Ik Hyve, dus ik ben (254)

Wie dacht dat Hyves een onschuldige jongerensite is, heeft het grondig mis. De goudmijn van Raymond Spanjar kan de veelal jeugdige gebruikers namelijk enorm onzeker maken en zelfs leiden tot een zogenaamde 'vriendschapsverslaving'. Althans, volgens de Britse psycholoog en verslavingsexpert David Smallwood. Hoe meer vrienden, des te bijzonderder de broze pubertjes zich voelen. En Hyves doet er zelf vrolijk aan mee, want nog voordat je ook maar iets van iemand weet, kun je al zien hoeveel vrienden diegene heeft. Aan het getalletje achter zijn of haar naam. Alsof er geen belangrijkere zaken zijn. Nee, onder de 100 tel je tegenwoordig echt niet mee. Met als gevolg dat jongeren zich in het dagelijks leven (dat uurtje zonder computerscherm voor hun neus) gedragen alsof het getal op hun voorhoofd staat geschreven.

Nu snap ik trouwens eindelijk waarom sommige van mijn 'vrienden' er een sport van maken om nieuwe kameraden op te duikelen via de grootste netwerksite van Nederland. Iedereen die ze ooit weleens ergens denken te hebben zien lopen, wordt onmiddellijk een uitnodiging verstuurd om hun vriend te worden. Het feit dat de helft van hun krabbels bestaat uit 'je hebt me toegevoegd, maar ik heb geen idee wie je bent' nemen ze voor lief. Een vriend is een vriend. Grote kans dat ook jij een Hyvesbroeder bent van één van deze personen. Hoe die verslaafde vriendensprokkelaars van mij heten? Geen idee, ik heb ze volgens mij nog nooit gezien.

Wat ik wel weet is dat  de eigenwaarde van Herman Berghuis een enorme vlucht heeft genomen de laatste jaren. Trots als een pauw schreef hij laatst op z'n Hyvesite dat er slechts vier Nederlanders meer vrienden hebben dan hij, 136.292. Okay, daarvan zijn er zo'n 136.290 maat geworden omdat ze het de grootste malloot van Nederland vinden, maar dat vertellen we de vrolijke huppelaar er niet bij. Toch? Nog trotser was hij op het feit dat hij derde stond op de ranglijst van meest bekeken Hyvespagina's, 1.152.233. Gelukkig kan hij niet zien dat 1.109.366 keer op naam van mij komt, dat zou zijn blijde gemoed en kollossale eigenwaarde danig temperen. Tsja, als je maar 254 Hyvesmaten hebt, zoals ik, dan moet je iets anders doen om je eigenwaarde toch nog enigszins op te vijzelen. Dus kijk ik elke dag enkele honderden keren naar Herman. Zo kom ik zelfs de moeilijkste periodes wel door.

Want hij kan dansen als de Tazmanian Devil, verdient bakken met geld door ieder weekend de idioot uit te hangen, is vaker op tv dan de koningin, maar lelijker dan Herman heeft God ze niet gemaakt. En dat is jammer voor hem, zo bleek uit de wetenschappelijke megaspeeddate die in april in het Arnhemse Openluchtmuseum werd gehouden. In deze waterdichte wetenschappelijke studie werd gevonden dat uiterlijke kenmerken als gezichtsaantrekkelijkheid en gewicht het belangrijkst zijn bij het vinden van een juiste partner. Daar dans je dan met je goede gedrag, vlieggewicht, en gezicht alsof je net een jaar in een draaiende wasmachine hebt gezeten.

Maar Herman, voordat de mooie hinniklach je vergaat, kijk naar Hugh Hefner. Wat is 'ie mooi op gewicht hè? En de Rolling Stones met hun prachtige gladde babyhuidjes?! Dat zijn toch levende bewijzen van de evolutionaire gedachte dat vrouwen hun partner vooral op sociaal-economische status selecteren? Al moet zelfs de evolutietheorie wel met z'n tijd meegaan vind ik. Dus laten we vanaf nu 'sociaal-economische status' vervangen door 'het aantal Hyvesvrienden'. Go Herman!


Ik houd het hierbij voor deze keer. Het is wat kort, maar ik weet ook wel dat er belangrijkere zaken zijn dan deze column. Dus hup, toevoegen die vrienden!

Oja, voor ik het vergeet:

drulovic wil je toevoegen als vriend op Hyves.