Zilver Wonen Fonds: grapjassen of gapjassen?

Mijn vrouw en ik kregen deze week een brief van Zilver Wonen Fonds. We vallen blijkbaar in hun doelgroep. Ik zou alleen wel eens willen weten hoe zij weten dat wij daartoe behoren. Ze boden aan om mijn huis te kopen en dan mochten wij er in blijven wonen en het van hen huren. Ze noemden even de voordelen voor ons op.

-Door uw woning te verkopen, krijgt u onmiddellijk de beschikking over een groot bedrag;
-U weet snel welk bedrag u op uw bankrekening gaat ontvangen;
-Geen verhuisstress en verhuiskosten;
- Zolang u wenst blijft u in de woning, u huurt deze voor een redelijke prijs;
-Onderhoud van de woning wordt voortaan deskundig en kosteloos uitgevoerd door het Zilver Wonen Fonds;

Nadelen werden uiteraard niet vermeld. In de bijsluiter stond echter nog dat het groot bedrag dat we zouden krijgen ongeveer 80% is van de contante waarde van de woning.

Dat lijkt misschien een goed plan omdat je zo de overwaarde van je huis te gelde kunt maken terwijl je er toch in kan blijven wonen, maar is het dat ook? Even kijken dus maar.

Ons huis is ongeveer € 360.000 waard. We krijgen dus ongeveer € 288.000 als we het verkopen voor 80% van de marktwaarde. Het fonds brengt ook nog 1.5% administratiekosten over de koopsom in rekening en dat is in dit geval dus € 4320. De belasting wil via box 3 ook nog een graantje meepikken over het vermogen dat we dan ineens hebben. Dat zou neerkomen op zo ongeveer € 3000 per jaar. We moeten dan gaan huren van Zilver Wonen Fonds. Dat zou een huur per jaar zijn tegen 5.5% over de getaxeerde marktwaarde en dat is dan dus € 19.000 per jaar en € 1650 per maand. Die huur wordt bovendien ieder jaar geïndexeerd en dat is met ons pensioen niet het geval.

Op dit moment hebben we een groot gedeelte van onze hypotheek afbetaald en betalen we alleen nog rente, want we lossen niet meer af. Dat is € 227 per maand. Noch ik, noch mijn vrouw heet Henkie en we zijn ook niet gek.

Wij gaan dus echt niet verkopen, maar ik vraag me wel af of dit nu gewoon oplichters zijn die moeten worden aangepakt of zijn ze voor veel ouderen juist een oplossing om hun overwaarde aan dingen te besteden die ze nodig hebben zonder dat ze hoeven te verhuizen?

Wie vallen er onder hun doelgroep? Dat zijn de 65-plussers die financieel niet in de problemen zitten, die in de Randstad wonen, een goed onderhouden woning hebben met een waarde tussen de € 150.000 en € 400.000 en ze moeten de eventuele huur kunnen betalen. De hypotheek hoeft niet volledig te zijn afgelost. Lekker makkelijk dus. Je moet je ook afvragen of Zilver Wonen Fonds je woning wel net zo keurig gaan onderhouden als jijzelf doet. Wij hebben inderdaad een goed onderhouden woning, maar blijft dat ook zo als het fonds eigenaar is van de woning?

Natuurlijk is het lekker om je overwaarde voor een gedeelte te incasseren als je bijvoorbeeld allerlei voorzieningen in je huis nodig hebt die je voordien niet kon betalen, maar dan zou ik toch eerst maar eens kijken wat er vanuit de WMO allemaal gewoon mogelijk is. Mijn vrouw en ik hebben dat soort kosten in ieder geval gelukkig nog niet en dat hopen we nog heel lang zo te houden.

De huizen die van de ouderen worden gekocht zijn goed onderhouden. Voorlopig heeft ZWF dus nog geen kosten aan die woningen. De ouderen die de woning verkopen aan het fonds hebben waarschijnlijk hun overwaarde dringend nodig. Misschien hebben ze niet zo lang meer te leven en willen dat geld dus nog eens even nuttig gaan besteden voor henzelf of hun familie. Grote kans dus dat ze voor de eerste opknapbeurt door ZWF al zijn overleden. Dan kan ZWF het huis ook verkopen en als de huizenprijzen blijven stijgen, verdienen ze er dus nog meer op dan ze al deden.

Ik heb dus al met al de indruk dat de directeuren van ZWF de enige mensen zijn die echt voordeel hebben van een koop. In ons geval zijn het grapjassen die ons die brief stuurden. Wij moesten er namelijk hard om lachen. Er zullen misschien ook ouderen zijn die denken er goed aan te doen om hun huis aan deze mensen te verkopen zonder ook de risico’s te onderzoeken. In dat geval zijn het misschien toch gewoon gapjassen.

Voor mij was het een grap, maar er is iets wat ik geen grap vind en waar ik me echt kwaad over kan maken. Het ZWF kent mij normaal gesproken niet. Het weet niet wie ik ben, hoe oud ik ben, wat de marktwaarde van mijn huis is en wat de overwaarde van mijn huis is. Die gegevens moeten ze van een instantie hebben. Dat zou best eens de gemeente kunnen zijn. Dat zou ik de gemeente zeer kwalijk nemen. Ik kan er misschien achter komen door ZWF te bellen, maar het is een 09-nummer en ik wil echt niet dat die mensen ook maar één cent aan mij verdienen.