[F1] Meevallers en tegenvallers: China

Afgelopen weekend was het alweer tijd voor de derde grand prix van het jaar. In de voorgaande twee jaren wist Lewis Hamilton op het circuit van Shanghai te winnen, maar dit weekend was Nico Rosberg de beste, wederom geholpen door pech van tegenstanders.

Tegenvaller
Renault kende een slecht weekend. Vooraf had Renault al aangegeven dat het een jaar van overleven zou worden en daar is niks aan gelogen. Afgelopen weekend was echter wel heel slecht met Jolyon Palmer die zelfs als laatste eindigde. Kevin Magnussen was niet heel veel beter op de zeventiende plek, maar het feit dat Palmer zelfs achter Ryo Haryanto en Felipe Nasr eindigde was zeer teleurstellend.

Meevaller
Nico Rosberg. Eerlijk is eerlijk, hij had geluk dat Hamilton pech had, dat achter hem de Ferrari's elkaar het leven zuur maakten en dat Daniel Ricciardo een klapband had. Maar Rosberg profiteerde optimaal en pakte met grote marge ook de derde grand prix van het seizoen. Als Rosberg kampioen wil worden dan moet het dit jaar en zijn start is formidabbel. Echter, hij (Rosberg) gaf terecht aan dat het seizoen nog lang is en als je directe concurrent Hamilton heet het nog lastig wordt.

Tegenvaller
McLaren sprak voorafgaand aan de kwalificatie nog de hoop en verwachting uit dat Q3 een reeël doel was. Dat was misschien ook wel mogelijk geweest als er aan het eind van Q2 geen rode vlag was. Helaas voor Fernando Alonso en Jenson Button gebeurde dat wel. In de race kwamen beide heren helaas niet verder dan P12 en P13, niet bepaald waar ze op gehoopt hadden. Extra zuur is wel dat daardoor nog steeds het enige punt voor McLaren is gescoord door Stoffel Vandoorne.

Meevaller
Red Bull kende een goed weekend. Enigszins verrassend was er op zaterdag een tweede startplek voor Daniel Ricciardo die dankzij een zeer goede start gelijk de leiding overnam van Rosberg en een klein gaatje wist te slaan. Helaas voor hem was er een band die het tempo van Ricciardo niet kon bijbenen. Gelukkig maakte Daniil Kvyat veel goed voor Red Bull door zeer netjes derde te worden. Hoe hij achteraf reageerde op Sebastian Vettel was prima en hij had groot gelijk. Met wat geluk kan hij over anderhalve week wederom een podium pakken.

Tegenvaller
Lewis Hamilton kende een zwaar weekend. Nog voordat het goed en wel was begonnen was al duidelijk dat Hamilton vijf plaatsen op de startgrid teruggezet zou worden vanwege een versnellingsbak die vervangen moest worden. In de kwalificatie liet de Mercedes Hamilton echter volledig in de steek en moest hij achteraan starten. Achteraf gezien had hij misschien beter kunnen starten vanuit de pits, maar achteraf praatten is altijd makkelijk. Tijdens de race maakte Hamilton veel goed, maar door een nogal onduidelijke en mislukte pitstopstrategie van Mercedes werd het niet meer dan de zevende stek. De achterstand van de wereldkampioen op Rosberg bedraagt nu 36 punten. Hamilton zelf laat zich niet uit het veld slaan, maar een keer een meevaller kan hij wel gebruiken.

Meevaller
De laatste meevaller vond ik moeilijk kiezen. Eerst wilde ik voor Massa gaan, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de race zelf. Ondanks dat Rosberg met een enorme voorsprong won gebeurde er tijdens de race genoeg. De openingsronden waren chaotisch en zorgden er zelfs voor dat er een tijdje twee Manors in de top-10 reden. Daarna werd er veel ingehaald en was het interressant om te zien hoe verschillende teams omgingen met banden en de strategieën. Wat mij betreft de derde race op rij die leuk, interessant en het kijken waard is. Het toevoegen van een derde compound is een briljante zet.

Het is van harte te hopen dat de heren in Rusland een wat rustigere start hebben zodat we een echt gevecht kunnen zien tussen de beide Mercedessen, Ferrari's en hopelijk ook Red Bulls. Het seizoen is in ieder geval nog lang niet voorbij en het heeft genoeg potentië om een thriller te worden zoals in 2008.