Wilders light

Wat moeten we zo langzamerhand denken van Sybrand Buma en zijn CDA? De man is sinds 2012, toen hij dik verloren had en het CDA op 13 zetels kwam, met een opmars bezig. Hoe doet hij dat? Volgens mij door Geert Wilders te kopiëren, maar dan zo onopvallend mogelijk.

Het CDA werd in 2012 door de achterban afgestraft voor de samenwerking met de PVV en ging in de oppositie. Gedurende de vier jaar dat ze oppositie voerden, deden ze dat heel slim. Als je naar het stemgedrag van het CDA kijkt dan zie je dat hun stemgedrag in bijna 70% overeenkwam met dat van de VVD en de PvdA. Maar voor de bühne was onze Sybrand heel vaak tegen de plannen van de regering. Vooral als het over thema’s ging die achterban van de PVV ook erg belangrijk vond. Immigratie, vluchtelingen, de Nederlandse identiteit, normen en waarden. Daarop profileerde het CDA zich de afgelopen jaren en het heeft ze geen windeieren gelegd.

Het CDA was, net als de VVD, boos op Wilders nadat deze de gedoogconstructie met de VVD en het CDA om zeep had geholpen. Harde woorden waren en zijn er nog steeds richting Geert. Het CDA sluit de PVV uit als het om regeringsdeelname gaat, maar ondertussen kaapt Sybrand de thema’s van Geert. Hij doet het alleen op een toon die beschaafder is dan die van Wilders en dat slaat blijkbaar aan.

Het CDA was vroeger een middenpartij, maar schuift steeds meer op naar rechts. Dat moet men zelf weten, maar daardoor verliest het CDA wel de identiteit die het altijd had. Het CDA verliest dan ook een deel van de traditionele achterban. Zelfs van Agt heeft zijn lidmaatschap opgezegd en dat wil wat zeggen.

Nou was van Agt vroeger ook niet echt één van mijn favorieten. Ik vond het kabinet van Agt/Wiegel in die tijd ook erg rechts, terwijl het CDA toen nog wel een middenpartij was. Ik heb me blijkbaar vergist, want nu stelt de goede man zich links van het CDA op. Maar van Agt is er niet meer en Sybrand heeft het CDA uit het slop gehaald door op de thema’s van de PVV oppositie te voeren. Ik heb die thema’s al aangegeven.

Je zag het ook in de afgelopen verkiezingsstrijd. Natuurlijk zijn de sociale dienstplicht en het staande zingen van het volkslied geen onderwerpen die de PVV ook nastreeft, maar ze zijn wel rechts en het zingen van het volkslied heeft te maken met de Nederlandse identiteit. Veel conservatieve Nederlanders vinden het vast een zeer goed idee om het volkslied op school te laten zingen door de jeugd. Die mensen paait onze Sybrand toch maar mooi.

Persoonlijk vind ik zowel het zingen van het volkslied als de sociale dienstplicht belachelijke voorstellen. Sociale dienstplicht voor jongeren die daarvoor totaal niet gemotiveerd zijn kan nooit goede zorg zijn. Bovendien kost het jongeren die studeren tijd. Dat was vroeger ook al het geval met de militaire dienstplicht. Ik moet wel zeggen dat die militaire dienstplicht in veel gevallen belangrijk was voor de persoonlijke discipline. Discipline is iets dat tegenwoordig niet meer op school wordt geleerd en daar zou dus nog wel wat te halen zijn, maar het blijft tijd die beter kan worden besteed.

Sybrand kwam nu echter ook ineens met een verbod op een dubbel paspoort. Dit borrelde waarschijnlijk op na de problemen met de fascistische Turkse dictator Erdogan. En dat is wel weer een typisch PVV-standpunt, want Geert roept al jaren om zo’n verbod. Sybrand is steeds meer Wilders light geworden, maar hij wil niet met de PVV in zee. Vreemd.

 Als ik rechts zou zijn, dan zou ik dan ook eerder op Wilders stemmen dan op Buma. Wilders heeft zijn standpunten namelijk vanuit zijn overtuiging. Buma heeft ze alleen om zetels te krijgen.  

Nou, Buma heeft zijn kiezers gekregen. Negentien zetels. Een winst van zes zetels. En nu ben ik benieuwd of hij met de VVD in zee gaat. Tot nu toe heeft hij alle medewerking met de regering van Rutte geweigerd. En ik denk niet dat we van een volgende regering hoeven te verwachten dat het zingen van het volkslied op scholen verplicht wordt gesteld. Ik weet ook zeker dat het dubbele paspoort niet wordt aangepakt en het is niet erg waarschijnlijk dat de sociale dienstplicht er komt. Dus wat wordt dan wel de CDA-inbreng bij een eventuele deelname aan een nieuw kabinet Rutte?