Het verschil tussen mannen en vrouwen

“Schat?”
“Ja?”
“Waar denk je aan?”
“Nergens aan”
“Weet je het zeker? Je kunt me alles vertellen hè.”
“Weet ik. Ik denk echt nergens aan”
“Is er iets?”
“Nee, er is echt niets!”
“Ben je boos?”
“Schat, ik ben niet boos. Er is niets, en ik denk nergens aan.”
“Vertel het nou maar gewoon. Ik zal echt niet boos worden.”
“Wat moet ik vertellen dan? Ik dacht nergens aan.”

En op dit punt is zij behoorlijk geïrriteerd, want als man heb je haar het idee gegeven dat je niet wilt delen in je gedachten en niet open bent naar haar. Of erger zelfs, dat je aan dingen denkt waarvan zij absoluut niet wil dat je er aan denkt. Het probleem is, je dacht nergens aan. Mannen kunnen dat. Nergens aan denken. Vooral als we gamen, een film kijken of een boek lezen. Wij zijn in staat om onze hersenen te focussen op datgene dat we doen zonder ook maar ergens anders aan te denken. Wij kunnen ons zelfs volledig afsluiten en als we niks doen, ook dan nog aan niks denken.

Een vrouw heeft dit vermogen niet. Zij denkt altijd ergens aan. Het liefst nog aan meerdere dingen tegelijk. Want het één is in haar hoofd nauw verbonden met het ander.

Even een klein stukje wetenschap.
Er is een verschil in het brein tussen mannen en vrouwen. Tot een aantal jaren terug dachten wetenschappers dat alleen het gedeelte dat seks en voedsel reguleert anders was. Maar tegenwoordig weten ze een stuk meer. Om te beginnen dat hersenen van mannen groter zijn. Dat is geen nieuws dat je graag naar buiten brengt, want algemeen werd aangenomen dat grotere hersenen gelijk stond aan grotere intelligentie. En dat is iets dat je beter niet kunt zeggen in deze situatie. In een nieuwe studie, blijkt dat het verschil in groottes van verschillende delen van de hersenen tussen man en vrouw elkaar opheffen.
Bijvoorbeeld, het gedeelte dat verantwoordelijk is voor probleem oplossen en besluitvorming en het gedeelte verantwoordelijk voor het regelen van emoties, groter is bij vrouwen. Bij mannen, is het gedeelte dat ruimtelijk inzicht en seksueel en sociaal gedrag regelt groter. Deze verschillen zijn slechts een klein gedeelte verantwoordelijk voor het verschil in denken.

Mannen hebben 6,5 keer zoveel grijze massa in de hersenen ten opzichte van vrouwen. Mannen, voordat je victorieus een gat in de lucht springt, weet dat vrouwen 10 keer meer witte massa hebben dan wij.
Grijze massa kenmerkt zich door actieve neuronen (wat dat dan ook inhoudt) en witte massa kenmerkt zich door de vele connecties tussen neuronen. En precies hierdoor zijn vrouwen-hersenen veel complexer, en daarmee ook de vrouw.
Dit is wat mogelijk het grote verschil maakt in ons denken.

Het denken van een man gebeurt in logische blokken. Een man houdt dat ook graag zo. Denkt hij aan auto’s, dan denkt hij ook echt aan auto’s. Het blokje auto’s houd hij gescheiden van alle andere blokjes. Gaat hij over iets anders denken, dan wordt het blokje auto’s netjes afgesloten zodat daar verder niks in komt. Alle blokjes blijven zo gescheiden van elkaar en hebben niets met elkaar te maken. Het denken van een vrouw is meer een wirwar van spaghettislierten. Wanneer een vrouw over auto’s denkt, kan ze ook denken aan alles wat zij daar aan kan linken. Aan mannen, aan boodschappen, aan vakantie, aan baby’s, aan werk en ga zo maar door. Alles is met alles verbonden.

Zo komen we weer bij het begin. Mannen zijn in staat om aan niks te denken. Er is een blok, en dat blok is leeg. Wanneer de hersenen van een man dat blok benaderen zijn alle andere blokken gesloten. Zo zijn wij mannen in staat om 15 minuten of langer in het luchtledige te staren en aan helemaal niets te denken. Totdat we abrupt uit dat blok getrokken worden door de vrouw die maar al te graag willen weten waar wij aan dachten.

Jaren geleden heb ik een geweldige uitleg hierover gezien van een cabaretier. Hij legt op een hele grappige manier uit hoe mannen en vrouwen verschillen in hun hersenen. Kijk hier en lach mee over het verschil tussen mannen- en vrouwenhersenen.