Relnichten en aandachtshoeren

Gisteren was het Coming Out Day. Een blijkbaar jaarlijkse dag om te laten zien dat je speciaal bent als je seks hebt met mensen van hetzelfde geslacht en dat je daarvoor uit wilt komen. De moraal van het verhaal moet zijn dat je jezelf kunt zijn en je je geaccepteerd moet voelen. En dat doe je blijkbaar door een dag speciaal te reserveren voor homo’s.

Ik kan me zo’n gesprek levendig voorstellen:

“Hoi, ik ben homo”

Ja, dus?

“Ik ben anders geaard en moet mij geaccepteerd en veilig voelen”

Wat wil je nou van me?

“Ik ben een activist! Ik sta op voor de rechten van minderheden!”

Het boeit mij niet.

“Nou, ja, ik ben dus homo”

Het zal mij mijn reet roesten wat je doet in je slaapkamer en met wie je het doet. Of waarom je het doet, als het daarom gaat. Onder de Nederlandse bevolking is er een brede acceptatie voor homoseksualiteit. Je kop wordt niet afgehakt en je wordt niet van een flat gegooid. Je kan samenwonen, seks hebben, trouwen. Is het dan nodig om een speciale dag voor homo’s en andere geaardheden te hebben?

“Ja, maar het is voor sommigen nog steeds moeilijk om uit de kast te komen”
Volgens mij ligt dat aan de acceptatie van andersgeaarden binnen de familie en vriendengroep. Denk je dat het voor hun makkelijker wordt als je een speciale dag hebt om uit de kast te komen? Denk jij dat die homoseksualiteit gaan accepteren als je er een dag vol regenbogen van maakt, met aandacht voor overdreven flamboyante tv-persoonlijkheden? Denk jij dat het helpt om de homohatende omgeving tegen de haren in te strijken?
Daarnaast ligt de grote uitdaging niet meer bij de acceptie door de buurman op de hoek, maar meer bij de religieuze groeperingen, met name de islamitische. Christenen accepteren tegenwoordig over het algemeen homofilie, al druist homoseksualiteit in tegen hun heilige boek. Moslims hebben het wat dat betreft erger. Uitsluiting, vernedering en hoon is nog dagelijks het gevolg van hun keuze om uit de kast te komen. Een speciale dag gaat ook voor hun niet werken.

“Maar het vestigt de aandacht op de acceptatie van homoseksualiteit”

Dat zal wel, maar helpt het ook? Zoals ik al eerder zei, het helpt niet voor de homo’s die het moeilijk hebben om uit de kast te komen. Er is allang een brede acceptatie onder de normale bevolking. Het enige gevolg ervan is de aandacht op jou als speciaal sneeuwvlokje in de grijze heteroseksuele massa. En dat boeit mij al helemaal niet.