Waarom doen mensen toch de gekste dingen met hun lichaam? Wat is daarvan de oorzaak?

Veel mensen zijn niet tevreden met wat ze hebben. Dat is denk ik een belangrijke oorzaak van dat gekloot met het lichaam. Vrouwen zijn bang dat de mannen hun borsten te klein vinden of hun heupen te hoekig en mannen willen er uitzien als Tarzan. Als een man je als vrouw niet wil omdat je borsten te klein zijn, dan houdt hij gewoon niet van je. 
Wat is trouwens een ideaal lichaam? Ik heb een abonnement op Film1 en Sport1. Dat heb ik destijds genomen omdat het toenmalige Canal+ de eredivisie live ging uitzenden en er ook nog eens goede films werden vertoond, die niet om de haverklap werden onderbroken door stomme reclames en waarvan men ook de hele aftiteling liet zien. Op Film1 kun je iedere avond om een uur of twaalf naar heel veel ingespoten tieten kijken. Die pornomutsen zouden dus vrouwen kunnen zijn die door andere vrouwen als hét voorbeeld van vrouwen met een ideaal lichaam worden gezien. Nou, ik krijg er niet eens een heel klein beetje stijve van. Om die redenen hoeven andere vrouwen van mij echt niet te bij te spuiten. Ik heb bovendien niets aan die joekels, want ik heb maar kleine handen en een kinderhand is gauw gevuld.

Dove heeft jaren geleden eens een wereldwijd onderzoek gedaan onder duizenden meisjes tot zeventien jaar en 92% was niet tevreden met het eigen lichaam. Dat vind ik nou triest. Maar als ik al die schoolmeisjes langs zie fietsen als ik hardloop, dan zie ik heel veel mooie figuurtjes en ik heb echt nog geen bril nodig. Misschien kijkt een vrouw anders naar zichzelf dan een man? Hoewel er ook heel veel mannen zijn met PIP-implantaten in billen, ballen en borst rondlopen. Dus het zijn niet alleen de vrouwen die in de spiegel een heel ander figuur willen zien dan ze waarnemen.
“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de mooiste van het land?” 
“Nou, jij in ieder geval niet,” horen die vrouwen en mannen dan die spiegel zeggen. Maar wat willen ze dan? Wat is het ideaalbeeld en hoe komen ze daarbij?

Zowel vrouwen als mannen worden beïnvloed door beelden op tv, in tijdschriften en op internetsites. Vrouwen zien over het algemeen alleen slanke vrouwen die er perfect uitzien en willen er ook zo uitzien. Misschien zien ze er goed genoeg uit, maar dat zien ze zelf niet. Mannen willen graag gespierd zijn, zoals Arie Boomsma bijvoorbeeld. Maar Arie Boomsma is homo en de vrouwen vallen juist op George Clooney om zijn mooie stem en lekkere kop. 
Het is gewoon onzin dus.  
Als bekende Nederlandse mannen op tv verschijnen met allerlei tatoeages op hun lichaam, dan zijn ze daarmee een voorbeeld voor hun bewonderaars. Die willen dat dan ook. Maar mannen zien er gek genoeg niet vanaf omdat Matthijs van Nieuwkerk ze niet heeft.

Marion van de Stolpe vertelde nog dat ze dacht dat ze de beste implantaten had en dat was belangrijk, "want je wilt toch het beste voor je lichaam". Nee Marion. Het beste voor je lichaam is dat je er niets in laat spuiten of implanteren, tenzij er een dringende medische of psychische noodzaak is en mooier willen zijn is dat niet.
Voor mij is er maar één ideaal lichaam. Een gezond lichaam. Zolang ik een gezond lichaam heb, ben ik tevreden met mijn lichaam. Om mijn ideale lichaam zo te houden sport ik regelmatig, eet ik gevarieerd, koop ik meestal verse groente en fruit en eet ik bijna nooit junkfood. Ik probeer ook de wereld positief te benaderen. Ik zal me wel verwonderen over al dat gesol met het eigen lichaam, maar me er niet aan ergeren.