Vrije keuze?

Erdogan heeft het referendum gewonnen. Volgens hemzelf ruimschoots, volgens de realiteit net aan. Maar ach, Trump dacht ook dat er een vol plein hem stond toe te juichen. Dit type mens heeft nu eenmaal een andere belevingswereld dan de rest. Helaas heeft dit soort wel genoeg invloed om de macht te grijpen en hen die niet beter weten mee te trekken in hun waarheid.

Misschien zie ik dit niet geheel neutraal, maar op een of andere wijze werd mijn sceptische beeld versterkt door zijn opmerking “Turkije wordt sterker, veiliger en democratischer” om vervolgens te roepen dat de doodstraf weer terug moet. Niet te vergeten wat hij het afgelopen jaar reeds heeft geblaat.

"Dit land zal niet verliezen van de christenen, of van het kruis. Dit is het land van de maan.”

"Ottoman komt weer terug. De Ottomanen gaan weer groot worden. We gaan weer bloeien, word wakker Europa.”

En zie hier de beproefde ingrediënten voor een sterke basis van dictatorschap. Gooi het op geloof en creëer een gemeenschappelijke vijand. Liefst eentje die vaak door zijn eigen arrogantie te laat door heeft wat er werkelijk gaande is. Ik noem een Europa of Amerika. Het Westen. Erdogan heeft goed gekeken bij zijn voorgangers zoals bijvoorbeeld Hoessein. Ook hij wist een goed spookbeeld te maken voor zijn volk. Toen uiteindelijk bleek dat niet het Westen maar Saddam zelf het spook was, lag het ooit zo mooie land al bezaaid met ruïnes en lijken. De angst regeerde en ik geef toe dat het Westen hierin zeker haar steentje bijdroeg.

Net als nu. Erdogan zal hoogstwaarschijnlijk de 49 procent protesteerders en tegenstanders democratisch de kop indrukken. Daarna zal er een langzame verschuiving plaatsvinden naar een conservatief geloof waar alleen blijdschap heerst bij de testosteronne mannetjes die niet zo goed kunnen hebben dat andere inferieure mensen intelligenter zijn dan zij. Onder het mom van democratie en geloof.

Dan heb je nog 71 procent ja-stemmers onder de in Nederland woonachtige Turken. Veelal van het platteland afkomstige gastarbeiders, ooit hiernaartoe gekomen. Nee, daar hoeven zij ons niet dankbaar voor te zijn. Nederland waande zich ooit economisch zo rijk dat het zijn handen niet vuil wilde maken. Integratie was toen nog een niet-bestaand woord en aanpassen? Ach, ze liepen toch niet in de weg? Zolang ze maar niet naar mijn dochter kijken.

Nu beginnen we er last van te krijgen. Ze toeteren tegenwoordig niet alleen meer voor een voetbalwedstrijd. Is dit dan de schuld van ons of van hen? Dat zij Ja stemmen? Die 71 procent heeft zich kennelijk niet goed aangepast. Klopt. Zal hoogstwaarschijnlijk de oude garde zijn. Net als van geëmigreerde Nederlanders in Canada of Australië, die zich daar kapot vreten aan stroopwafels en oranje dragen met het WK, doen deze Turken dit hier precies zo. Is het dan even slecht of even goed?

Dat zij ja stemmen en een dictatoriale clown verkiezen boven Koningsdag of Pasen zegt iets over het feit dat wij het waarschijnlijk ook niet helemaal goed begrepen hebben.

Wij grijpen terug naar onze vrijheid en 51 procent van Turkije willens en wetens naar een dictatorschap om te leren wat vrijheid is en deze vervolgens te moeten missen.