Wie gaat Ali redden?

Michel (methodmich)
In Voetbal International is een wekelijks terugkerende rubriek met de welluidende titel Hoe gaat het met. In deze serie krijgen voormalige profvoetballers de mogelijkheid even kort terug te blikken op hun voetballoopbaan. Tevens vertellen ze wat ze na het voetbal zijn gaan doen en waar ze nu mee bezig zijn. Een onderhoudende rubriek, al is het maar vanwege de herkenning. Je leest de naam van de speler en proeft de vage herinnering aan deze vergeten voetballers, want dat zijn het vaak. Dat is ook het aardige, het zijn vaak de wat anoniemere spelers die uitgekozen worden.

Nu heb ik sinds de krankzinnige laatste dag van de transferperiode een beetje vrees om binnenkort een naam in deze rubriek te gaan treffen, die ik liever niet zou lezen. De naam van een speler die sinds deze zomer zonder club zit en om voor mij onbegrijpelijke redenen door niemand is gehaald. Hij hoefde niets te kosten, wat het des te vreemder maakt. Ik zeg niet dat hij een absolute topper is, maar dat het een speler is met de kwaliteiten om in de Nederlandse eredivisie te spelen mag volgens mij duidelijk zijn. Maar waarom heeft hij dan toch geen club?

Als jong ventje brak hij door bij Sparta. Hij stond in die tijd bekend als een behendige spits en verdiende al vlug een transfer naar SC Heerenveen. In Friesland kon hij op de één of andere manier niet aarden en zelden zijn belofte inlossen. Hij keerde terug naar Sparta en kwam tot bloei. Het was genieten van zijn spel en zijn goals. Het is nog maar zes seizoenen geleden toen hij namens de Kasteelclub tot 21 treffers in de eredivisie kwam. Dat bracht hem bij AZ en ook daar kende hij nog maar drie seizoenen terug met 14 goals een alleraardigst seizoen. Toch moest hij vertrekken, waarna hij vorig seizoen op huurbasis bij RBC inderdaad geen indruk maakte in de zeldzame keren dat hij in actie kwam. Daarna werd het stil rond Ali Elkhattabi. Angstvallig stil.

Zoals gezegd, ik vind dat jammer. Want Ali Elkhattabi is een sierlijke voetballer, waar je als liefhebber van kunt genieten. Zijn techniek is bovengemiddeld en hij heeft regelmatig doelpunten gemaakt om je vingers bij af te likken. In zijn beste seizoen bij Sparta deed hij met enkele goals denken aan de fraaiste goochelaar van het strafschopgebied die we ooit op de Nederlandse velden hebben mogen bewonderen, de Braziliaan Romário. Elkhattabi heeft een heerlijke karakteristieke sleepbeweging in huis, waarmee hij verdedigers degradeert tot tweederangs figuranten. Op dagen dat alles lukt gaan alle remmen los en is Ali Elkhattabi niet te stoppen.

Ik weet dat hij ook slechte dagen had. Dan was Ali ook echt slecht en was zijn inbreng voor het team niet al te groot. Het was misschien wel de reden waarom hij moest afhaken in Alkmaar, toen die ploeg begon met het bestormen van de vaderlandse voetbaltop. Net niet goed genoeg. Dat is geen schande, er zijn per slot van rekening veel meer voetballers die net als Ali Elkhattabi net niet goed genoeg zijn voor de top. Zij vullen wekelijks het beeld bij Talpa en mogen wel in de eredivisie spelen. Ali dus niet meer, want niemand durfde het met hem aan. Waarom heeft Sparta geen poging gedaan de verloren zoon wederom terug te halen? Haris Medunjanin, Ali Elkhattabi, Jason Oost en Dominique van Dijk in je ploeg, dat klinkt alleen al sensationeel! Geloven ze bij NEC nu echt dat ze meer aan Paul Jans hebben? Wat ziet NAC in de beperkte Tamerus? En het is helemaal onbegrijpelijk dat Excelsior de Schiedammer Elkhattabi niet benaderd heeft om de gelederen te versterken. Denken ze daar serieus dat Guilliano Grot ze in de eredivisie kan houden? Elkhattabi is een kind van de streek en had prima in de ploeg gepast.

Het mocht helaas niet zo zijn en dus zit één der sierlijkste aanvallers van de afgelopen jaren gewoon werkloos thuis. In zijn prachtige woning doodt Ali nu de tijd met het bekijken van films en het spelen van Playstation-spelletjes. Bij welke ploeg zal hij zichzelf hebben toegevoegd in Pro Evolution Soccer? Als liefhebber hoop ik op een club die alsnog besluit hem een kans te geven. Dat kan nog, hij had geen contract deze zomer. Je haalt er een publieksspeler mee terug en bovendien een spits die bewezen heeft doelpunten te kunnen maken op het hoogste niveau. Kom op, wie gaat Ali Elkhattabi redden voor de titel vergeten voetballer? De eredivisie kan wel wat smaak gebruiken.