[Tour] De aanval loont

De jacht van Sky en Moviestar
Kwam voor etappewinst te laat
Want die was voor een sterke Belg
Zijn naam is Greg van Avermaet

Van Avermaet is een renner naar mijn hart. Heel vaak in de aanval. Vaak smijtend met zijn krachten en daardoor kwam hij in het verleden nogal eens tekort in de finale, maar had ook prachtige overwinningen. Nu kwam er weer een prachtige verwinning bij.

Er reed een sterkte kopgroep vooruit met meer dan tien minuten toen de uitzending begon. Drie renners waren daaruit nog ontsnapt. Van Avermaet, Grivko en de Gendt. Dat was dus niet niks. En ook de achtervolgers uit de voormalige kopgroep waren echt niet slecht.  Even later was de voorsprong zelfs meer dan elf minuten. Waren ze gek geworden in het peloton? Er moesten echter nog wel twee bergen van de tweede categorie worden beklommen.

Ik zag Sky op kop van het peloton. Het was maar één mannetje en de voorsprong liep maar op en op. Natuurlijk, die bergen moesten nog komen, maar wisten ze in het peloton wel wie er voorop reden?
Er kwam een vers mannetje van Sky, maar het hielp niet al te veel. De voorsprong liep maar op en liep maar op. Ik begon al aan een Voeckler-scenario te denken. Die had op die manier eens de gele trui bemachtigd en toen hebben ze de volgende etappes als gekken moeten rijden om hem er weer uit te krijgen.

Er kwam een Movistartje bij op kop van het peloton, maar de voorsprong bleef gewoon oplopen.

Op iets meer dan zestig kilometer van de streep werd ineens de ploeg van Alalphilippe wakker, dacht ik. Het was echter alleen voor de tussensprint en dus voor Kittel. Maar die sprint werd nu wel gewonnen door Coquard.

Tom Dumoulin legde wel even uit in een interview waarom die voorsprong zo groot kon worden. Geen enkele klassementsrenner wilde al het geel hebben.

Toen Froome vond dat er iets van de voorsprong van de kopgroep af moest, kwam eekhoorntje Kiryienka op kop om er wat vanaf te knabbelen. Op de klim kwam Movistar echter meeknabbelen en dat ging met zulke flinke happen dat Groenewegen het haasje werd, hoewel het schildpadje hier beter in het gezegde had gepast. Ik was benieuwd wat dit op de Pas de Peyrol teweeg zou brengen. Quintana had deze rit verkend en dus had hij misschien wel een trucje in zijn hoofd.

Herbert en Maarten dachten dat Pinot de klos was met een lekke band, maar op Twitter wisten ze al te zeggen dat het Bonnet was. Als het Pinot was geweest dan zouden zijn ploegmaten wel meteen hebben gewacht Herbert en Maarten.

Grivko moest inmiddels passen en hij klaverjaste niet eens. Ineens werd het toch nog interessant, want de voorsprong van de twee Belgen liep snel terug en er kwam nog een klim van de tweede categorie. Movistar reed aardig wat klassementskarretjes in de poep. Fuglsang bijvoorbeeld, moest eraf en Nibali. Ook Sagan moest eraf. Het geel was weg. Froome verloor mannetjes. Landa en Poels bijvoorbeeld. Die moesten zich echter sparen voor het hooggebergte.

Ik vond het wel vreemd dat Nibali eraf moest nadat hij in de Giro zoveel had gegeven en dat Valverde, die ook tot het uiterste is gegaan in die rittenkoers, gewoon bij kon blijven. Maar goed, wie ben ik? Herbert maakte zich nog steeds zorgen over Pinot. Waarschijnlijk reed die gewoon in het peloton, Herbert.

Van Avermaet schudde ondertussen de Gendt af. Het moest niet gekker worden. De Gendt was toch de betere klimmer? Inmiddels reed Sky weer op kop van het peloton en dus ging er niets meer van de voorsprong af. In het peloton gebeurde er op het moment dat Van Avermaet binnen kwam ook van alles. Bardet ging er vandoor. Quintana was attent. Contador bleek de verliezer van de klassementsrenners. Jammer. De val heeft toch een negatieve uitwerking.

Tweet van de dag: Danny de Graaf: Dumoulin pakt vandaag waarschijnlijk geen geel.

Opmerking van de dag: Ducrot over Van Avermaet: Hij rijdt op het binnenblad, maar hij gaat nog steeds vooruit.

De rit van morgen

In de meeste voorbeschouwingen over de Tour van dit jaar wordt aangegeven dat dit wel eens een etappe voor de vluchters kan zijn. Kijk ik echter wie hier in het verleden hebben gewonnen dan zijn het toch voornamelijk sprinters. Je weet het echtQuintaer niet, want de renners hebben net de etappe met aankomst bergop gehad. Hebben de ploegen van de sprinters dan nog wel zin om te controleren?

Er is ook iets wat ik wel weet. Het gebied rondom Montauban, waar de renners finishen, is prachtig. De Lot en de Tarn hebben het landschap omgetoverd in een sprookjesland. Vooral bij de Gorges du Tarn, maar dat ligt wat verder naar het westen van Frankrijk. Montauban zelf is ook een sprookjesstad. Het is de hoofdstad van de Tarn-et-Garonne. De oude stad heeft interessante bezienswaardigheden, zoals de Saint-Jacques kerk met een mooie achthoekige klokkentoren, de 14e-eeuwse brug over de Tarm en de kathedraal.

Halverwege de route die van Montauban naar Albi voert, ligt Penne. Nee, daar is niet die Italiaanse pasta naar genoemd. Het is een uitstekende plek om de wilde en grillige natuur van drie departementen te ontdekken. Het is een drie departementenpunt, want het ligt op de grens van de Tarn, Tarn-et-Garonne en de Aveyron. Er zijn daar veel authentieke en pittoreske dorpjes in de buurt en prachtige natuur. Daar in de buurt vind je het Grésigne bos met als bewoners heel veel soorten vogels, herten, everzwijnen en vossen. Een geweldig gebied om te wandelen Fietsen kun je er ook, maar dan wel voornamelijk mountainbiken. Je hebt er bewegwijzerde VTT circuits. GPS of VTT routes zijn er in overvloed beschikbaar.

De renners gaan dit keer niet echt klimmen in de rit naar Montauban. Ik tip toch maar een sprinter als winnaar. De laatste winnaar hier was Robbie McEwen in 1999, het jaar dat ik stopte met werken op mijn 55e