[Tour] Drama in de tour

Er was een kopgroep ver vooruit
Daarbij zat ook Clement
Maar winnen deed hij niet dit keer
De winst was voor De Gendt

Plotseling dat beeld. Porte op achterstand, terwijl hij met Froome en Mollema juist voorsprong had opgebouwd. Nu ineens achter de groep Quintana. En dan zien we daar Froome bezig met een hardlooptraining. Waar was Mollema? Die kwam zomaar alleen binnen. Paniek bij Froome. Eerst kreeg hij een fietsje dat zelfs voor mij te klein zou zijn en toen kreeg hij geen fiets van een ploegmaat, maar gelukkig was daar eindelijk de ploegleiderswagen. Op dat moment snapten wij kijkers er niets meer van. Dat kwam pas toen we de beelden van de valpartij zagen.

Het was een motor die plotseling moest stoppen door een aso. Reed die motor niet veel te dicht op de renners? Die hoort toch verder vooruit? Zou de jury hier nog iets mee gaan doen? Op de berg is er geen drie kilometerregel, maar bij Yates had de jury eerder deze tour ook ingegrepen toen hij als enige last had van die ingestorte boog. Toch was dat volgens mij anders. Nu reden drie man voor het de groep waaruit ze waren weggesprongen. Alle drie kwamen ze ten val door de motor, alleen Froome had een kapotte fiets. Mollema had net zoveel last van de motor als Froome en Porte. Hoe zou je dat als jury moeten oplossen? Het is zwaar waardeloos voor Froome en het mag niet zo zijn dat je zo de Tour verliest, maar het is wel vaker gebeurd dat iemand door pech de gele trui verloor.

Inmiddels heeft de jury beslist dat Froome de gele trui mag houden. Wat een onzin. Wat zou er gebeurd zijn als daar bijvoorbeeld Poels door een toeschouwer was gevallen? Of Van Garderen? Of Kelderman die al op afstand was gereden? Zo kun je dus wel aan de gang blijven. Dit schept volgens mij een precedent.  

Er was vandaag buiten de Mont Ventoux ook nog waaierrijden beloofd, maar toen ik de tv aanzetten was er een kopgroep met een enorme voorsprong, het peloton deed rustig aan en de etappe eindigde bij het chalet in plaats van op de top. Nou is het zwaarste gedeelte van de Mont Ventoux in het bos, dus dat zat wel goed. Je hebt het niet zo in de gaten omdat het bos mee omhoog loopt, maar je benen voelen het wel.  Ik was dus heel benieuwd of er nog wat van die waaier terecht zou komen en of er strijd zou komen op de Mont Ventoux.

Ik werd op mijn wenken bediend. Het waaieren was begonnen. Onder aanvoering van Sky natuurlijk. Pinot zat weer niet in de goede waaier, maar ook Sagan was op achterstand. De kopgroep had, gelukkig voor hen, die enorme voorsprong. Het was trouwens een leuke kopgroep, met onder andere Clement, Pauwels, Lindeman en Van Marcke, maar ook De Gendt weer en Teklehalmanot. Sprinters zelfs. Greipel en Coquard, maar die zouden op de berg wel terug waaien in het peloton. De sterkste klimmers in de kopgroep waren volgens mij Navarro, Pauwels en De Gendt.

Bij de tussensprint dacht Lindeman dat hij wel even kon winnen van Greipel en Coquard. Ik hou wel van mensen met een optimistische kijk op de wereld. Maar wat gebeurde er? Keisse won, Lindeman was tweede en Greipel pas derde. Het moet niet gekker worden.  In het peloton was het intussen niet meer waaierrijden, maar gewoon het gat dicht rijden en Trek was daar mee bezig.

Het eerste pelotonnetje was intussen wel kleiner geworden. Het was eigenlijk een pelotonnetnietje geworden. Of is dat geen goed Nederlands woord? Het kwam wel steeds dichter bij de kopgroep. Porte en van Garderen hadden blijkbaar goede benen, want BMC nam de zaak over van Etixx – Quick-Step.

Toen ik zag dat Greipel in de klim van de derde categorie op kop van de kopgroep reed, dacht ik: Hé, de bus rijdt dit keer voor het peloton in plaats van erachter.

Ineens werden we opgeschrikt door een val van Gerrans die net het gat aan dicht aan het rijden was, viel  nu zelf op zijn gat. Hij nam Stannard mee. Meteen kreeg de kopgroep weer hoop, want het viel stil omdat Froome zijn maatje ging helpen. Ook degene die er af waren konden terugkomen. Daar hadden BMC, Etixx – Quick-Step en Orica zich uit de naad voor gereden. Onbegrijpelijk. Er was al meteen weer anderhalve minuut bij de voorsprong. Ik was bang dat de Mont Ventoux een winnaar ging krijgen die de berg eigenlijk niet verdient. Daar hoort een groot klassementsrenner te winnen.

Het peloton was klaar voor de Mont Ventoux. Movistar op kop. Zou het dan nu gaan gebeuren? Even later reed Greipel weg uit de kopgroep op het vals plat. Gingen we een sprinter als winnaar krijgen op de Mont Ventoux? Dat was natuurlijk een mop, maar wel een goede. Mollema had ook wel trek in de Ventoux, want zijn mannen gingen aan het peloton sleuren voordat de echte col begon. De kopgroep werd door De Gendt uiteengereten. Zou hij weer in elkaar klappen? Inderdaad, maar hij kwam terug. En hoe. De Gendt, de man die zichzelf steeds voorbij rijdt. Maar hij won wel mooi.

De eerste aanval in het peloton kwam van Rolland. Het was loos alarm. Niet veel later werd het wel interessanter. Valverde als vooruitgeschoven post. Hij werd echter al snel weer teruggeschoven.  Maar dan kwam de aanval van Quintana. Martin werd het slachtoffer. Zo ging het een tijdje door, maar plots was het toch weer Vroemmm. Porte kon nog volgen en Quintana niet.

Dan kwam de val. Er zal nog lang over worden nagepraat. Kranten vol komen er over die val. Er was vandaag drama in de Tour en de hoofdrolspeler heette Froome, maar dat is teruggedraaid door een laffe jury.

Tweet van de dag: Lange Toepie: Ik denk dat Herbert Dijkstra voor vandaag Navarro opgeschreven heeft.

Opmerking van de dag: Tom Dumoulin: Soms ben je de hamer en soms de spijker en gisteren was ik de spijker.

De rit van morgen

Morgen finishen de renners één voor één in een grot tijdens de tijdrit. Nou, echt in de grot zal het niet zijn, denk ik, maar misschien wel ergens in het park rond de grot. La Caverne du Pont-d’Arc is de grootste restauratie van een voorhistorische grot ter wereld. Het is dus geen echte voorhistorische grot, maar een replica van de grot van Chauvet. In 2012 is men met de bouw begonnen en vorig jaar is hij geopend. Je hebt binnen niet het idee dat je in een echte grot bent. Alles is best knap nagemaakt, maar het zijn niet de originele rotstekeningen van 36000 jaar geleden die je ziet. En dat is maar goed ook, want de gidsen moeten regelmatig ingrijpen omdat de bezoekers met hun tengels aan het gebodene willen zitten en dat is bij de originele natuurlijk desastreus. Als je echte rotstekeningen wilt zien, kun je daar in de buurt voldoende originele grotten bezoeken. Het park zelf is best leuk. Je ziet hoe de mensen er in die tijd leefden en er zijn overal opgezette dieren uit die tijd. De omgeving is ook prachtig en eigenlijk misstaat het grote betonnen bouwwerk waarin de grot is nagemaakt nogal in die omgeving.

De startplaats van morgen is Bourg-Saint-Andéol. Die plaats is ook bekend uit andere rondes, zoals de Dauphiné Libéré. Mijn vrouw en ik zijn er geweest toen we in 2008 van Genève langs de Rhône naar Saintes-Maries-de-la-Mer aan de Middellandse Zee fietsten. We verbleven in een hotel even buiten het stadje en bezochten het stadje tijdens een avondwandeling. Er is niet veel te beleven. Er zijn wel wat oude gebouwen, maar die waren over het algemeen in een slechte staat. Soms zelfs met kapotte ramen. Ik dacht nog dat je daar best iets aan zou kunnen doen met het geld dat je moet betalen om in al die rondes startplaats te kunnen zijn.