De allergrootste hoax

Ik zie op Facebook steeds meer domme berichtgeving langskomen. Mensen delen maar van alles. Nu was er weer een bericht over ‘knettergekke’ staatsecretaris Dijksma die 200 miljard voor het klimaat een goed plan vond. De Dagelijkse Standaard was één van de zogenaamde kranten die met dit bericht kwam. Ik heb het eens gelezen en kreeg stellig de indruk dat men het bij de Dagelijkse Standaard niet goed snapte. Ze hebben het over 200 miljard extra. En dat over de rug van de arme belastingbetaler die nu al niet rond kan komen. Gelul natuurlijk. Het is 200 miljard tot aan 2050.

Bureau McKinsey, de opsteller van het rapport, heeft het over 10 miljard aan investeringen per jaar vanaf 2020 en dat levert ook nog eens minimaal 45.000 banen op en 2% economische groei. Dat is dus geen cent in 2017. Even ter vergelijking. De zorgkosten zijn momenteel 92 miljard per jaar. En dat over de ruggen van de arme belastingbetaler.

Er staat bovendien nog meer onzin in dat bericht. Die komt nota bene van een meteoroloog. John Coleman. Hij beweert dat het ijs op de Noordpool juist toeneemt en dat het aantal ijsberen stijgt. Dit in tegenstelling tot het National Snow & Ice Data Centrum van de universiteit van Colorado. Dat instituut houdt de ijskap sinds 1978 in de gaten en constateerde op 10 september dat er nog nooit zoveel ijs was gesmolten als dit jaar. Ieder jaar neemt de ijskap in maart toe en in september is de ijskap op het laagste niveau. In zoverre heeft Coleman dus gelijk. Het ijs neemt toe richting maart, maar weer af richting september en dat laatste steeds meer. Dit jaar is de kap 2,59 miljoen kilometer kleiner dan gemiddeld. Ook het KNMI geeft aan dat de satellietmetingen die sinds 1979 het ijs meten, laten zien dat het zeeijs rond de Noordpool met 10 procent is afgenomen. Maar natuurlijk zijn het bij al de weerinstituten zoals het KNMI linkse criminelen die je maar wat voorliegen volgens De Dagelijkse Standaard.

Het aantal ijsberen wordt door biologen geschat tussen de 20.000 en 25.000. Die ijsberen krijgen het steeds moeilijker omdat hun leefgebied kleiner wordt, maar ook doordat er op ze gejaagd wordt. Jaarlijks worden er zo’n 800 tot 1000 afgeschoten door jagers die dat als sport doen. Daar valt echt niet tegenop te neuken, meneer Coleman.             

Natuurlijk kun je betwisten of het afnemen van de ijskap door de klimaatverandering komt, maar het is natuurlijk onzin te beweren dat de ijskap toeneemt terwijl het bewijsbaar om een afname gaat.

Dit bericht wordt dus op Facebook doodleuk door veel mensen gedeeld. Ik zou zeggen: kijk eerst eens even wat er echt aan de hand is voor je die onzin deelt.

Maar het kan nog erger. Niet zo heel lang geleden kreeg ik weer eens dat bericht te zien over de Europese ambtenaren die op hun 50e met pensioen zouden gaan en € 9000 bruto per maand zouden gaan krijgen. Dat is nota bene een hoax. Het is dus gewoon niet waar. Het bericht kwam uit Het Nieuwsblad van 2005. Tussen 2002 en 2004 is er wel een tijdelijke regeling geweest dat Europese ambtenaren op hun 50vrijwillig met pensioen konden, maar die regeling was dus al achterhaald voor het artikel verscheen. In dat artikel stonden verschillende fouten die nooit zijn gerectificeerd. Sinds 2014 circuleert die hoax op Facebook en wordt daar nog steeds gedeeld. Mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is worden dus boos om niets.

Wat dacht je van deze: Asielzoekers krijgen € 4140,00 per maand toegestopt. Wat veel meer is dan het bedrag dat een pensioen- of uitkeringsgerechtigde ontvangt. Dit is dus gewoon een leugen, maar ik heb hem al verschillende keren langs zien komen.

Er was dit jaar zelfs een hoax waarin men beweerde dat dj Tiësto was overleden. Op 4 augustus werd dit bericht verspreid door de Facebookpagina ‘Ponies, Bronies en Pegasisters’, oorspronkelijk een gewone pagina over paarden en pony’s, maar sinds juli 2016 gebruikt voor het verspreiden van spam. En die rotzooi blijft gewoon gedeeld worden op Facebook. Stel je voor dat een groot fan van Tiësto dat nieuws niet kon verkroppen en zelfmoord pleegde.

Ik ben zelfs artikelen tegengekomen van de satirische krant ‘De Speld’ waarin de grootst mogelijke onzin stond, maar die werden gedeeld alsof het echt was en door verontwaardigde gebruikers van FB die gelukkig niet tot mijn vriendenkring zelf behoorden.

De allergrootste hoax tot nu toe kwam echter afgelopen dinsdag langs. Hij wordt gedeeld via de website ‘www.rijksoverheid.nl/documenten/begrotingen/2016/09/20/miljoenennota-2017’. Daarin wordt aangegeven dat iedereen er in 2017 op vooruit gaat. Weer zo’n leugen die straks door iedereen gedeeld gaat worden.  Op die manier krijgen veel Nederlanders natuurlijk een volkomen verwrongen beeld van wat er in Nederland allemaal aan de hand is.