Ik ga me klem zuipen

Ik heb het zo langzamerhand gehad met onderzoeken die elkaar tegenspreken. En dat zijn er nogal wat. Over allerlei onderwerpen, maar vooral over eten en drinken. Logisch. Je gaat iets onderzoeken en dan wil je natuurlijk niet dat de uitkomst hetzelfde is als die van een ander onderzoek, want dan kan jouw onderzoek meteen de prullenbak in.

Neem nou die nieuwe internationale overzichtsstudie over alcohol. Daaruit bleek nu ineens dat een glas rode wijn per dag helemaal niet gezond is. Oké, ze onderzochten gegevens van 600.000 mensen, verzameld uit 83 individuele studies uit verschillende landen en speciaal gericht op hart- en vaatziekten. Het zou dus een gedegen studie moeten zijn, maar hoe objectief ben je als je zelf de gegevens verzamelt?

Nog begin dit jaar stelde een ander onderzoek dat wijn goed is voor je lichaam. Dat was een onderzoek van Virginia Tech. Zij hadden ontdekt dat rode wijn ervoor zorgt dat je lichaam minder snel veroudert. Dat komt door het stofje resveratrol dat in de samenstelling van rode wijn voorkomt. Men had ontdekt dat dit stofje ervoor zorgt dat de wijn de synapsen beschermt tegen ouderdomsverschijnselen zoals moeilijk lopen, uit balans raken en een slechtere motoriek. Ze vertelden er niet bij hoeveel rode wijn er dan nodig was, maar ik denk toch niet te veel, want ik weet zeker dat ik na twee flessen niet meer in balans ben en erg moeilijk loop.

Waarom zou je het laatste onderzoek nu wel geloven en dat van Virginia Tech niet? En zo is het met heel veel onderzoeken.

Is er ook wel eens een onderzoek gedaan naar het aantal jaren dat je eerder dood gaat uit pure chagrijn omdat je nooit eens lekker hebt kunnen genieten van het leven? Als ik na een dagje met de racefiets op een terras in de zon een lekker wijntje drink, geniet ik. Zonder die wijn geniet ik ook wel, maar net iets minder. Na twee glaasjes geniet ik nog meer en na drie glaasjes is het een werelddag. Daar blijft het wel bij, want ik moet ook nog naar huis kunnen fietsen.

Kijk naar het kalifaat. Dat was toch een poel van chagrijn? Je mocht er al bijna niets en alcohol werd er sowieso niet gedronken want dat mag zogenaamd niet van de profeet. Nou weet ik wel dat alcohol meer kapot maakt dan je lief is, maar de IS-strijders uit het kalifaat maakten nog veel meer kapot dan de alcohol, dus zo'n verbod helpt niet echt volgens mij. Geef mij maar een feestje met wat lekkere hapjes en drankjes en ik zal het echt niet in mijn hoofd halen om je te onthoofden.

Ik drink niet iedere dag een wijntje bij het eten. Soms zondags, als ik bijvoorbeeld een lekkere Boeuf Bourguignon heb gemaakt met krieltjes. Dan is een glas rode wijn lekker om erbij te drinken en zeker als het in de zomer in de tuin is. Daar kun je ook echt van genieten. En genieten is belangrijker dan je denkt.

Momenteel heeft een op de vijf Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar ooit last gehad van een depressie, Het aantal mensen daarmee loopt de laatste tijd steeds meer op. Niet voor niets wil staatssecretaris Blokhuis een meerjarenprogramma om het aantal mensen met een depressie te verminderen. Hij start daarom de campagne ‘Hey! Het is oké’. Die campagne moet depressies bespreekbaar maken. Dat is zeker belangrijk, maar nog beter lijkt het mij om te kijken hoe je depressies kunt voorkomen.

De maatschappij is nogal jachtig de laatste decennia. Steeds minder mensen moeten steeds meer werk doen. Doelstellingen moeten worden gehaald en er moet steeds meer administratief worden verantwoord. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat veel mensen in de knoei komen met hun tijd. Ik zou wel eens een onderzoek willen zien dat nagaat hoeveel jaar de mensen dat scheelt in hun leven.

Door de maatschappij worden dus steeds meer eisen aan de mensen gesteld en dat is niet altijd goed voor de geestelijke gezondheid.

Ik had zelf altijd een paar belangrijke doelstellingen om naast mijn drukke werkzaamheden als manager toch voldoende ontspanning te vinden. Naast de drukke werkzaamheden wilde ik toch veel bewegen. Als je namelijk geestelijk moe bent, dan helpt het juist als je lichamelijk ook moe wordt. Dat klinkt gek, maar ik voelde me na de lichamelijke inspanning altijd geestelijk weer meer ontspannen.

Ik vond het ook erg belangrijk om gezond en toch lekker te eten. Je kunt best in een halfuur veel gerechten maken die niet alleen lekker zijn, maar ook gezond. Afwisseling in het eten is belangrijk. Verse groenten ook. Ik kook zelf en maak bijvoorbeeld de ene dag een Hollands recept met sperziebonen met champignons, ui, tomaat en gebakken aardappelen en tartaar en een andere dag Thais, Italiaans of Indonesisch. Maar nooit kant-en-klaarrotzooi. Neem van mij aan dat je er wel de tijd voor hebt.

En het allerbelangrijkste is: geniet van het leven als het enigszins kan. En bij dat genieten past beslist een glaasje rode wijn op zijn tijd.

Ik heb altijd geleerd dat alles waar het woordje ‘te’ voor staat niet goed is. Te veel wijn is dus zeker niet goed, maar te weinig dan natuurlijk ook niet.

Ik heb het dan ook helemaal gehad met die onderzoeken naar eten en drinken. Toen ik het las had ik ineens zin om me eens lekker klem te zuipen, maar mijn gezonde verstand zei dat het beter was om dat niet te doen, want dan heb je de volgende dag altijd een kutgevoel.