[Tour] Een zwarte dag!

Dumoulin viel op zijn hand
Mollema zijn been deed zeer
Froome die had een open rug
En Bardet die won dit keer

Waarom zijn het toch altijd de Nederlanders die de lul zijn? Dumoulin door waarschijnlijk een achterwiel dat hij raakte en misschien naar de kloten voor Rio en Mollema die viel en niet meer kon aansluiten. Dat is de tweede keer dit jaar dat we de lul zijn. Mede door de zwakte van de ploegen. Het verschil met de gevallen Froome was dat Mollema alleen terug moest zien te komen. Jammer.

De rit was wel spectaculair. Vooral op het einde. Froome was een gewond dier en een gewond dier is altijd gevaarlijk. Hij moet bijna dood zijn geweest toen hij boven kwam en ik denk dat Poels een groot cadeau van hem gaat krijgen.

Vandaag waren we er vanaf het begin bij en Danny Nelissen verwachtte vuurwerk vanaf het begin.

Al voor de start reed De Gendt voorin die had dus zin. Kelderman had aangekondigd dat hij wel wat wilde, maar hij was niet voorin te zien. En dan kwam de start. De Gendt reed inderdaad weg en in zijn spoor gingen er een aantal mee, maar geen Kelderman. Ik was klaar met Kelderman. Ten Dam was wel mee. Dat vond ik leuk. Mooi, zo’n kopgroep met Ten Dam, maar ik hoopte toch wel dat deze zware bergrit een passende winnaar zou krijgen en niet iemand van het tweede plan.

Astana en Katusha kwamen echter al op snel op kop, dus werden mijn gebeden misschien verhoord. Wat was Astana trouwens van plan? Het werd oorlog op de eerste berg. De koers werd hard gemaakt door Astana en Movistar.

De tussensprint deed voor spek en bonen mee, want Sagan had de groene trui al lang in zijn bezit dus Matthews mocht alleen wat centjes opstrijken. Bij de beklimming van de Col de la Forclaz de Montim was het status quo tussen de kopgroep en het peloton. Alleen tegen de top werd de kopgroep uit elkaar getrokken, maar werd een soort harmonica, want hij schoof op het vlakke ook weer in elkaar.

Herbert vroeg zich af wat de actie van Astana voor zin had gehad nu ze toch weer rustig aan gingen doen. Nou, Herbert. De bedoeling was dat ze de etappe wilden winnen en dus de voorsprong van de kopgroep niet te groot wilden laten worden zoals Sky altijd doet.

Op de Col de la Forclaz de Queige mocht De Gendt weer de punten pakken. Herbert zei dat Majka, die weer tweede werd, steeds vaster de bollentrui om zich heen kreeg, maar dat kan natuurlijk niet als De Gendt al twee keer twee puntjes meer had. Niet dat hij zich zorgen moest maken, maar als iemand anders puntjes inloopt, heb je de trui niet steeds vaster, Herbert. Dat kreeg hij wel toen De Gendt later loste.

De Montée de Bisanne kwam eraan. Ik ken wel een bi Sanne die ik graag zou willen beklimmen, maar deze zeker niet. Zou er worden aangevallen in het peloton?  Astana had weer gas gegeven. Plotseling was het schrikken toen Dumoulin viel, want dat zou voor Rio misschien niet goed uitkomen.

Bardet had plannen zo te zien. Zijn ploeg deed op kop een flinke duit in het zakje. In de kopgroep was nu wel oorlog. Lau werd helaas het slachtoffer.

Herbert bleef maar denken dat De Gendt de strijd met Majka aan was gegaan voor de bollen toen hij terug kwam in het pelotonnetje. Nee, Herbert. Hij werkte voor Gallopin.

Er waren inmiddels donkere wolken boven de koers en ook boven de Olympische droom van Dumoulin, want zelf dacht hij dat hij zijn pols had gebroken.

Er was geen aanval in het peloton geweest op de Montée de Bisanne, maar er kwam regen tijdens de afdaling. Daarna regende het valpartijen.

Rolland was in de aanval gegaan bij het kleine klimmetje dat er nog na de top kwam in de aanval met Rui Costa, maar viel in de afdaling vanwege het nieuwe wegdek. Hij was het eerste slachtoffer. De volgende val was van Reichenbach. Ook Porte kwam op achterstand daardoor. Yates zette iemand op kop om Porte te pesten. Mollema was de volgende en was meteen op achterstand. Daarna moest zelfs Froome er aan geloven

Op dat moment was Bardet in de aanval. Froome kwam wel terug bij de andere klassementsrenners, maar Bauke moest kilometers lang in de achtervolging. Hij kwam tot op tien seconden, maar moest zijn inspanningen helaas bekopen. Morgen dan maar aanval?

Inmiddels is vast komen te staan dat het bij Dumoulin gaat om een breukje van de pols. De dokter gaf echter aan dat de breuk zodanig is dat het nog goed kan komen met Rio. Laten we bidden dat het inderdaad goed komt en als je niet gelovig bent zoals ik dan bid je maar wat in het wilde weg.

Tweet van de dag: Ivo Kuijpers: Dan is er een keer live beeld vanaf het begin en dan is er geen strijd om in de kopgroep te komen. Wielrenners zijn slechte marketeers.

Opmerking van de dag: Herbert na de val van Froome: Kan Poels niet een andere fiets halen?

De rit van morgen.

Morzine is vooral bekend als grootste skigebied van Europa en van de Tour de France. Er is echter meer te beleven. Er komen in de zomer ook talloze backpackers, bergbeklimmers, mountainbikers en canyoning is er ook populair. Canyoning is een sport waarbij je de loop van een rivier door de bergen volgt. Je kunt in Morzine een tocht boeken. Ze gaan dan met groepen van tien tot twaalf personen op pad, of liever gezegd, op rivier. Vanaf dertien jaar kun je al meedoen, dus erg gevaarlijk is het niet. Het is wel spectaculair en leuk om te doen, want je ziet nog eens wat van de natuur. Een tocht kost € 50,00 per persoon, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Een gondel in Venetië is een stuk duurder en die tochtjes duren veel korter.

Morzine was er al lang voordat het toerisme er op gang kwam. Dat laatste was mede te danken aan Avoriaz, dat in 1960 werd gecreëerd. Daarvoor waren er hoofdzakelijk boeren en mijnwerkers. Sinds Avoriaz is het zomer en winter één van de grootste toeristenattracties van Frankrijk.

Dit jaar kun je daar meedoen aan een parkour kamp. Parkour, of freerunning, is een loopdiscipline. Je moet zo vloeiend en snel mogelijk allerlei hindernissen nemen. Je ziet het wel eens als stunts in actiefilms. Het wordt dit jaar in Morzine georganiseerd en als je wilt kun je meedoen. Dan moet je je inschrijven en dan wordt je opgehaald op het vliegveld van Genève. Het kost wel wat. Een éénpersoons kamer kost € 1190. Het duurt van 24 juli tot 31 juli.