[Tour] De overgang

Van Avermaet begon de sprint
Maar hij was blijkbaar niet zo fit
Want iedereen reed hem voorbij
En Matthews won dit keer de rit

En weer was Dumoulin in de aanval toen de uitzending begon. Alleen was zijn voornaam nu Samuel. Hij was samen met Sagan. Die wilde natuurlijk nog een paar puntjes voor de groene trui. Er was ook een achtervolgende groep.  Even later was die groep bij de twee en hadden we een sterke kopgroep die steeds verder uitliep.

Voordat die kopgroep tot stand kwam, had Tom Dumoulin echter al puntjes gepakt op de berg die ze over moesten in het begin van de etappe. Zou hij zin hebben in de bollentrui?

Katusha ging maar achtervolgen om hun sprinter Kristoff een kans te bieden op de zege. Verder moesten we het dit keer weer doen met mooie plaatjes. Ik was benieuwd wanneer Herbert over de Katharen zou beginnen. Op de Belg hadden ze het er al over gehad. Die waren Herbert dit keer dus voor. Of zou Herbert er morgen pas over beginnen? In Carcassonne is namelijk nogal huisgehouden in die tijd.

Toen de voorsprong ondanks de inspanningen van Katusha was opgelopen tot zeven minuten, lieten de renners van Katusha het maar helemaal lopen. Sky kwam weer op kop en dan weet je als kijker dat er voorlopig niets gaat gebeuren. Maar wat was dat? Waarom gingen er ineens twee man van IAM Cycling op kop rijden? Was dat alleen maar reclame? Herbert vroeg het zich af. IAM heeft echter Enger als sprinter en die had waarschijnlijk goede benen.

Maar goed, je zag ze in ieder geval. Lotto Jumbo zie je nergens. Het is echt niet verboden om eens met een kopgroep mee te springen en zeker niet nu Kelderman gehavend is.

Om vijf voor half vier viel toch het eerste K-woord. Bij het zien van een ruïne was het zover. Herbert kon nu weer wat vertellen over zijn grote hobby: de Katharen. Wij Nederlanders weten zo langzamerhand na al die jaren Herbert ook alles van de Katharen.

De tussensprint was ook al niet spannend met Sagan in de kopgroep. Die kan weer voor Hulk gaan spelen morgen. Ondertussen kwam Direct Energie de jongens van IAM Cycling een voetje helpen. Dat was voor Coquard. Chavanel zal wel blij zijn geweest dat zijn ploeg ging helpen.

Door die inspanningen van het peloton kwam er een beetje oorlog in de kopgroep en zo werd de rit wel wat interessanter. De voorsprong liep redelijk snel terug. Van mij hoefde het niet, want ik had zowel Sagan als Van Avermaet, Boasson Hagen en Samual Dumoulin in mijn rijtje.

Op zo’n vierentwintig kilometer van de finish trapte Sagan gewoon een paar man uit de kopgroep. Het peloton had toen al begrepen dat het niet meer zou gaan lukken en de klassementsrenners hadden het overgenomen. Het was iammer voor IAM.

Het wachten was op de klim van de derde categorie. Zou er iets gebeuren in de kopgroep? Herbert snapte niet dat ze met Sagan naar de streep reden, want die was niet te kloppen. Hij wist zeker niet meer dat Van Avermaet dit jaar al twee keer van hem heeft gewonnen. Er kwam inderdaad oorlog. Nota bene door Impey. Maar niemand kwam weg.

Het werd dus een sprint. Er werd lang gewacht, maar uiteindelijk kwam Van Avermaet van achteren aanvallen. Normaal is dat gemeen, maar nu had iedereen het in de gaten en werd hij gewoon voorbij gereden. Het werk van de Oric jongens werd bekwaam afgemaakt door Matthews.

Tweet van de dag: Ay_me: Qui sera la ‘Revel’ation à Revel?

Opmerking van de dag: Ducrot: Je moet steeds een klein hapje van je eigen bord nemen en zoveel mogelijk uit dat van de ander, maar je weet nooit hoeveel eten de ander op zijn bord heeft.

 De rit van morgen

Morgen beginnen de renners in een interessant stadje. Carcasonne herbergt de grootste vestingstad van Europa. Ik heb er in het verleden van de Tour al eens over geschreven dus ik zal niet in herhaling vallen en ook niet over de Katharen beginnen. Ik ben er samen met mijn vrouw geweest toen we in de Languedoc een fietsvakantie deden in 2011. Katharen zijn er niet meer in het oude gedeelte, maar er zijn wel ongelooflijk veel toeristen. Na Parijs en Mont-Saint-Michel kom je daar de meeste toeristen tegen en natuurlijk allemaal opgepropt in dat middeleeuwse gedeelte en niet verspreid, zoals in Parijs. En nu waren wij er nog op een gewone doordeweekse dag in juni, zonder bijzondere activiteiten. In juli en augustus zijn er ook riddertoernooien. Ik denk dat je dan makkelijk zelf ook je lans kunt gebruiken om een vrouw voor je eraan te spiesen. Zo dicht op elkaar zullen de mensen er dan staan.

De finish is in Montpellier. Montpellier is de hoofdstad van de Languedoc Roussilion. Die prachtige stad ligt zeer strategisch. Je bent binnen drie uur in Barcelona, maar ook binnen drie uur in Italië en het is maar tien kilometer naar de Middellandse Zee. Logisch dat je ook daar veel toeristen tegenkomt. Maar die strategische ligging is niet de enige reden dat die toeristen er zijn. Er is ook heel veel te zien. Het Musée Fabre Aglomération de Montpelliers bijvoorbeeld. Daar vind je schilderijen van vele beroemde schilders, maar het is ook één van de mooiste musea van schone kunsten van Europa. De medische faculteit en de plantentuin is ook bijzonder. Die faculteit is de oudste van de westerse wereld. En dat zijn maar een paar bezienswaardigheden van de vele.

De renners zullen er geen oog voor hebben. De knechten zullen er alleen oog hebben voor hun sprinters en de sprinters hebben alleen oog voor de finish. Want iets anders dan een massasprint kan het eigenlijk niet worden als je naar de voormalige winnaars kijkt.  Darrigade, Ludwig, Cavendish, Mc Ewen, Greipel, ze hebben er allemaal hun armen omhoog kunnen doen op de streep.