4 redenen waarom het verdrag met Oekraïne slecht is

Morgen is het zover, we kunnen gaan stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Nog een laatste keer zet ik mijn standpunten op een rij waarom ik tegen stem en waarom ik graag wil dat jij ook tegenstemt.

1. Dit verdrag is slecht voor Oekraïne. Hoezeer je ook de mensen wil geloven die graag willen dat wij voor stemmen, zorgt het verdrag alleen maar voor meer ellende.

Als eerste heb je de corruptie. Gisteren bleek dat de huidige president, Poroshenko, miljoenen wegsluist naar een brievenbusfirma op Panama. Dit is niet een eenmalige slipper, maar er zijn erg veel rijke mensen die hun land niet het geld gunnen waar het recht op heeft. Buiten belastingontduiking zijn er nog veel anderen vormen van corruptie in Oekraïne. Omkoping, vriendjespolitiek en andere schimmige zaken en wij gaan door dit verdrag de oligarchen nog veel rijker maken. De EU heeft 11 miljard euro beloofd en er is al 1,2 miljard euro naar Oekraïne gegaan. Gezien er verder niet gecontroleerd wordt waar dat geld heengaat, is het wel duidelijk waar het blijft. Daarnaast wordt het in het verdrag niet concreet gemaakt hoe de EU Oekraïne wil helpen met het bestrijden van de corruptie. De corruptie is ook niet gedaald in landen die toegetreden zijn tot de EU.

Daarnaast krijgt Oekraïne een enorme last van "braindrain". Medio 2016 gaat de visumliberalisatie in werking. Hierdoor kan er ten eerste meer naar de EU gesmokkeld worden, maar dat is niet het enige: uit recente peilingen blijkt dat meer dan 20% van de Oekraïners wil vertrekken naar de EU. Logisch, voor hun heeft de EU meer toekomst. Voor de rest van de burgers pakt dat niet goed uit. Zonder hoogopgeleiden is een land gedoemd. Er is niemand meer om het land op de kaart te brengen of om het economisch te laten groeien.

Er wordt ook niets concreets gemeld over het bevorderen van de mensenrechten, de rechtsstaat en andere dingen die in ons land vrij normaal zijn, maar in Oekraïne niet de praktijk zijn.

2. Dit verdrag is slecht voor Nederland. Wij gaan er geen geld aan verdienen, nu niet en ook de komende tientallen jaren niet.

Wij hadden een goede handelsrelatie met Rusland. Vooral de handel in bloemen is daar een goed voorbeeld van. Echter, door meerdere oorzaken, maar vooral het associatieverdrag, stort de export naar Rusland in. De Russen doen net alsof er schadelijk ongedierte in onze bloemen zitten en onze export lijdt daaronder. Dit kost ons een heleboel geld en banen. De Oekraïense economie is daarentegen voor ons niet zo heel interessant. Het bevat nu minder dan 0,2% van onze export en het gaat niet beter worden door dit verdrag, eenvoudigweg omdat Oekraïne ons niet zoveel te bieden heeft.

Helaas geven wij daarbij wel veel geld aan Oekraïne. Via de EU is er 11 miljard euro toegezegd en hoewel wij daarvoor inderdaad geen extra geld hoeven vrij te maken, betalen wij daar wel voor. Wij krijgen niets terug van dat geld, het is namelijk geen lening, maar een echte gift. Financieel winnen wij er niets bij.

3. Dit is de zoveelste provocatie aan het adres van Rusland. Onnodig uitdagen kan enorme problemen veroorzaken.

Veel mensen lijken te denken dat we nog steeds in de tijd van de Koude Oorlog leven. Natuurlijk is Putin geen lieverdje, maar de VS en de EU zijn dat ook niet. Ieder probeert zijn eigen slaatje ergens uit te slaan en Putin staat bekend om zijn lak aan internationale regels. Toch moeten we met hem samenwerken, zoals we ook samenwerken met de VS en, om een ander voorbeeld te noemen, China. Er zijn allang genoeg provocaties geweest. We hebben bijvoorbeeld nog steeds de NAVO, dat is opgericht als verbond tegen de USSR. We hebben ook nog raketinstallaties van de VS richting Rusland staan, midden in Europa. Zowel de NAVO als de EU komt steeds dichterbij Rusland, door steeds meer voormalige Sovjet-landen aan zich te binden. Oekraïne wordt nu ingezet als een speelbal tussen de EU en de VS enerzijds en Rusland anderzijds. Het Westen heeft Rusland nodig in de wereldpolitiek, maar maakt er haar vijand van. We hebben al genoeg problemen in de wereld, laten we er niet onnodig nog een vijand bij nemen. Rusland is niet onze vijand, maar een belangrijk partner.

4. De EU haalt weer een probleemland binnen. Alsof we niet genoeg problemen hebben!

In haar blinde idealisme, waarin het in de toekomst allemaal wel goed komt, neemt de EU Oekraïne in een verstikkende omhelzing. Maar we hebben genoeg problemen in de EU. De eurocrisis, Griekenland, de corruptie in allerlei EU-landen en de vluchtelingencrisis. Het houdt niet op. De EU blijft maar probleem op probleem stapelen en op een gegeven moment stort het in elkaar. Hoe beroerd de EU ook is, niemand heeft er baat bij als de EU ineens in elkaar zakt.

Oekraïne is een probleemland. Het heeft zeer veel last van corruptie en criminaliteit. De economie ligt op zijn gat en de bevolking is arm. Daarnaast is het land in een burgeroorlog! Die burgeroorlog is grotendeels ook nog eens veroorzaakt naar aanleiding van dit associatieverdrag. De democratisch gekozen president is afgezet en de voorstanders van het associatieverdrag hebben een staatsgreep gedaan en Verhofstadt en Van Rompuy hebben de bevolking daartoe opgehitst. Er is een burgeroorlog in drie deelstaten en ze zijn de Krim al kwijt. Met dit verdrag gaan we militair samenwerken met een land in burgeroorlog!

Kortom, dit verdrag is slecht voor de relatie met Rusland, voor Oekraïne zelf, voor Nederland en voor de EU. Nu is het tijd om je stem te laten horen en morgen tegen te stemmen. Tegen corruptie, tegen een verpauperd Oekraïne, tegen oorlog met Rusland, tegen de expansie van de EU. Ik reken op je.