[F1] Spanje: mee- en tegenvallers...en Verstappen!

Afgelopen zondag was het zover. De eerste race van Max Verstappen voor Red Bull. Het hele weekend oogde Verstappen rustig en kalm en op zaterdag was er een prima kwalificatie. Stiekem hoopte ik al op een podium. Bij het uitkomen van bocht vier was er echter meer mogelijk nadat beide Mercedes-coureurs elkaar van de baan afreden. Het is weer tijd voor de mee- en tegenvallers. 

Tegenvaller
Laten we maar beginnen met de grootste tegenvaller en dat is zonder twijfel Mercedes. Na de kwalificatie was het duidelijk dat beide Zilverpijlen opermachtig waren. De kwalificatieronde van Lewis Hamilton was enorm indrukwekkend en Nico Rosberg stond 'gewoon' weer op de tweede plek. Het feest duurde echter amper 1000 meter, omdat Rosberg de verkeerde motorstand had geselecteerd en Hamilton van de baan drukte. Een zo goed als zeker een-tweetje eindigde met nul punten. Een enorme tegenslag voor Hamilton die nu zelfs Kimi Räikkönen voor zich moet dulden in de tussenstand van het WK.
 
Meevaller
Carlos Sainz Jr. behaalde het beste resultaat van zijn carrière. Kende een prima start en lag zelfs een tijdje op de derde plek. Dat bleek uiteindelijk te hoog gegrepen. Tevens versloeg hij Daniil Kvyat en dat zal hem ook goed gedaan hebben. Helaas voor Sainz werd alle aandacht opgeëist door zijn voormalig teamgenoot, maar dat deed niks af aan zijn knappe prestatie. 
 
Tegenvaller
Renault kende in Sochi nog een prima weekend en scoorde punten. In Spanje was het echter weer huilen met de pet op. In een ultieme wanhoopspoging om toch nog wat punten te scoren werden beide heren binnengehaald voor de harde band, maar dit bleek geen beste keuze. Wederom een weekend zonder punten en ook weer achter een Sauber en Haas. Het is van harte te hopen dat de nieuwe motor de gewenste halve seconde oplevert zodat ze toch wat punten kunnen pakken later dit seizoen.
 
Meevaller
De race. Ja, die had ik een paar week geleden ook al als meevaller, maar de race van afgelopen weekend was een van de spannendsten in jaren. Nadat de beide Mercedessen uitvielen kregen we een echte race voorgeschoteld die tot het einde spannend bleef. Helaas werkte de driestopper niet voor Sebastien Vettel en Daniel Ricciardo, maar dat was voor 'ons' (Nederlanders) goed nieuws. Het is te hopen dat de motorupdate van Renault brengt wat er van wordt verwacht en dat Red Bull vaker mee kan doen om de winst. 
 
Tegenvaller
Ferrari stond weliswaar met twee coureurs op het podium, maar het zal hebben aangevoeld als een verlies. Het hele weekend waren ze sneller dan de Red Bulls tot aan de kwalificatie. Wat daar mis ging is niet helemaal duidelijk, maar de rode bolides misten de snelheid. In de race was het tempo weer prima, maar Räikkönen kwam gewoon niet voorbij aan Verstappen en Vettel had alle moeite om Ricciardo van zich af te houden. Winst had er zeker ingezeten.
 
Meevaller
Heel simpel. Max Verstappen! Wat Verstappen afgelopen weekend heeft gepresteerd is van wereldklasse. De kwalificatie was gewoon goed en de race fenomenaal. De start was goed en hij wist zichzelf snel naar de tweede plek te rijden. Dankzij een goede strategie heeft hij lange tijd aan de leiding gelegen en kon hij zelfs Räikkönen achter zich houden. Ook de manier waarop Verstappen met de banden omging was goed, intelligent en bracht hem de overwinning. De lijst met lijstjes die de jonge Nederlander momenteel al aanvoert is indrukwekkend en dat lijstje kan nog veel langer worden. Afgelopen weekend zijn eerste, maar zeer zeker niet zijn laatste overwinning.