Horrorclowns

Mensen die verkleed als clown, niet geheel toevallig, rond Halloween rondspoken. Politie over de zeik, kinderen bang, verontruste ouders. Nog minder is het toeval dat ‘It’ van Stephen King opnieuw uitkomt. Slimme commercie of gewoon puberaal gedrag van enkele grappenmakers? We zullen het niet weten.

            Over horror gesproken. Een man rijdt twee mensen dood en daarna rijdt hij door. Daar kan geen clown met fout gezicht tegenop. Waarom reed hij door? Paniek? Shock? Ik hoop dat dat het antwoord is. Helaas lezen we het veel te vaak in de krant. We doen iets ergs en we vluchten.

            Waarschijnlijk is er iets bij ons ingeslopen in der loop der tijden waardoor we vluchtgedrag vertonen. Geweld op straat? Hoeveel zouden ingrijpen en hoeveel zouden op de digitale media roepen dat ze wel hadden ingegrepen?

            Het probleem van vandaag de dag. We willen wel, maar we durven niet zo goed. Hoe groot onze bek ook is. Het is ook lastig.

            Ooit heb ik een jongen die met een brommer tegen een auto gebotst was, geholpen. De botsing gebeurde recht tegenover een fysiotherapiepraktijk. De plek waar enig EHBO ervaring zit. Het heeft tien lange minuten geduurd voordat ik eindelijk iemand bereid vond om daar hulp te vragen. De rest keek en liep door. Ik stond daar ook nog eens met twee honden. Labradors. De brommerjongen op de grond had nog nooit zo’n enthousiaste hulp gekregen. Gelukkig viel het allemaal mee, maar het gaf wel iets aan.

            Een tijdje geleden las ik een stuk in de krant over een jongen die zonder er bij na te denken, twee kinderen redde uit een brandende auto. Hij werd voor even een nationale held! Media doken erbovenop en gaven hem de terechte aandacht. Een jongen die een moeder in paniek zag langs de kant van een snelweg. Daar waar tig andere auto’s aan voorbij raasden, stopte hij.

            Naast dat dit uiteraard een geweldige daad is, bedacht ik me ook dat het ergens ook absurd is. Eén iemand greep in. Van al die automobilisten. Eentje. Is dit dan goed of zegt dit iets over de maatschappij?

            Vandaag las ik in het nieuws enkele sfeerverslagen over Halloween. De foto’s van de horrorclowns konden natuurlijk niet uitblijven. Een stukje verder las ik over de zoveelste dodelijke ongeluk met een doorrijder. Tja, waar zit dan de horror?