[Tour] Een racefiets met spillebeentjes

De kanshebbers reden bijeen
De bergen waren al gedaan
Ineens ging daar die gekke Froome
En kwam zowaar als eerste aan

Tussen de reuzen van de Pyreneeën leken de renners mieren die hun weg tussen hen in zochten. De eerste echte bergrit. De Peyresourde was niet eens de steilste berg, maar wel de laatste. Het werd het verhaal van de tien kleine gekleurde medemensjes (ik wil geen problemen krijgen met SOS). Wat was dat nu? Een aanval van Henao. Daarna Froome, maar niemand kwam weg. Wat echter niet lukte in de klim, lukte wel in de afdaling. Wat zijn renners toch vaak domme mensen. Ze zien Froome wegrijden in de afdaling en doen niets. En daar ging hij dan. Met zijn kruis op de stang. Er zijn vrouwen die dat ook graag doen, maar dit was Froome. Zijn beentjes gingen als razende tekeer. De rest van de groep was te verbouwereerd om te reageren en het was gebeurd met ze. Wat een poets!

Aan het begin van de uitzending lag Van Avermaet op de Tourmalet al op meer dan drie minuten van de koplopers en ook zo’n twee minuten van het peloton. Herbert Dijkstra dacht dat hij zou vechten tot zijn laatste snik. Ik dacht: kom nou, Herbert. Dat geloof je toch zelf niet? En wie lagen er op kop? Majka, Tony Martin en ook Pinot. Wat had die vanmorgen gegeten? Gisteren werd hij op zes minuten gereden. Hoe zou dat gaan aflopen, vroeg ik me af.

Nibali ging er al af toen het tempo nog niet eens erg hoog was, maar dat was niet gek. Hij hoefde niet voor het klassement en hij had gisteren al aangevallen. Alaphilippe was er echter ook al af en die ging toch voor het algemeen klassement? Pinot ging op de Tourmalet in ieder geval voor de bergprijs. Van Avermaet was intussen omgekeerd aan het bungeejumpen. In de klim liep zijn achterstand op het peloton op en tijdens de afdaling liep die achterstand weer terug.

De vraag was: gaan de andere klassementsrenners Froome vandaag proberen pijn te doen en zo ja, wanneer? Sky zelf was ondertussen op de tweede beklimming de voorsprong van de kopgroep aan het opeten en ze haalden ook meteen de stofkam door het peloton zodat het nog maar een pelotonnetje was.

Toen de eerste van de twee cols van de eerste categorie eraan kwam, was de voorsprong van de kopgroep bijna gehaal opgeslokt door Sky. Majka wilde zich nog niet overgeven, maar moest wel.  Movistar ging nu Sky helpen en dus was ik benieuwd of er iets zou gaan gebeuren. Pinot zakte meteen richting Van Avermaet.

Movistar ging het tempo flink verhogen. Ze wilden waarschijnlijk de jongens van Sky naar lucht laten happen. Op de top mocht Poels de punten voor de bergtrui pakken van Froome. Majka was daardoor de lul. Maar hij mag toch de bolletjestrui omdat hij op de Peyresourde nog punten pakte.

Waarom viel die Kelderman nou toch weer in de afdaling. De band liep er gewoon af en er was een oliespoor. Gelukkig kon hij weer terugkomen bij de voorste groep. Zou er nog een aanval komen op de Peyresourde?

De Fransen kregen het vandaag trouwens zwaar te verduren. Alle klassementsrenners van de Fransen vielen weg uit de top. Rolland letterlijk.

De rest was niet super spectaculair. Oké, de afdaling van de Peyresourde was dat wel omdat Froome weg reed bij de anderen en als een gek afdaalde. Iets, wat hij in het verleden niet zo goed kon. Stiekem geoefend dus. Maar bergop gebeurde er niet al te veel. Wat me wel opviel was, dat Froome het tegen de top wel probeerde, maar dat het niet lukte. Quintana heeft 23 seconden achterstand nu. Hij heeft nog geen trap te veel hoeven doen. Schrijf hem maar vast op voor morgen.

Tweet van de dag: TPB80: Prima luxeknecht, die Nibali. Gisteren ver voor de kopman uit, vandaag lossen voordat het echt snel gaat.

Opmerking van de dag: Ducrot: Als het in het hoofd pijn doet, doet het altijd meer pijn dan het in werkelijkheid doet.

De rit van morgen

Zo, dat was een flinke klim, maar denk maar niet dat het klimmen nu klaar is. Morgen gaan de renners naar Andorra en daar mogen ze niet met de skilift naar boven. Het moet met de benen gebeuren.

Andorra is een piepklein staatje van maar zo’n 500 vierkante kilometers en ongeveer 65000 inwoners. In de winter kun je er prima skiën, maar het is wel een klein gebied. Je kunt er wat dat betreft beter in de zomer komen. Dan is het een prima oord om te wandelen. Tussen de reuzen van de Pyreneeën ben je dan zelf ook piepklein.

De omgeving van Andorra is prachtig als je van de natuur houdt. In het dal van de Ranso vind je zeer zeldzame planten. Maar ook op grote hoogte vindt je een grote verscheidenheid aan soorten planten. In Andorra komen meer dan elfhonderd soorten planten voor. Een groot deel van de Pyreneeën is trouwens beschermd natuurgebied. Het Valle de Rialb is bekend om zijn bloemenpracht. Daar vind je ook de Narcissus Poeticus, oftewel de dichtersnarcis. Dat is een prachtige witbloeiende narcis. Zo mooi, dat je er met je vriendinnetje naar toe zou moeten gaan. In die romantische omgeving maak je dan een romantisch gedicht voor haar en daarna kun je in die romantische omgeving natuurlijk een heerlijke wip maken. Je vindt er ook diverse soorten orchideeën.

Ik denk niet dat de renners na hun beklimmingen nog zin hebben in een wip. In ieder geval weten we dan wel wie er nog steeds goed voorstaan of wie er uit de top is gewipt.