[Tour] Een tijdrit met een rouwrand

Het was een tijdrit zonder glans
Want heel het land stond in de fik
De Tour week niet voor de terreur
En Tom die won de tijdrit dik

Vandaag geen Tourkaravaan in verband met de gebeurtenissen in Nice. Ik vind het goed dat de Tourorganisatie stilstond bij die tragische gebeurtenissen en ik vind het ook goed dat ze gewoon verder rijden, want als je toegeeft aan gekken dan verlies je eigenlijk. Ik ga na deze woorden dan ook verder met het normale verslag.

Toen ik ging kijken was Tony Martin bezig en in de tussentijd was hij negende. Dat was niet zo heel goed. Hij had natuurlijk wel gisteren veel op kop gereden voor zijn ploeg. Oliveira had de beste tijd. Verder was er heel veel wind, maar als je alleen fietste dan kun je niet in waaiers rijden. Je kunt wel van de weg worden geblazen en dat overkwam Theuns. Natuurlijk kunnen die rukwinden ook de uitslag beïnvloeden. Ik was dus benieuwd hoe het met Dumoulin zou gaan. Als ik hem was zou ik aan deze tijdrit niet te veel waarde hechten in verband met Rio.

Bij de eerste tijdmeting was Dumoulin de snelste. Bij de tweede tijdmeting had hij al dertig seconden op Oliveira. Hij raasde niet veel later langs Luis Léon Sanchez. Bij het derde meetpunt lag hij bijna een minuut voor op de nummer een tot dan toe. En bij de finish had hij de tijd van Oliveira verpulverd met anderhalve minuut. Dat was wel fijn, maar er kwamen natuurlijk nog belangrijke klassementsrenners die ook erg goed konden tijdrijden.

Aan het rijden van Kelderman kon je zien dat er een harde wind stond. Hij zwalkte een beetje over de weg en dat was toch met een gangetje van boven de vijftig per uur, dus hij was niet dronken en ook niet zwak, al had hij geen goede tijd.

Ik was benieuwd of die bonenstaak in de gele trui nog last van de wind zou gaan krijgen. Hij is toch niet een van de best sturende renners, al was dat tijdens die ziedende afdaling niet te zien. Het was wel geruststellend voor hem dat Zakarin ook niet was weggeblazen.

Ik was ook nieuwsgierig naar Mollema, want ik heb hem nooit zo’n geweldige tijdrijder gevonden.

Toen Froome vertrok, sprak Herbert de legendarische woorden: iedereen is vertrokken nu.

Ik vroeg me ook af hoe het met Quintana zou gaan op het stuk waar veel wind stond. Van mij mocht hij het veld in worden geblazen. Valsspeler. De schande van gisteren was inmiddels uitgewist door Molletje. Bij de tweede tijdmeting had hij al bijna twee minuten op de dwerg. Die konden we dus wel afschrijven voor Tourwinst. Hij wordt misschien wel de eerste Columbiaan die de Tour wint, maar niet dit jaar. En ook Yates was er al aan. Prima dus.

Er kwam ook goed nieuws voor Tom, want Froome had bij de tweede tijdmeting de vijfde tijd. Maar hij deed natuurlijk wel goede zaken voor het algemeen klassement. Uiteindelijk werd het meer dan een minuut bij de eindstreep, maar daar zal hij niet erg rouwig om zijn, want hij liep lekker uit in het algemeen klassement. Dat vind ik dan ook wel weer jammer, want hij had gisteren geluk gehad.

Vandaag was het Dumoulin met de cursus: tijdrijden doe je zo. Wat een gat met de rest. En dan Mollema. Op de plaats waar hij gisteren al recht op had. Eerlijk gezegd had ik hem niet in mijn rijtje gezet voor de Tour. In de rittenkoersen voor de Tour was hij niet echt goed. Dat was dus gelukkig onterecht.

Tweet van de dag: Jakob van Dijk: Tom Tom Tom, ik ben sprakeloos, dus tweet ik.

Opmerking van de dag: Ducrot: Bedenk dat een renner in het geel 20% meer geeft dan wanneer hij los rijdt.

De rit van morgen

Gisteren eindigden de renners bij een grot en nu bij een vogelpark.  De commercie is volop aanwezig in de Tour. Tenzij er wat vogels zijn gevlogen in een vluchtersgroep, wordt het een massasprint. Vorig jaar won Bouha      nni er de sprint. Aangezien de sprinters in de Tour de France niet bij de eerste de beste berg de ronde verlaten, zullen de meeste mannen met de rappe benen wel aanwezig zijn.

Het park zelf is niet zomaar een park. Het is tot ver buiten Frankrijk bekend. Er valt zoveel te zien dat er ook een mogelijkheid tot overnachten is. Er is een camping op 500 meter van het park. Op de camping zijn ook een zwembad en een snackrestaurant, dus als de een of andere puber geen zin heeft om weer naar die kutvogels te gaan kijken dan kan hij of zij lekker gaan zwemmen en zich volproppen met vette dingen in het snackrestaurant.  Er zijn trouwens ook nog hotels in de buurt dus je hoeft niet per se ’s morgens met kramp in je rug van het matje in de tent op te staan. Mocht je toch de vogels willen zien dan ben je wel even bezig, want ze hebben 3000 soorten vogels.

In het département l’Ain, waarin het park ligt, zijn erg veel mogelijkheden om lekker rustig te wandelen en te fietsen. Het is er behoorlijk vlak, dus je hebt geen trapondersteuning nodig. Er is een erg mooie route om te wandelen. Die bij het plaatsje St.Paul-du-Vaux en loopt langs de meren daar. En meren zijn er zat. Het is een erg mooi gebied.