Nummer 14, taalvirtuoos

‘Je gaat het pas zien als je het door hebt.’
Daar had hij wel gelijk in. Ik had het niet door en zag het pas op witte donderdag toen het te laat was. Niemand ontging dat er dit jaar twee beroemde JC’s gingen hemelen.
Zijn voetbal was fenomenaal. Zijn uitspraken waren van alle tijden.

‘Ik sta deze wedstrijd met 2-0 voor,’ riep hij nog. Helaas ontkrachte hij daarmee een andere uitspraak.
‘Ik maak eigenlijk zelden fouten, want ik heb moeite me te vergissen.’
Helaas vergiste hij zich. Nederlands beste voetballer ooit. Misschien wel ’s werelds beste speler. In ieder geval ’s werelds meest wonderlijke filosofische voetballer.
Zoals hij in zijn hoogtij dagen menig tegenstander op het verkeerde been zette met zijn onnavolgbare techniek en inzicht, deed hij dit tot aan zijn dood nog steeds bij vriend en vijand met zijn uitspraken.
Johan vond de logica in letters en woorden opnieuw uit. Verbeterde ze en legde nieuwe opstellingen neer in zinnen. Geen mens kon het zo snel en eenvoudig doen overkomen als hij. Zoals hij bij een strafschop de bal even opzij tikte naar Jesper Olsen om vervolgens doodsimpel de teruggespeelde bal langs de verbouwereerde keeper te tikken, zo kaatste hij ook kinderlijk eenvoudig met buitenkantje rechts de uitspraken naar een verbaasde verslaggever die vervolgens drie dagen nodig had om na te denken wat er nu precies gezegd was? Het klonk allemaal zo logisch aan de oppervlakte. De diepte van een uitspraak had incubatietijd nodig. Veel uitspraken van hem zitten nu nog steeds in de week.
‘In voetbal is het simpel: je bent óf op tijd óf je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.’
Het klinkt zo logisch. De uitspraak is op vele situaties toepasbaar. Ga maar na: Je komt in de rij bij het pretpark omdat je een uurtje later bent vertrokken. Je mist de eerste vijf minuten van een examen. Zelfs in de opvoeding als een kind te laat thuis komt en het eten is op. Als ouder kun je moeiteloos de zin toepassen Het werkt altijd. Je bent of te laat of op tijd en jij vindt de hond in de pot. Of zoals Johan het zou zeggen. Ben je er niet en de hond is er wel, dan heb de hond in wezen je verslagen, omdat hij er is.
Het lijkt nergens op te slaan, maar toch klopt het. Logisch toch?
Nummer 14 is heengegaan. Hij laat een woordenschat aan logica achter in de wereld der letteren. Cruijff was niet alleen voor de voetbal- en sportwereld. Hij was er ook voor de literaire wereld. Wat men daar ook denk of beweert. Ook daar behoorde hij tot de meest geniale. Meer dan wie dan ook verbond hij de straat met het elitaire. Toeval dat hij rond Pasen met een schijnbeweging vertrokken is? Ik denk het niet. Zijn laatste staaltje van briljante techniek.
‘In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.’
Je hebt helemaal gelijk Johan. Maar dat is logisch.