[Tour] Spanning in de regen

[Tour] Spanning in de regen

Nibali dacht al aan winst
Maar hij was toch niet zo fit
Izaguirre loste hem
En hij won vandaag de rit

Het was af en toe een spookachtig beeld met die regen en wasem van de warmte. De uiteengereten kopgroep kwam in stukken en brokken op de top van de Joux Plane. Kelderman zat dichtbij de drie voorop. Er was strijd geweest. Het dalen begon. Wie zou het meeste risico nemen? Misschien was het Kelderman wel, maar dat zullen we nooit weten, want hij viel. In ieder geval nam Izaguirre meer risico dan Pantano en zeker meer dan Nibali. De strijd werd in de afdaling beslist. Het was een mooie rit met veel strijd, maar die strijd was er eentje van de soldaten en niet van de generaals. Dat is in een oorlog ook zo, maar in de Tour verwacht je iets anders.

Voor de echte start reed Kelderman nu wel vooraan. Zou hij eindelijk iets laten zien? En inderdaad, hij ging mee in de eerste aanval. Hij kreeg vier man mee waaronder Chavanel. Er waren echter meer renners die zin hadden in een aanval. Het viel niet stil in het peloton. Het werd dus een vrij grote kopgroep maar die mocht wel weg van Sky. De rest was het er alleen niet mee eens dus het bleef oorlog. Er ontstonden eigenlijk twee pelotons. Er zaten echter aardig wat Nederlanders in het voorste peloton.

Nog voor de eerste bergtop vielen de eerste druppels. De afdaling van het peloton ging dus vrij voorzichtig, want Froome wilde niet nog eens tegen het asfalt. De kopgroep was inmiddels wel gevormd. Het zou nu wachten worden tot de aanvallen van de klassementsrenners zouden komen, maar dat kon nog een tijd duren.

In de afdaling van de Colombière reed een groepje met Sagan, Kreuziger en Nibali zomaar meer dan veertig seconden weg van de andere kopgroepers. Dat was dus wel even dalen wat ze deden. Kreuziger lag inmiddels virtueel op de tweede plaats van het algemeen klassement. Wat zou er in het peloton gaan gebeuren? Astana ging maar eens een mannetje bij zetten op kop en begon langzaam het gat met de kopgroep dicht te rijden, dus dan zou Poels wel gaan winnen, dacht ik.

De kopgroep was bijna bijgehaald door de ex-kopgroepers toen Nibali demarreerde, maar die verslikte zich en viel meteen terug. Nu ging ineens Gougaerd weg. Zijn ploegmaten gingen bovendien Astana helpen om de tweede plaats van Bardet te beschermen.

Mollema zakte niet alleen gisteren uit het klassement, maar nu ook uit het peloton. Hij was een gebroken man, dacht ik. Ik had het gelukkig mis.

De Gendt was inmiddels bezig met een Ventouxtje. Astana kreeg niets meer van de voorsprong af. Het wachten was dus op de finale op de Col de Joux PLane. In de kopgroep gaf Pantano les in afdalen, maar Alalphilippe kon er ook wat  van. Toch was de rest van de kopgroep niet ver weg en Kelderman was er nog bij. Die groep volgers raakte echter steeds meer achterop.

En dan wam de Joux Plane. Zou er nou eindelijk eens iets gebeuren in het peloton? Daar hadden wij kijkers toch wel recht op.

Mollema was terug gekomen in de afdaling en zat er nu wel bij, maar Aru ging er af. Hongerklop. Mollema klopte dus bij hem op de deur. En hij klopte op nog meer deuren want hij viel aan.  Oké, het was tevergeefs en hij moest de klassementsrenners weer laten gaan, maar het getuigt van moed en een harde kop. Petje af voor hem.

Eindelijk kwam er een aanval van Rodriguez. Zou het spel nu op de wagen zijn? Maar verder gebeurde er niets. Nibali reed ondertussen Alaphilippe en Pantano voorbij. De laatste berg van de Tour werd echter als eerste genomen door Pantano, want Izaguirre was langs gekomen, had hem op sleeptouw genomen en zo kwamen ze bij Nibali. De klassementsrenners deden geen zak.

Nibali was ooit volgens velen de beste daler van het peloton.. Vandaag kreeg hij les van Izaguirre en Pantano. Izaguirre viel niet en won terecht de etappe. Kelderman viel wel, maar werd toch nog zevende. Knap gedaan, maar er zit meer in hem dan er uit komt.

Spanning was er zeker deze rit, maar dan alleen voor de dagzege en niet voor het algemeen klassement en dat is jammer.

Tweet van de dag: Bauke Mollema: Anyone interested in mij tdf jersey Treksegrafedo? With some blood, sweat and tears.

Opmerking van de dag: Herbert over Froome: Hij heeft een nieuw geel shirt.

De rit van morgen.

Morgen gaan de renners uitblazen. Dat gebeurt altijd in de rit naar Parijs. Een beetje kletsen onderweg naar de lichtstad, een glaasje champagne, een geintje hier en een geitje daar. Totdat de acht rondjes over de Champs-Élysées beginnen. Dan schiet de vaart erin en niet zo’n klein beetje ook. Ik ben achttien keer bij de aankomst van de Tour de France in Parijs geweest en ik vond de Tuilerieën altijd de beste plek om te kijken. Je hebt er wat meer ruimte dan wanneer je op de Champs-Élysées zelf staat. Ik heb lang niet altijd naar de Tour zelf gekeken. Vaak gingen mijn vrouw en ik gewoon wandelen. Ik stond beneden bij de Seine toen de beroemde tijdrit was en de Tour met acht seconden gewonnen werd door Lemond, ten koste van Fignon. Ik had geklokt bij het tunneltje waar de renners uitkwamen en Fignon had toen vijftig seconden verloren op Lemond en dat was nog veel te weinig om te verliezen, dus ik dacht dat hij de Tour de France had gewonnen en was stom verbaasd toen ik later de speaker hoorde omroepen dat Lemond eindwinnaar was.

Ik heb de afgelopen jaren al heel veel over Parijs geschreven, maar nog nooit over het winkelen in die mooie stad. En je kunt er prima winkelen. Als je veel winkels die ook in andere grote steden te zien zijn onder één dak wilt zien, moet je de metro naar la Défense nemen. Daar is het overdekte winkelcentrum les Quatre Temps. Daar zijn zo’n driehonderd winkels bijeen.

Veel leuker is het om te gaan winkelen in de historische wijk le Marais. Daar heb je ongelofelijk leuke boetiekjes, De Rue Charlot, Rue Vieille du Temple en de Rue des Rosiers zijn erg gezellig met hun boetiekjes, kunstgaleries en restaurants. Voor de homo’s onder ons, je kunt daar ’s nachts heel goed terecht. De gay pride parade eindigt er ook altijd. Ik ben er nooit ’s nachts geweest, want ik ben nou eenmaal geen homo. Ik ging liever naar Pigalle, Waar de renners de nacht na de Tour blijven weet ik niet, maar het is niet waarschijnlijk dat ze naar één van die twee wijken zullen gaan. Als je drie weken lang de hele dag met je ballen op een hard zadel hebt gezeten, heb je heel andere interesses dan wat je daar kunt vinden.