Back to the Future

Vandaag vieren we dat het een jaar geleden Back to the Future Day was. De datum waarop  Marty McFly en Doc Emmett Brown aankwamen in de toekomst met de bedoeling om Marty's zoon tot de orde te roepen. Dat was 21 oktober 2015.

Er zijn artikelen geschreven over de zaken die toen werden voorspeld in 2015 en wat daarvan is uitgekomen. Zo was de flatscreen voorspeld en de computer als bril. De superdunne camera’s gebruiken we tegenwoordig op onze smartphones. De drones worden niet alleen als wapen gebruikt, maar ook als speeltje. Je hebt tv’s met meerdere schermen, spraakgestuurde computers en televisies, skype en bio brandstof. Dat was allemaal al min of meer voorspeld in Back tot he Future II.

Ik kan helaas nog steeds niet van een minipizza een enorme superpizza maken, maar binnenkort zijn er wel schoenen met zelfstrikkende veters en dat is voor mij wel handig, want ik koop nu altijd instappers omdat ik een hekel heb aan het strikken van mijn veters. Niet omdat ik er niet makkelijk bij kan, maar omdat ik er geen zin in heb. Ik wil zo snel mogelijk mijn schoenen aan. En in deze tijd zijn die schoenen met zelfstrikkende veters zeker makkelijk omdat het devies tegenwoordig is: tijd is geld.

Marty McFly zou tegenwoordig zeker wat hebben aan die schoenen, want die krijgt de veters in deze tijd beslist niet dicht. Hij heeft namelijk al erg lange tijd last van Parkinson en zie dan maar eens je veters te strikken.

Symbolisch vind ik wat dat betreft die scene in Back to the Future I, waarin Marty gitaar speelt, maar steeds meer gaat vervagen. Je ziet dan zijn hand waarmee hij de grepen moet pakken. Die wordt steeds doorschijnender en hij kan de akkoorden niet meer spelen. De klanken worden onsamenhangend. Het is natuurlijk geen Parkinson, maar wel symbolisch, want op 15 oktober 2015 kon Marty McFly zeker geen gitaar meer spelen.

Dat brengt me dan meteen bij iets dat ook niet werd voorspeld in die film, maar dat wel de enige hoop is voor Michael J. Fox: stamcelonderzoek. Sinds hij Parkinson heeft, werft hij fondsen voor dat onderzoek.

Nu is stamcelonderzoek niet onomstreden. Vooral het werven van stamcellen uit embryo’s wordt ethisch gezien verworpen door veel mensen. Vooral in de christelijke wereld is deze manier van stamcelonderzoek omstreden. Uiteraard, zou ik zeggen. Zij zien het kweken van embryo’s ten behoeve van stamceltechnieken als een daad die ingaat tegen de christelijke leer waarbij alleen God beschikt over leven en dood.

President George W. Bush heeft destijds nog een verruiming van het stamcelonderzoek geblokkeerd door gebruik te maken van zijn vetorecht. Het enige dat hij met Michael J. Fox gemeen had, was dus dat hij een tussenletter in zijn naam heeft. En die van Michael J. Fox is niet eens juist, want hij heet Michael Andrew.

Ook andere stamceltechnieken zijn omstreden. Zo waren er commerciële klinieken in Nederland die experimenteerden met stamcellen uit beenmerg. Ze behandelden zelfs patiënten met Parkinson met die technieken.  Daar had de christelijke wereld natuurlijk minder bezwaar tegen, maar de regering wel. En niet alleen de Nederlandse regering. Stamcelonderzoek is gebonden aan zeer strenge regels en mag alleen plaatsvinden in centra met een vergunning.

Stamcelonderzoek met stamcellen uit beenmerg is tegenwoordig niet meer het enige onderzoek dat geen gebruik maakt van embryo’s.  Men is ook bezig met stamcellen uit navelstrengbloed. Bloed dat vlak na het doorknippen van de navelstreng wordt gewonnen, bevat vrij veel stamcellen.

Er worden ook steeds meer resultaten behaald via stamcelonderzoek. Deze zomer werden nog twee patiënten met hiv geholpen. Die hadden na een stamceltransplantatie geen spoor van hiv meer in hun bloed.

En men is ook driftig bezig met stamcelonderzoek waarbij huidcellen worden omgevormd tot stamcellen. Als die techniek slaagt, dan kan men zelfs het gebruik van proefdieren drastisch terugbrengen omdat die cellen ook gebruikt kunnen worden voor het testen met nieuwe geneesmiddelen. Bovendien kleven er geen ethische bezwaren aan deze techniek. Huidcellen van de patiënt worden omgevormd tot stamcellen die daarna bij die patiënt gebruikt worden.

Voor zover ik weet zijn er nog geen resultaten gehaald om Parkinson te bestrijden via stamceltherapie, maar ik ben er zeker van dat het in de toekomst gaat lukken. Er moet dan alleen nog een tijdmachine zijn uitgevonden waarmee Marty McFly even terug kan reizen naar 1989 om zich daar met die techniek te laten behandelen nog voordat hij de ziekte in 1990 kreeg.