Terroristische veganisten?

Afgelopen weekend riep Wakker Dier consumenten op om te kiezen voor een vegetarische of biologische kerst en af te zien van zogenaamd 'nepwild'. Dit ontplofte in de sociale media tot een stevige beweging tegen deze 'terroristische organisatie', die de gewone burger het liefst de hongerdood zou willen zien sterven. Tikje overdreven? Me dunkt!
 
"Wakker Dier dwingt 'De Nederlander' om te stoppen met het eten van vlees!"
"Wij maken zelf wel uit wat we eten met kerst!"
"Eet meer worst!"
"Ik koop expres twee herten met kerst!"
"Wanneer gaan ze dit soort extremistische clubjes nou eens verbieden?"
En dan nog een briljante: op Facebook is in reactie speciaal een pagina opgezet, waarin wordt gepleit voor méér vlees eten. Compleet met twee kleurrijke foto's van – jawel – vlees.
 
Vanzelfsprekend werd Wakker Dier geschaard onder de linkse elite. En dan wel meteen aan de extreemste kant van het linkse blok. Vegetarisme is blijkbaar ook een 'linkse hobby' en zoals ik het begreep zijn het gewoon terroristen. Ze dwingen hun visie tenslotte met enorm veel geweld op!
 
Is dat zo? Bij mijn weten heeft Wakker Dier inderdaad voor een stevig stuk bewustwording over het eten van vlees en over de misstanden in de vleesindustrie gezorgd. Dit is alleen niet bepaald gewelddadig gebeurd. Feitelijk hebben ze enkel middels een briljante reclamecampagne een verandering bij de vleesindustrie, zo'n beetje alle supermarktketens én de consumenten teweeg gebracht. Dit deden ze niet met leugens, bedrog of bedreigingen. Dit deden ze door simpelweg de werkelijke beelden van echte wantoestanden in de massaproductie van vlees te laten zien.
 
Dit resulteerde in meer vraag naar vlees van dieren die beter werden behandeld. Een iets lagere vleesconsumptie in het algemeen. Supermarkten die niets anders konden dan op de veranderde vraag te anticiperen. En een vleesindustrie die noodgedwongen aan de nieuwe eisen moest voldoen.
 
Even voor de goede orde: in het verleden zijn onderzoekers, journalisten en klokkenluiders bedreigd en zelfs vermoord, enkel omdat ze de misstanden in de vleesindustrie aan de kaak wilden stellen. Doorgewinterde onderzoeksjournalisten zagen af van het onderzoeken van die misstanden, omdat zij het simpelweg te gevaarlijk achtten.
 
Een industrie veranderen door gewoon de waarheid te laten zien en dit regelmatig onder de neus van de Nederlandse burger te duwen. Ben je dan een extremistische, terroristische organisatie? Ik zou eerder willen stellen dat je dan een van de meest succesvolle belangenorganisaties van Nederland bent en dat heel wat politieke partijen en andere belangenorganisaties hier een voorbeeld aan mogen nemen.
 
De criticasters van Wakker Dier zouden zich inmiddels door hen gedwongen voelen om hun eetpatroon aan te passen. Hou nu eens even heel snel op! De Nederlander eet gemiddeld nog steeds 45% meer vlees dan het Voedingscentrum aanraadt. Geen mens sterft in Nederland de hongerdood als er per dag amper 10% minder vlees wordt gegeten. Trek een zak macaroni van 35 cent open en je vreet je weer helemaal vast!
 
Positieve veranderingen in de samenleving bewerkstelligen door goede voorlichting. Dat is geen dwang. Dat is goede marketing. Helaas zien sommige mensen in iedere organisatie die ook maar de minste verandering in hun leven teweeg wil brengen een bedreiging en dus een vijand.
 
Jammer. Dat zijn heel wat gemiste kansen.