Overdrijven is ook een vak

Overdrijven is ook een vak. En dat vak hebben ze ooit een keer 'politiek' genoemd. Naast het omleggen van tegenstanders waren sinds mensenheugenis het overdrijven van het eigen gelijk en het overdrijven van de nadelen van de ideeën van de politieke opponent de belangrijkste methoden om politieke macht te verkrijgen en te behouden.
 
Voorbeeldje. Als privatisering jouw ding is, schilder je je tegenstanders af als communisten die ten koste van de hardwerkende burger de staatskas leegroven. Als je voor meer overheidscontrole en een verzorgingsstaat bent, schets je een beeld van graaiende ondernemers die naast ieder ziekenhuis een crematorium bouwen.
 
Politiek overdrijven is niet altijd direct liegen. Je neemt een stukje werkelijkheid en gaat daar een door jou bedacht vervolg bij bedenken. Geen leugen, maar een volgens jouw verwacht resultaat, gestaafd aan resultaten uit het verleden. Wie angst voor links aan wil wakkeren, wijst op stalinistische praktijken. Wie rechts als bedreiging ziet, sleept er de nazi's bij. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar ze overtuigen blijkbaar wel.
 
Het belangrijkste nadeel van politiek overdrijving is simpel: het is in ieder geval nooit de volledige waarheid. Politiek overdrijven is het uitvergroten van standpunten, om een verwacht resultaat te schetsen, gebaseerd op de wijze waarop een verleden wordt geïnterpreteerd. Het is nog niet gebeurd. Het kan nog niet worden bewezen. Het wordt slechts verwacht. Het speelt zich eerst en vooral af in de fantasie van de bedenker van de overdrijving. Daarna in de hoofden van degenen die besluiten deze fantasie te omarmen. Maar het is dus niet echt!
 
Overdrijvingen uit het verleden? Nederland zou al een paar keer volledig naar de kloten zijn gegaan. De tsunami aan vluchtelingen. Armlastige bejaarden zouden op alle straathoeken moeten bedelen. Nederland zou al volledig islamitisch zijn geweest. Onze cultuursector zou nu nog enkel bestaan uit Jantje Smit, Frans Bauer en De Toppers. Iedere criticaster van de overheid zou door Big Brother van het bed zijn gelicht. Rusland zou aan onze grenzen hebben gestaan. IS zou aan onze grenzen hebben gestaan. Ons zorgstelsel zou of worden overgenomen door de farmaceutische industrie, of een onbetaalbare snoepwinkel zijn geworden. Diverse malen is een burgeroorlog voorspeld. Die crisis zouden we nooit overleven. Gaarkeukens in iedere stad. Elke Nederlandse vrouw zou al wel een keer zijn verkracht door een getinte baard. Onze 'tradities' zouden nu al compleet zijn vervangen door de ramadan en het suikerfeest. Het huidige kabinet zou al verschillende keren zijn geklapt. De VVD zou nóóit samenwerken met de PVDA. De PVDA zou nóóit samenwerken met de VVD.
 
Politieke voorspellingen uit de afgelopen twintig jaar. Terwijl Nederland nog steeds prima functioneert en we zelfs heel redelijk door de crisis zijn gekomen. Binnen de zorg is er weer een duidelijke beweging naar evenwicht en de veiligheidsdiensten lijken eventuele dreigingen prima onder controle te hebben. De wereld staat in brand, maar hier zijn gezeik over Zwarte Piet, de tieten van Barbie en de belevenissen in Utopia de grootste discussiepunten.
 
Overdrijven is ook een vak. Een vak dat ik graag laat liggen bij schrijvers en producenten van fictie. Op een politicus die de laatste zombiefilm uit Hollywood als inspiratie gebruikt, zit ik niet te wachten.