Wat doe je als....?

Wat doe je als...?


Wat doe je als de dijken doorbreken? Als aliens arriveren en ons proberen te vernietigen? Als een supervulkaan ontploft? Als een kerncentrale de lucht ingaat? Als een asteroïde de Aarde raakt? Als er een kernoorlog uitbreekt? Als WOIII uitbreekt? Als er een wereldwijde dodelijke epidemie uitbreekt? Als zombies de wereld overnemen? Ik vraag me dit soort dingen soms af. Ik ben nu eenmaal gek op rampenfilms en -series. En ik vraag me dus soms af wat ik dan zal doen.

Zou ik een kernramp of kernoorlog willen overleven? En als je in eerste instantie overleeft maar wel radioactief besmet bent? Langzaam doodgaan of er zelf maar een eind aan maken? Zijn er in Nederland bunkers waar je naartoe kunt gaan? En zo ja, zou je daar dan de tijd voor hebben om daar naartoe te gaan? En hoeveel jaar kun je daar overleven? En wat als je er (ooit) weer uitkomt, wat tref je dan aan? En stel je zit in zo'n bunker met mensen waar je niet mee kunt opschieten? Of die een cassettedeck op batterijen hebben kunnen redden met daarin 1 cassettebandje en je dus veroordeeld wordt tot 100 jaar luisteren naar André Hazes?

Bij een wereldwijde epidemie zou je nog kunnen proberen het te ontlopen. Misschien door drukbevolkte gebieden te vermijden. Misschien door naar het hoge noorden (poolgebied) te trekken in de hoop dat het daar niet besmettelijk is en/of dat de bacteriën doodvriezen? Dan zul je wel al snel moeten weten dat er een ziekte is, wat die ziekte is en of het inderdaad ontlopen kan worden.

Een astroïde-scenario lijkt me simpel. Daar doe je niet veel tegen. Pats boem, zeg maar dag met je handje. Tenzij het een kleintje is en hij aan de andere kant van de wereld valt en niet in het water. Niet dat ik het ze aan de andere kant van de wereld gun.

Ik zag een keer een documentaire over een supervulkaan net over de grens in Duitsland. Er werd gesuggereerd dat dat ding elk moment kon ontploffen. Als hij gaat, dacht ik toen, dan is hij wel lekker dichtbij en is het snel voorbij. Daar valt dan niet tegen te lopen.

Aliens lijkt me ook geen pretje. Een microbe die ons uitroeit, of het soort dat in een ruimteschip arriveert, valt dat te ontlopen? En waar ga je dan heen? Ik ken hun plannen niet, mochten ze van het kwaadaardige soort zijn natuurlijk. Misschien vlucht ik naar het Zwarte Woud en komen ze hier om hun houtvoorraad aan te vullen. Of ik ga naar de bergen vaan Oostenrijk of Zwitserland en zal je zien dat ze steen willen hebben. Of ik vlucht met een bootje de Noordzee op, hup alle water weg.

Zombies of iets dergelijks, daar word ik ook niet echt vrolijk van. Al je vrienden en geliefden dood of verzombied, en de (paar) overlevenden kun je ook niet vertrouwen. Voor je het weet sta je tegenover een Negan inclusief versierde knuppel.

Mochten de dijken doorbreken dan heb ik dikke pech want ik woon op het laagste punt van Nederland. Aan de andere kant woon ik wel op één hoog dus misschien kan ik dan nog net het hoofd boven water houden. En dan? Dagenlang hopen dat je gered gaat worden? En als dat niet gebeurt de hongerdood sterven of van dorst omkomen? Want winkels zullen ondergelopen zijn, dus je kunt niet even wat halen. En als het grootste gedeelte van Nederland is ondergelopen, wie zal zich dan bekommeren om een provinciestadje?

Ik kan me voorbereiden. Voedsel en water inslaan. Een rubberboot kopen. Een voorraad kaarsen aanleggen. Nog snel medicijnen gaan studeren en/of een technische opleiding volgen zodat ik heel handig van niets iets kan maken. Alvast al mijn geld van de bank halen. Een schuilkelder graven, maar daar is mijn benedenbuurvrouw misschien niet zo blij mee.

Een ding weet ik zeker: ik ben er niet op voorbereid en zal dat ook nooit zijn. Ik hoop dus maar dat het bij rampenfilms en -series blijft en dat ik het nooit aan den lijve hoef te ondervinden.