De nieuwe wereld

Ik ben ooit in de Kuip geweest tijdens een wedstrijd. In die tijd moest je niet beneden gaan staan, want dan liep je de kans om van alles op je kop te krijgen. Niet alleen plastic bekertjes en lege bierflesjes, maar ook het gevolg van de inhoud van die flesjes en van dat laatste werd je uiteraard pisnijdig. Bij Feyenoord tegen ADO gooiden de fans van ADO echter knuffels van de tribune naar beneden. Daar zaten namelijk kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis en die kregen de knuffels van de fans.

Wat is me dat ineens? Zijn dat niet dezelfde fans die racistische spreekkoren op Bazoer van Ajax deden neerdalen? Wat bezielt die opeens? Gaan we straks misschien nog meer van dat soort liefdevolle acties zien van voormalige voetbalhooligans? Dan kan de harde kern van Feyenoord gerust weer naar de ArenA, want dan worden ze alleen bekogeld met jodenkoeken. Andersom worden de supporters va Ajax in de Kuip getrakteerd op lekkere Maasstroompjes. De supporters van NEC komen er in dit verhaal het beste vanaf. Zij worden bij Vitesse verrast door heerlijke Arnhemse meisjes. Ik heb eens een Arnhems meisje gehad en ik weet dus hoe lekker die zijn.

Is er soms een nieuwe wereld aan het ontstaan de laatste dagen? Rutte zegt ineens ‘sorry’ tegen het Nederlandse volk en vooral zijn kiezers. Hij had verschillende dingen beloofd en die niet waargemaakt. Kok heeft dat voor zover ik weet nooit gedaan met dat ‘kwartje van Kok’. Nou ging het hier wel om een wat groter bedrag, maar toch. En Mark zei nog voor nog meer ’sorry’. Diederik Samsom zei ook al ‘sorry’. Hij had de fractie verwaarloosd. Hij zei dus niet ‘sorry’ tegen zijn kiezers en het Nederlandse volk.

Er gebeurde bovendien de laatste dagen nog meer. Donald Trump wenste Hillary Clinton beterschap nu bleek dat ze longontsteking had. Niet te geloven. De man had daarvoor zowat alles gedaan om haar door het slijk te halen en nu overgoot hij haar met zijn slijm. Wat is er aan de hand in de wereld?

Is God eindelijk bezig schoon schip te maken? Nou, dan kunnen we nog wat beleven.

Assad gaat ineens met een enorm konvooi vrachtwagens vol met bloemen naar Aleppo. Die worden dan uitgedeeld aan de bewoners van die stad en aan de rebellen. Ondertussen biedt Assad zijn verontschuldigingen aan voor de aanvallen met gifgas. Dat was niet netjes, vindt hij ineens. Het had gewoon bij bommen moeten blijven.

Poetin zegt ‘sorry’ voor de moorden op Anna Politkovskaja, Stanislav Markelov, Anastasia Baboerova, Sergej Protazanov, Andrej Koelagin, Natalja Estemirova, Zarema Sadoelajeva, Malik Achmedilov en Ivan Choetorskoj. Van sommige van hen wisten de Russen niet eens dat ze vermoord waren. Ook maakte hij nog zijn excuses aan de Oekraïense inwoners van de Krim.

Ebru Umar twittert ineens niet meer. GeenStijl zegt ‘sorry’ tegen Onno Hoes. Noord-Korea gaat siervuurwerk testen. Patty Brard zegt dat ze het allerliefste met Ajouad el Miloudi naar bed wil.

Erdogan laat iedereen die de laatste tijd is opgepakt vrij, biedt de Koerden zijn verontschuldiging aan en treedt af. IS-strijders geven zich massaal over. De Taliban wordt een politieke partij met een vrouw als voorzitter.

Omroep MAX en BNN gaan samen programma’s voor iedereen uitzenden. De vloggers uit Zaandam krijgen een gloednieuw buurthuis waar ze voorlopig zelfs permanent in kunnen wonen. Het is een prachtig gebouw waar onlangs wat waterschade aan was, maar die is al hersteld.

Zouden al die positieve acties van de laatste dagen inderdaad zo’n nieuwe wereld inluiden? Of was het ‘sorry’ van Mark alleen een verkiezingsstunt? Wenste Trump zijn tegenstandster alleen beterschap omdat dit een wat positiever beeld van hem gaf? Hij had tot dan toe de Mexicanen, negers en vrouwen beledigd, dus hij had wel wat goed te maken.

Normaal zou ik geneigd zijn om dat laatste te geloven, maar het weer is ook ineens van slag. We hadden deze week de warmste nachten ooit. Er is een klimaatverandering gaande. De wereld is aan het veranderen. Waarom dan niet meteen het slechte vervangen door het goede? ADO gaf het voorbeeld. Laten wij het volgen.

Ik ga zelf ook betere dingen doen. Zo heb ik deze week een oud vrouwtje dat met een zware tas liep en af en toe even stopte om uit te blazen, aangemoedigd. Ik heb in mijn handen geklapt en geroepen: ‘Je kan het, je kan het. Zet door.’ Net zolang tot ze bij de bushalte was. Ik voelde me daarna toch een beter mens en dat geeft voldoening.