Zwarte Trump

De wereld staat weer eens in brand. Donald Trump wordt president van de Verenigde Staten. De een schreeuwt moord en brand en de ander kijkt het eerst allemaal even aan. Onder andere rechts Frankrijk onder leiding van Marine Le Pen heeft Trump al gefeliciteerd. Rechts Nederland onder leiding van onze föhnkoppie Wilders kon ook niet achterblijven met een populistische felicitatie. Andere wereldleiders deden hem schoorvoetend na.  

Behalve Poetin natuurlijk. Die vond het prachtig! Twee totaal wereldvreemde figuren leiden toch wel de machtigste landen van de wereld. China hoort hier natuurlijk ook bij, maar dat is eigenlijk helemaal een wereldvreemd land. 

Net toen ik van de week dacht dat de hele wereld naar de kloten zou gaan, werd het nog een gradatie erger. Sinterklaas kwam weer in ons land. 

Noodverordeningen, tientallen actievoerders werden opgepakt. De intocht werd als een risicowedstrijd ingeschaald. Dat zegt zowel iets over supporters als over het kinderfeest. Het geeft aan waar we met dit land staan. Een land waarin we een zwarte Piet wel dulden, maar moeite hebben met donkere vluchtelingen. Nu willen ze de hulp van Sint blank maken of met roet bedekken en de hel breekt los. Ik maar denken dat het een kinderfeest is. 

Hoe wereldvreemd zijn we dan zelf wel niet geworden? Geschokt reageren dat een man met de voornaam van een beroemde eend president wordt, wat overigens ook wel ergens hypocriet is, want hoe kwam hij aan zoveel kiesmannen wanneer niemand hem moest? Daar reageren we onthutst op, maar tegelijkertijd doen we vrolijk mee aan het extreme geluid. Want hoe anders wil je al die extreme voor- en tegenstand op meneer Piet noemen? 

Afijn, ik begeef me op glad ijs met mijn mening over Nederlands meest geliefde discussie sinds een paar jaar. 

Zwart, niet zwart of Trump, niet Trump, zijn dat de vragen die we ons moeten stellen? Of moeten we eerst eens naar onszelf kijken? De mensen die stemmen? De mensen die vergeten zijn dat iets een kinderfeest is en al zet je troetelbeertjes naast de beste Sint, dan vindt het kind het nog leuk! Zolang het zijn pepernoten maar krijgt. 

Trump? Tja, zou Hilary beter zijn geweest? Geen vriendjes met Rusland, maar lekker de koude oorlog weer uit de vriezer halen? Je weet het niet. Beiden zijn een beetje daar wat de roetpiet hier is: bijna niemand wil hen. Twee kemphanen die elkaar liever zwart maken dan iets zinnigs te roepen en dat is nu precies wat men hier in Nederland tijdens de optocht ook om roept: zwart maken! 

Maar wat vinden de kinderen?