[Tour] Net niet

Tom reed weer een super rit
Hij deed echt wel goed zijn werk
Maar vandaag was aan de finish
Froome net iets te sterk

Het zag er erg goed uit. Niemand was nog aan de tijd van Tom gekomen. Porte leek hem te gaan verslaan, maar verslikte zich toch in de tijd van Tom. De gele aliën lag ook bij de eerste twee meetpunten achter. Hij zette echter zijn motortje pas aan bij de laatste beklimming. Renners voelen na een rit hoe het zit en Tom had al aangegeven dat het niet genoeg zou zijn voor de overwinning. Ik hoop dat hij dat voorgevoel niet in Rio zal hebben.

Voordat ik naar de tijdrit ging kijken, las ik op Twitter dat Shane Archbold gisteren de etappe uit heeft gereden met een bekkenbreuk. Wielernieuws noemde dat karakter. Veel mensen zullen het gek vinden, maar een wielrenner wil nou eenmaal altijd door op zijn fiets. Het is natuurlijk wel onverantwoord.

Edet had bij aanvang van de uitzending de beste tijd, maar het wachten was natuurlijk op Tom Dumoulin en die zou tegen half vier starten.

Toen Oliveira de beste tijd van dat moment klokte, zag Naesen zo’n leuk meisje onder de toeschouwers dat hij meteen over de hekken dook met zijn fiets. Oliveira bleef trouwens niet erg lang de snelste, want Sicard was even later al sneller. En weer even later was het Coppel. De tijden werden steeds weer verbeterd, maar het wachten was natuurlijk op de grote jongens. Izaguirre mocht wel een tijdje op het stoeltje van de nummer 1 zitten.

Het moest wel een erg lekker stuk zijn dat bij de finish naar de rit stond te kijken, want Roy wilde ook al over de hekken duiken.

Herbert vertelde dat er regen en onweer voorspeld was later op de dag. Ik was benieuwd of Froome weer tijd cadeau zou krijgen als de bliksem toevallig zijn fiets stuk zou maken.

Eindelijk was het zover. Dumoulin op het startblok. Gekromd als een roofdier voor de sprong. Hij was klaar voor de rit. Bewegingsloos zestig per uur fietsen. Hij had geen motor voor zich nodig. Hij was zelf een motor. Bakelants schudde zijn hoofd maar eens toen Tom langs kwam. Het was natuurlijk op dat moment de beste tijd, maar zou het de winnende tijd zijn? Zelf was hij niet tevreden. Meestal weten renners wel zelf of het goed genoeg was. Het zou dus erg spannend worden.

Clement ging zo te zien ook voluit. Ik was benieuwd wat hij zou kunnen. Daarna was het wachten op Bauke voor wat de Nederlanders betreft. Zou Bauke weer wat afstand kunnen nemen van Yates en Quintana?

Herbert en Danny vonden het gek dat Mollema met een dicht achterwiel zou starten, maar ik zag toch Rodriguez daar ook mee rijden. Die nam bij de klim een andere fiets. Herbert schrok zich rot toen hij hem van zijn fiets zag. Hij had dus niet opgelet. Ik dacht dat Bauke dat waarschijnlijk ook zou gaan doen. Zou Herbert dan weer schrikken?

Tom dacht dat hij het niet goed had gedaan in de afdaling met de bochten. Ik was dus benieuwd hoe dat met Froome zou gaan met zijn lichaam en die bochten. Zou hij ook dat lekker stuk zien en er meteen op willen duiken zoals Naesen en Roy?

Clement was ondertussen ook goed bezig. De vijfde tijd tot dan toe had hij. Van Garderen had bij het ontbijt waarschijnlijk escargots gegeten, zo langzaam ging hij.

Quintana nam een paar rare bochtjes voor de klim. Zou dat wijzen op een slechte tijdrit? Porte was wel sneller dan Dumoulin bij het eerste meetpunt, maar hij had zichzelf weer opgeblazen en dat zonder bomgordel.

Het verraste Herbert dat Rodriguez een prima tijdrit reed. Het was een klimtijdrit, Herbert.

Had Aru aan de wagen gehangen dat hij ineens zo dicht bij Dumoulin kwam? Quintana reed een redelijke tijdrit maar voor zijn doen onvoldoende.

Froome had bij de eerste tijdmeting veertien seconden achterstand op Dumoulin. Het werd steeds spannender. En Mollema ging ook niet slecht. Sagan kwam Dumoulin al feliciteren, maar ik was nog niet overtuigd van de zege. Aru had het voorbeeld gegeven aan Froome.

Yates dreigde Mollema  in het begin van de tijdrit op te vreten, maar had zich overschat. De afrekening kwam aan het einde en toen was het verschil nog maar twee seconden. Chapeau, Bauke.

Nadat iedereen zich groen en geel had gereden, kwam de gele jongen zelf. Hij zal nooit de prijs voor de mooiste stijl krijgen, maar er zitten vermoedelijk stalen pennen in zijn dunne stelten, want hij ging gewoon weer super snel. Jammer voor Tom, maar dit keer moest hij het hoofd buigen.

Tweet van de dag: Henri Bontenbal: Beetje lullig Tom Dumoulin om Bakelants zonder groeten zomaar voorbij te rijden.

Opmerking van de dag: Laurens heeft nog de periode Bau en Lau meegemaakt. Die hebben ze beide meegemaakt.

De rit van morgen.

De kans is groot dat de renners morgen erg moe aankomen in Saint Gervais de Mont Blanc. Dan is het maar goed dat er daar thermen zijn. Die zijn dus niet alleen in de Pyreneeën. Het kuuroord van Saint Gervais de Mont Blanc is  het grootste dermatologische centrum van Europa. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers. Het is vooral goed water om huidziektes te bestrijden. Maar voor een zere kont van het zadel zal ook wel helpen.

Je kunt daar in de buurt van de finish ook kennismaken met het hoogste treintje van Frankrijk.  Het is ook een van de oudste treintjes van Frankrijk. Het lijkt eigenlijk meer op een tram dan op een trein. Men zegt dat in de jaren vijftig de toenmalige directeur die acht kinderen had, vier nieuwe treintjes kocht en die naar zijn vier dochters heeft genoemd. Zo kwamen op drie treinen de namen Anne, Marie, en Jeanne met gouden letters op de treinen te staan. Er werden echter maar drie treinen afgeleverd dus de arme Marguerite had geen eigen treintje.

Vanuit Saint Gervais, op 792 meter, kun je het treintje nemen naar Nid d’Aigle,  op 2380 meter. Dat is aan de voet van de Bionassay gletsjer. Je kunt daar een wandeling maken en dan kom je over een leuke smalle hangbrug. Ik zou als vrouw geen naaldhakken aantrekken tijdens het wandelen over de brug.

Er zijn misschien wel renners die de laatste klim ook bijna moeten gaan wandelen, maar die hoeven niet over die brug.