Comazuipende bejaarden

Vorige week las ik een artikel waarin werd vermeld dat 30% van de artsen op de spoedeisende hulp zich zorgen maakte over het aantal beschonken senioren dat langs kwam. Zij deden een onderzoek in opdracht van omroep MAX naar dronken ouderen op de Spoedeisende Hulp. Uit de enquête bleek dat 60% van de artsen in aanraking kwam met stomdronken ouderen. Vooral ouderen in de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar.

Een van de artsen dacht dat het kwam omdat de mensen steeds langer thuis wonen en ook steeds langer alleen zijn. Eenzaamheid vond hij een belangrijke oorzaak.

Dat is vreemd. Het betreft volgens de enquête vooral de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar. Logisch dat die nog thuis woont, maar of daar nou die eenzame mensen zitten, dat betwijfel ik. Ouderen die eenzaam zijn, vind je toch meer in de categorie boven de tachtig. Die zijn dan hun omgeving kwijtgeraakt door overlijden. Die gaan echter over het algemeen niet naar de kroeg om te comazuipen en in het verzorgingstehuis zullen ze ook niet regelmatig de bloemetjes buiten zetten.

Het hoort zo langzamerhand bij je carrièreplanning, geloof ik. In je jeugd lekker comazuipen, daarna een aantal jaren werken en dan pak je de draad weer op.

Nou ben ik zelf bejaard en ik mag graag een glaasje drinken en wel meer ook, maar ik ben nog nooit daardoor op de EHBO beland. Sommige mensen die me kennen zullen waarschijnlijk zeggen dat ik geluk heb gehad, want ik ben wel eens met mijn fiets over me heen in de bosjes wakker geworden, maar toen was ik nog niet bejaard en ook niet jong. Ik werkte toen nog en over die categorie hebben we het hier niet.

Wie zijn die mensen dan wel, als het niet de eenzame mensen zijn?

Het schijnen hoogopgeleide 65-plussers te zijn volgens een ander onderzoek. Ze drinken meer dan jongeren en ook meer dan laagopgeleide 65-plussers. Misschien omdat ze het beter kunnen betalen? Ze kunnen zich permitteren om regelmatig ’s  middags op een terrasje aan de wijn of het bier te gaan. Of ze zuipen na het tennissen, want dan heb je toch net flink bewogen, dus dan is het lekker om even te ontspannen.

Maar ja, aan de andere kant wordt ouderen juist aangeraden om vooral zomers als het warm is flink te blijven drinken. Anders drogen ze uit. Dus dan moet je niet zeuren als het mis gaat. Die ouderen volgen dat advies natuurlijk braaf op, want vroeger waren de mensen nog gevoelig voor autoriteit.

Nu niet komen met de smoes dat daarmee water wordt bedoeld. Water wordt gebruikt om er bier mee te brouwen en dus kun je net zo goed bier drinken, want dat is lekkerder.

Misschien zijn het katholieke bejaarden. Ik las namelijk onlangs dat het Vaticaan de hoogste wijnconsumptie ter wereld heeft en in het Vaticaan wonen toch ook alleen maar bejaarden. En voor een katholieke bejaarde is wijn het bloed van Jezus, dus daar kun je wel een paar glaasjes meer van gebruiken.

Toch blijf ik het vreemd vinden. Het onderzoek dat is uitgevoerd door Omroep MAX spreekt over de categorie 55 tot 65 jaar die het meeste drinkt, terwijl cijfers van het CBS, het RIVM en het Trimbosinstituut het hebben over hoogopgeleide 65-plussers. Die eerste groep zijn toch veelal mensen die nog werken. Komen die misschien stomdronken van een personeelsborrel? In veel bedrijven heb je wel eens per maand zo’n borrel. De tweede groep is wat anders. Daar heb je de mensen die om drie uur ’s middags al aan de drank zitten. Ze hebben veel vrije tijd en als je dan een aardig zakcentje hebt dan heb je ook wat te besteden. Deze groep wordt ‘gouden genieters’ genoemd.

In een artikel van het AD komen een paar mannen van dik in de tachtig aan het woord. Ze stonden om 10 uur al op de tennisbaan en namen om drie uur ’s middags een korenwijntje. En waarschijnlijk wel meer dan één. Nou en. Ze mankeren van alles, dus mogen ze nog gewoon lekker van het leven genieten?

Ik behoor ook tot die groep ouderen. Ik ben nu 72 jaar en ben een stevige drinker in de ogen van het Trimbosinstituut, want ik drink ongeveer vijf glazen sherry per dag. Maar ik begin dan pas met drinken om ongeveer twaalf uur ’s nachts als ik nog even een filmpje ga kijken. Ik kan dan gewoon de volgende dag trainen voor een halve marathon hardlopen of meer dan honderd kilometer fietsen. Als er een feestje is of tijdens de wintersport in de après-ski dan kan ik hem ’s middags ook goed raken. Ik drink echter nooit overdag als ik nog aan het skiën ben. Tot nu toe gaat dat allemaal goed. Ik ben bovendien gezond. Gebruik geen medicijnen en ben al jaren niet echt ziek meer geweest.

Net als die andere gouden genieters geniet ik graag van het leven. En de drank is daarbij zeker niet het belangrijkste, maar helpt wel mee. Ik denk niet dat de categorie 55 tot 65 drinkt omdat die mensen eenzaam zijn. Ik denk zelfs niet dat bij de 65-plussers veel mensen zijn die te veel drinken omdat ze eenzaam zijn en dan door dat drinken op de Spoedeisende Hulp terecht komen. Ik denk eerder dat die eenzame mensen in een levenseinde kliniek terecht komen omdat ze klaar zijn met het leven. En dat lijkt me een veel triester einde dan zuipend ten onder te gaan zoals die comazuipende bejaarden.